Klimaatpelgrims in Borne
DUITSE STUDENTE CHRISTINE KOOPMANN: ‘HEEL BELANGRIJK OM DIT TE DOEN’

Klimaatpelgrims in Borne

Na een wandeling van ruim 30 kilometer, beduidend meer dan was gepland, kwamen 31 klimaatpelgrims donderdag aan in Borne. Ze zijn vanuit Polen onderweg naar Glasgow, waar op 1 november de internationale VN Klimaattop zal plaatsvinden. De Raad van Kerken Borne-Hertme-Zenderen fungeerde voor even als gastheer en zwaaide hen vrijdagmorgen, na een kort oecumenisch samenzijn bij de Mariakapel, weer uit voor het vervolg van hun trip. Vandaag voert de wandeling naar Goor. “Een makkie”, aldus dominee Johan Meijer met een aarzeling in zijn stem vlak voordat de tocht om 09.00 uur begint, “het is maar 18 kilometer.”

 

Onder de indruk

Donderdagavond werd het internationale gezelschap officieel binnen de Bornse dorpsgrenzen welkom geheten door wethouder Michel Kotteman. Dat gebeurde in de burgerzaal van het gemeentehuis waar een warm buffet weer voor de nodige nieuwe energie zou moeten zorgdragen. “Ik ben onder de indruk van wat jullie presteren”, zo zei hij. En passant noemde hij ook enkele zaken waar de gemeente haar focus op richt als het gaat om het klimaat. “We studeren op windmolens en zonneparken, willen op korte termijn energieneutraal worden, houden ons bezig met biodiversiteit en meer groen-minder steen.”

 

Later op de avond trokken de pelgrims zich terug in de Potkaamp aan de Oude Kerkstraat, waar voor slaapgelegenheid was gezorgd. De Oude Kerk bleef speciaal voor de pelgrims open tot 23.00 uur en opende vanmorgen om 06.00 uur alweer haar deuren.

 

‘Het móet gewoon’

Christine Koopmann uit Münster, studente Nederlands en Engels, is een van de deelnemers. Zij liep een stuk van de tocht mee in Polen en sluit vanaf nu in Borne, de eerste Nederlandse etappeplaats, weer aan. “Het was een redelijk rustige avond en nacht”, vertelt ze. “De mensen waren moe, en de extra kilometers van gisteren hakten er behoorlijk in. Toch was het heel gezellig. Er werd muziek gemaakt en overal gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Heel waardevol. Ik denk ook dat het heel belangrijk is iets voor ons klimaat te doen. Het móet gewoon!”

 

Eenzelfde geluid laat wethouder Arno Spekschoor vrijdagmorgen horen als hij de deelnemers bij de Oude Kerk toespreekt. “Samen een doel bereiken is heel mooi”, zo zei hij. Ook gaf hij een groot compliment aan de Bornse organisatie die voor een vlekkeloos verlopen rustpunt in Borne had gezorgd. Na een “ik wens jullie een hele goede reis” ging het gezelschap vervolgens op pad naar de Mariakapel, waar de klok al uitnodigend luidde. Daar was een eerste stiltemoment, werden enkele gebeden uitgesproken en volgde een korte samenzang. Ook namen vele pelgrims de gelegenheid te baat een kaarsje in de kapel op te steken.

 

En toen ging het echt op weg. Met Johan Meijer, Carla Borgers en Ria Doornbusch namens de Raad van Kerken voorop. Via de Koppelsbrink verlieten ze Borne om richting Goor te gaan. “Het is maar 18 kilometer”, zei Johan Meijer nogmaals. Voor de pelgrims inderdaad een peulenschilletje, zij dienen immers een tocht van zo’n 2.800 kilometer te volbrengen. Maar ze hebben het er graag voor over. De aandacht voor het klimaat kan in hun ogen immers niet groot genoeg zijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

 

 

reageren op deze pagina
Patrick — 17 okt 2021
Problemen met terugleveren door zonnepanelen worden een steeds groter probleem in het leveringsgebied van Enexis. Het betreft nu nog zakelijk maar straks is de particulier aan de beurt. https://www.enexis.nl/zakelijk/duurzaam/beperkte-capaciteit/gebieden-met-schaarste
E.Bock — 01 okt 2021
Het zou mooi zijn als de gemeente, die zich focust op het klimaat, de burger zou belonen die via zijn zonnepanelen een flinke bijdrage levert aan de CO2-reductie. Maar ja dat is voor de hr. Kotteman die groot (zonnepanelen parken) en hoog (250 m hoge windmolens) praat kruimelwerk. Veel kleintjes geven één grote!

Verkeersinfarct door sinkhole

Vrijdagmiddag ontstond er plotseling een diep gat in de Grotestraat ter hoogte van restaurant...
15-10-2021

Cadeautje voor de Verjaardagsbox

De Rabobank Centraal Twente gaf dit jaar voor het eerst alle leden van de Ledenraad 500 euro om...
14-10-2021

Kitty wandelt in Toscane 3.132 euro bij elkaar

Vorige week zondag bereikte de Bornse Kitty Wals glunderend de eindstreep van een...
14-10-2021

‘Schoef mer an’ smaakt naar meer

De belofte werd al in 2019 gedaan, maar nu - bijna twee jaar verder - kwam het er eindelijk echt...
11-10-2021

Hoge vaccinatiegraad in Borne

In Borne heeft inmiddels 89 procent van alle volwassenen een eerste prik gehad tegen COVID-19....
09-10-2021

Toch weer bladkorven in Borne

Een week geleden werd bekend dat het college voornemens was vanaf dit najaar niet langer de...
05-10-2021