Volstrekte chaos in raad over azc
VOORSTEL COLLEGE DOOR COALITIE VAN TAFEL GEHAALD

Volstrekte chaos in raad over azc

In de gemeenteraad voltrok zich dinsdagavond een absoluut bizar spektakel. Eind van het liedje is dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid woensdag wordt medegedeeld dat het Maria Mediatrix in Azelo niet beschikbaar is voor de opvang van 300 Afghaanse vluchtelingen. Maar daaraan vooraf ging een waarlijk uitzonderlijk schouwspel.
 

Verbinding ver te zoeken

Om te beginnen was er een Politiek Beraad waarbij insprekers de gelegenheid werd geboden om hun zegje te doen over het voornemen van het college om, voor de vierde keer, het voormalige jongensinternaat aan het COA ter beschikking te stellen voor de opvang van vluchtelingen. De publieke tribune was, vanwege corona, slechts voor insprekers beschikbaar. De beraadslaging kon online door iedereen gevolgd worden. Maar, de verbinding was er niet. Technische storing. Beraad toch van start, in de hoop dat het technisch allemaal voor elkaar zou komen. Een krap uur later was dat nog steeds niet het geval, waardoor de openbaarheid toch wel erg in het gedrang kwam. ICT in paniek opgetrommeld en toen de boel weer werkend was, kon de hele vergadering opnieuw.
 

Emoties van insprekers

En dat betekende dat de eerste insprekers opnieuw hun verhaal konden doen. En insprekers waren er in overvloed! Zuster Josephine hield een gloedvol betoog namens de Raad van Kerken en de Stichting opvang uitgeprocedeerde asielzoekers om mededogen te hebben met de Afghaanse vluchtelingen en dat was ook het betoog van Hans van Hasselt. Maar het merendeel van de insprekers was inwoner van Azelo. De emoties vlogen door de raadszaal. Er was boosheid, woede en teleurstelling. Meer dan eens werd benadrukt dat de bewoners van Azelo niet tegen opvang van Afghaanse vluchtelingen zijn, maar niet meer in Azelo. Al 25 jaar is er, met tussenpozen, opvang van asielzoekers in Azelo. Drie keer eerder werd er afgesproken dat het de laatste keer zou zijn en iedere keer werd het toch weer anders. Overduidelijk werd dat de maat vol was. Opvang van vluchtelingen prima, maar niet meer in Azelo!
 

Coalitie haalt voorstel van agenda

Na het Politiek Beraad was er een raadsvergadering waarin de raad moest besluiten om wel of niet mee te gaan met het voorstel van het college om medewerking te verlenen aan het verzoek van COA en het ministerie. Groot was de consternatie dat de coalitiepartijen, CDA, GB90 en Borne-Nu, direct met het voorstel kwamen om het agendapunt van de agenda te halen. Een volstrekte verrassing voor de oppositiepartijen, die hun betoog al klaar hadden. “U vermoordt de democratie en schuwt het debat”, riep Leo Graafhuis (VVD) woest. “We zitten hier niet voor een verkiezingsstunt, maar voor een democratisch proces!”, vond Mieke Visser (SP).
 

Opnieuw een schorsing, waarop Henk van den Berg (Borne-Nu) aankondigde toch een eerste termijn toe te willen staan. Maar dat was dan weer helemaal zinloos, vonden VVD, Voor Borne en D66, die demonstratief de raadszaal verlieten.
 

Het ‘debat ‘ ging vervolgens door. Niet dat er nog iemand naar luisterde. De opvang van 300 Afghaanse vluchtelingen in Azelo is van tafel. Er valt nog heel veel te zeggen over de avond en dat zal ook zeker nog gebeuren. Verbazing blijft achter. Ongetwijfeld ook vreugde in Azelo. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Maarikbemoeiniet — 18 okt 2021
En dan een pand wat in 2017 nog compleet voorzien is van kunststof kozijnen en dubbel glas tegen de grond gooien, nee dat is een goeie optie... Azelo is en was een perfecte plek om asielzoekers op te vangen. Maar enig inlevingsvermogen is er bij de gemiddelde Nederlander helaas niet meer bij: blokkeren blokkeren ipv meedenken. Er is ook in ons mooie landje anno 2021 nog steeds niet heel veel voor nodig om dakloos te worden. Als daarbij een oorlog uit zou breken wisten de meeste mensen hier niet hoe snel ze moesten vluchten, geloof me...
Goedheiligman — 04 okt 2021
@Wim Menheere : Hoeveel jaren is u inwoner van de gemeente Borne ?
wgkub — 03 okt 2021
en gauw terug onder je steen Menheere!!!
Freek Willem — 30 sep 2021
@Wim Menheer, noem het maar een gijzeling. Vreemde uitspraak. Afspraken dienen nagekomen te worden en dat is nu gebeurd.
En die miljoenen? moesten die toevallig binnen komen via de vluchtelingen?
Wim Menheere — 30 sep 2021
Gegijzeld door een klein aantal Azeloers die de gemeenschap Borne nog miljoenen zal kosten?
Lichtgeel hesje — 29 sep 2021
Haagse praktijken op lokaal niveau. Je zou haast denken dat er cursussen hierin worden gegeven aan lokale bestuurders, om de lokale 'democratie' systematisch de nek om te draaien. Overigens altijd gedacht dat een raadsvergadering wordt voorgezeten door de Burgervader in plaats van een (niet-objectieve) fractieleider, maar ook dit zal wel weer onderdeel zijn van het politieke spel. Wachten is nu op een motie van afkeuring tegen zowel de Burgervader als de twee verantwoordelijke Wethouders. Een Wethouder FinanciŽn die buiten het College om een 'rondje langs de velden' maakt, begrijpt kennelijk ook niet hoe het "spel" gespeeld dient te worden. Macht corrumpeert zeggen ze ook wel eens.................
Ton Huiskes — 29 sep 2021
Tja ... allemaal erg bizar! Dit krijgt zeker nog een staartje - want waar gaan die 300 vluchtelingen nu naar toe? M.i. kan de gemeente toch nog gedwongen worden "Azelo" te heropenen. Afwachten dus maar ..
En dat de Azelo-ers niet "tegen opvang zijn van Afghanen, maar dan niet in Azelo" is een uitspraak die vragen oproept. maar waar dan wel? 300 is een groot aantal ... misschien is er ergens een boederij of meerdere die leegstaan?
BHM — 29 sep 2021
Nu direct actie ondernemen dat dit niet weer kan gebeuren door het voormalige AZC een functie te geven : huidige bewoners ,kleine eenmansbedrijfjes ,studenten....er is een gigantisch tekort voor deze doelgroep.


Goedheiligman — 28 sep 2021
Slopen !! Zandt erover en vergeten . Dit is de beste manier. Herbouwen ? Maybe . Kijk eens wat nu staat op het oude Spanjaard complex van vroeger . Windturbine's ? Deze plaatsen ? Welnee joh das
oude meuk . Eerst dat gebouw naar grond niveau brengen .
Hennie Kemna — 28 sep 2021
? genoten ? van een slecht toneelstuk. Tsjonge.. hoe democratisch zijn we nog in Borne? Direct het debat monddood maken? op basis van macht ? Los van het uiteindelijke besluit.. dit kan en moet toch veel beter, maar ja .. ik leerde al jong : politiek is vies? blijkt maar weer
Henk — 28 sep 2021
Laf, meer kan ik er niet van maken. En dat moet besturen tjonge jonge schaam je!!!!!!

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemmaís voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024