Klimaatpelgrims in Borne
DUITSE STUDENTE CHRISTINE KOOPMANN: ‘HEEL BELANGRIJK OM DIT TE DOEN’

Klimaatpelgrims in Borne

Na een wandeling van ruim 30 kilometer, beduidend meer dan was gepland, kwamen 31 klimaatpelgrims donderdag aan in Borne. Ze zijn vanuit Polen onderweg naar Glasgow, waar op 1 november de internationale VN Klimaattop zal plaatsvinden. De Raad van Kerken Borne-Hertme-Zenderen fungeerde voor even als gastheer en zwaaide hen vrijdagmorgen, na een kort oecumenisch samenzijn bij de Mariakapel, weer uit voor het vervolg van hun trip. Vandaag voert de wandeling naar Goor. “Een makkie”, aldus dominee Johan Meijer met een aarzeling in zijn stem vlak voordat de tocht om 09.00 uur begint, “het is maar 18 kilometer.”

 

Onder de indruk

Donderdagavond werd het internationale gezelschap officieel binnen de Bornse dorpsgrenzen welkom geheten door wethouder Michel Kotteman. Dat gebeurde in de burgerzaal van het gemeentehuis waar een warm buffet weer voor de nodige nieuwe energie zou moeten zorgdragen. “Ik ben onder de indruk van wat jullie presteren”, zo zei hij. En passant noemde hij ook enkele zaken waar de gemeente haar focus op richt als het gaat om het klimaat. “We studeren op windmolens en zonneparken, willen op korte termijn energieneutraal worden, houden ons bezig met biodiversiteit en meer groen-minder steen.”

 

Later op de avond trokken de pelgrims zich terug in de Potkaamp aan de Oude Kerkstraat, waar voor slaapgelegenheid was gezorgd. De Oude Kerk bleef speciaal voor de pelgrims open tot 23.00 uur en opende vanmorgen om 06.00 uur alweer haar deuren.

 

‘Het móet gewoon’

Christine Koopmann uit Münster, studente Nederlands en Engels, is een van de deelnemers. Zij liep een stuk van de tocht mee in Polen en sluit vanaf nu in Borne, de eerste Nederlandse etappeplaats, weer aan. “Het was een redelijk rustige avond en nacht”, vertelt ze. “De mensen waren moe, en de extra kilometers van gisteren hakten er behoorlijk in. Toch was het heel gezellig. Er werd muziek gemaakt en overal gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Heel waardevol. Ik denk ook dat het heel belangrijk is iets voor ons klimaat te doen. Het móet gewoon!”

 

Eenzelfde geluid laat wethouder Arno Spekschoor vrijdagmorgen horen als hij de deelnemers bij de Oude Kerk toespreekt. “Samen een doel bereiken is heel mooi”, zo zei hij. Ook gaf hij een groot compliment aan de Bornse organisatie die voor een vlekkeloos verlopen rustpunt in Borne had gezorgd. Na een “ik wens jullie een hele goede reis” ging het gezelschap vervolgens op pad naar de Mariakapel, waar de klok al uitnodigend luidde. Daar was een eerste stiltemoment, werden enkele gebeden uitgesproken en volgde een korte samenzang. Ook namen vele pelgrims de gelegenheid te baat een kaarsje in de kapel op te steken.

 

En toen ging het echt op weg. Met Johan Meijer, Carla Borgers en Ria Doornbusch namens de Raad van Kerken voorop. Via de Koppelsbrink verlieten ze Borne om richting Goor te gaan. “Het is maar 18 kilometer”, zei Johan Meijer nogmaals. Voor de pelgrims inderdaad een peulenschilletje, zij dienen immers een tocht van zo’n 2.800 kilometer te volbrengen. Maar ze hebben het er graag voor over. De aandacht voor het klimaat kan in hun ogen immers niet groot genoeg zijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

 

 

reageren op deze pagina
Patrick — 17 okt 2021
Problemen met terugleveren door zonnepanelen worden een steeds groter probleem in het leveringsgebied van Enexis. Het betreft nu nog zakelijk maar straks is de particulier aan de beurt. https://www.enexis.nl/zakelijk/duurzaam/beperkte-capaciteit/gebieden-met-schaarste
E.Bock — 01 okt 2021
Het zou mooi zijn als de gemeente, die zich focust op het klimaat, de burger zou belonen die via zijn zonnepanelen een flinke bijdrage levert aan de CO2-reductie. Maar ja dat is voor de hr. Kotteman die groot (zonnepanelen parken) en hoog (250 m hoge windmolens) praat kruimelwerk. Veel kleintjes geven één grote!

Kat laat redders blauwtje lopen

Zondagmiddag rond 14.00 uur kreeg de Brandweer een melding dat er een ‘dier op...
16-01-2022

Kerken trekken samen op

Terwijl de klokken van de St. Stephanus in Borne uitbundig luiden, beklimmen pastoor Jurgen...
16-01-2022

Boa’s uitgerust met bodycams

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Borne worden uitgerust met een bodycam. De...
13-01-2022

Boerderijwinkel Hertme dicht vanwege vogelgriep...

Bij een pluimveehouderij in Bentelo is vogelgriep geconstateerd. Onduidelijk is nog of het een...
04-01-2022

Brandlucht in Kloosterhof

UPDATE 10.42 UUR   Zondagmorgen spoedde de brandweer zich met drie voertuigen naar de...
02-01-2022

Ondanks vuurwerkverbod knallend het jaar uit

De jaarwisseling in de gemeente Borne ging gepaard met veel vuurwerk, ondanks het geldende...
01-01-2022