Annette Evertzen presenteert haar nieuwste boek
16-10-2021
‘SOBER EN NIJVER, GESCHIEDENIS VAN DOOPSGEZINDE FAMILIES IN BORNE’

Annette Evertzen presenteert haar nieuwste boek

Een boek schrijven en uitgeven in een jaar waarin de textiel van Borne zo centraal staat. Het is toeval. Evertzen maakte gebruik van de tijd die tijdens de coronapandemie vrijviel om een boek over de opkomst, de welvaart en de ondergang van de textiel en handel in Borne te schrijven. Toegespitst op drie toonaangevende doopsgezinde families uit het verleden. Het sluit aan bij de aandacht die Borne krijgt in het project de Rode Draad in het kader van het Textiel Festival Twente.

 

Bolivia inspiratiebron

De schrijfster is geïnspireerd door haar vroegere werkzaamheden voor ontwikkelingssamenwerking in Bolivia. Daar waar de Mennonieten leven. Een doopsgezinde gemeenschap die leeft in soberheid en een hoog werkethos heeft. “Daar waar `binnentrouw` gebruikelijk was”, verklaart ze. Dat zette haar aan het denken. “Een combinatie van de historie van mijn woonomgeving en het belang van de doopsgezinde gemeenschap in het verleden in Borne dreef mij. Vooral om mij te verdiepen in de gang van drie toonaangevende families. De families Hulshoff, Bussemaker en Ten Cate hebben een enorme stempel op Borne gedrukt.”

 

De gouden eeuw van Borne

De schrijfster vertelt in dit boek dat Borne reeds vóór de opkomst van het zo bekende bedrijf Spanjaard een zeer bloeiende textielindustrie had. Het begint met Hendrik Hulshoff in 1664. Twee families, Hulshoff en Ten Cate, stonden aan de wieg van de linnenhandel. Immers de boeren verbouwden vlas en weefden reeds. De handel verbreedde zich. Ook de familie Bussemaker vestigde zich in Borne. Zijde, wol, kamelenhaar en andere materialen werden uit het Verre Oosten ingekocht en verhandeld. Evertzen geeft aan dat Borne in 1675 het rijkste dorp van Twente was. Ook het verstrekken van geldleningen, erfpachten en allerlei handel leidde tot welvaart. Deze business was geheel in handen van de doopsgezinde bevolkingsgroep. De Bornse doopsgezinden vormden een kleine groep, die door familiebanden, religie, handel en buurt was verbonden. `Binnentrouw` was gebruikelijk. “Het succes was te danken aan het sobere leven, de nijverheid, risicospreiding en de continue investeringen in het eigen bedrijf”, legt de schrijfster uit.

 

Jan van Alles

Door de buitenlandse concurrentie, de opkomst van katoen en fijne stoffen kreeg de bloeiende handel in Borne klappen. Toen de textielhandel eind 18de eeuw door anderen werd overgenomen startten de drie families andere bedrijven. De familie Ten Cate stapte over op de verwerking van cichorei. Bussemaker bleef de textiel trouw. Hulshoff stapte in de grutterij. Zij startten met de winkel annex handel: Jan van Alles. Hier waren motoren, eieren, koffie, textiel, wondermiddeltjes en van alles en nog wat te krijgen.

 

Nazaten

De sterke onderlinge verwevenheid van de doopsgezinde families was mede de basis voor hun economische opgang, maar leidde uiteindelijk tot hun neergang. De huidige nazaten wonen verspreid over Nederland. Evertzen vond haar materiaal voor het boek in diverse archieven. Ook enkele nazaten konden een bijdrage leveren. Zij waren de eersten die het boek SOBER en NIJVER, Geschiedenis van doopgezinde families in Borne, uit handen van de schrijfster mochten ontvangen.

 

Het is een omvangrijk en boeiend boek voor geïnteresseerden in de heemkunde van Borne. Gelardeerd met historische foto’s. De Stichting Historisch Archief Hengelo heeft meegewerkt om deze uitgave tot stand te brengen. Het werk is te koop bij het Bussemakerhuis, Bruna en Broekhuis. Ook voor de liefhebbers van textielhistorie biedt het veel interessante informatie. Of gewoon omdat je iets meer wilt weten over de geschiedenis van je woonplaats. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022