Nieuw doel voor Olympische medaillewinnaar Rinne Oost
23-10-2021
VAN WIELRENNEN NAAR ZONNEPANELEN VOOR HEEL BORNE

Nieuw doel voor Olympische medaillewinnaar Rinne Oost

De Olympische Spelen in Tokio leverden een record aantal medailles op voor Nederland. Traditioneel deden ook de paralympische sporters het goed. Met in totaal 59 keer eremetaal eindigde Nederland op de vijfde plek in het medailleklassement. En daarmee kunnen de nationale sporters uiterst tevreden terugkijken op de Olympische Spelen.

 

Rinne Oost uit Borne weet hoe dat voelt. Tijdens de Spelen in Londen in 2012 wist hij de bronzen medaille te pakken op het onderdeel 1 kilometer tijdrit tandemfietsen.

 

Brons in Londen

“De Olympische Spelen hebben gewoon iets magisch. Die sfeer, de hele setting, de media-aandacht...”, blikt Rinne Oost terug. Toen hij 22 jaar was, werd bij hem het syndroom van Usher geconstateerd. Rinne was al vanaf zijn geboorte slechthorend, maar door dit syndroom wordt hij langzaam blind. Een enorme klap voor de fanatieke sporter, die zijn wereld in duigen zag vallen. Maar hij wist de diepe teleurstelling om te buigen en stortte zich op het tandemfietsen.

 

Hij bleek er bijzonder getalenteerd voor te zijn en werd binnen de kortste keren opgenomen in het topsportprogramma. “Daarna ging het als een komeet!” Met zijn piloot Patrick Bos veroverde hij zilver en brons tijdens het WK in Los Angeles en datzelfde jaar dus Olympisch brons in Londen. Hij krijgt er nog rillingen van als hij erop terugkijkt. “Die enorme kick van een doel bereiken en je eigen grenzen verleggen is onbeschrijfelijk!”

 

Energietransitie

Na zijn actieve parasportcarrière begon Rinne zijn doelgerichtheid en drive in te zetten op een heel ander vlak. “Ik was altijd al geïnteresseerd in de energietransitie. Met mijn bouwkundige achtergrond paste dat mooi bij de invulling van wooncoach bij Duurzaam Thuis Twente.” Maar daar bleef het niet bij. Toen in zijn eigen wijk Wensink-Zuid grote plannen ontstonden om de wijk klimaat adaptief te maken sloot hij zich aan bij de groep bewoners die zich ging bezighouden met de verduurzaming. “Het is gewoon nodig, het is belangrijk. Door hier een bijdrage aan te leveren voel ik mij met mijn visuele beperking nuttig.”

 

Blind vertrouwen

Het resulteerde onder andere in een uiterst succesvol collectief zonnepanelen-project, dat even later een spin-off kreeg in de Bornsche Maten. Samen met Dave Poort probeert Rinne mensen te inspireren en te enthousiasmeren. Beiden deden gedegen onderzoek en legden een offerte voor met goede kwaliteit zonnepanelen, tegen goede voorwaarden. Daarbij speelt vertrouwen een grote rol. “Wij hebben er verder geen verdienmodel aan. Het is een initiatief vanuit de ‘gewone mens’ georganiseerd, uit idealisme en om het mensen makkelijker te maken die stap te zetten.” Vooral in Wensink-Zuid was het resultaat boven verwachting goed. De positieve ervaringen zorgden voor belangstelling vanuit andere wijken, waardoor Rinne en Dave het collectief nu over heel Borne gaan uitrollen.

 

Andere leverancier

Na zorgvuldige vergelijking is de keuze voor de leverancier dit keer gevallen op De Stijlhoeve in Zenderen. “De vorige leverancier heeft het goed gedaan, maar legde dit keer een prijs neer waar wij niet achter konden staan.”

 

Een en ander heeft wel tot gevolg dat er een nieuwe naam voor het collectief moest worden gekozen en de vorige partner onder de naam Zonnecollectief Borne verder gaat, hoewel Rinne en Dave er niet meer bij betrokken zijn. “We kunnen dat niet tegenhouden. Maar het is wel verwarrend en vervelend.” De nieuwe naam voor het collectief van Rinne en Dave, in samenwerking met De Stijlhoeve, wordt Borne Breed Zonnecollectief.

 

“Als topsporter heb ik geleerd dat je kansen moet grijpen als ze zich voordoen. Je wilt er het beste uithalen.” Rinne is het gezicht van het initiatief, maar Dave en Rinne opereren als team. “We vertrouwen op elkaar en dan kun je ook voluit gaan.” Maar daar houdt de parallel met de topsportprestaties op. “Het is geen wedstrijd natuurlijk. Maar… het zou wel leuk zijn als we straks kunnen zeggen: ‘Kijk, heel Borne ligt vol met zonnepanelen!’”

 

Op 1 november is er een presentatie over het zonnecollectief in het sportcafé van ‘t Wooldrik, 2 november in basisschool Flora, 3 november in het Twickel College, 5 november in restaurant Smikkel in Zenderen, 8 november in restaurant Hertme’s Ambacht in Hertme, 9 november in de Veste in de Bornsche Maten, 10 november in basisschool ’t Iemnschelf in de Stroom Esch en tenslotte op 16 november in het Kulturhus. Aanvang telkens om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Voor meer informatie zie www.bornebreedzonnecollectief.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 27 okt 2021
Als je wilt besparen op energiekosten, en wie wil dat nou niet, is het fijn dat je een deskundige buurman of goede vriend hebt die je belangeloos op weg helpt met betrouwbare informatie. Zeker als je er zelf niet veel verstand van hebt. Rinne en Dave vervulden voor ons deze rol met hun eerste zonnepanelen- collectief Geen seconde spijt gehad van de aanschaf! Uitstekende kwaliteit voor een schappelijke prijs!

Het Prisma schenkt 300 euro aan De Bonte Koe

Het is nog ver voor negen uur donderdagmorgen als Herman en Hardy Ellenbroek druk in de weer...
30-06-2022

Weer demonstratie met galg op viaduct...

Maandagmiddag hebben boze boeren en sympathisanten van actiegroep Twentse Strijders hun actie op...
27-06-2022

Weer fysiek Energieloket in het Kulturhus

Twee jaar geleden werden gemeentelijke Energieloketten geïntegreerd in een provinciaal...
27-06-2022

Huisartspraktijken vrijdag 1 juli gesloten

Vrijdag 1 juli zijn alle huisartsenpraktijken in Borne gesloten in verband met een landelijke...
23-06-2022

Wil jij wonen in de Spinnersbrink?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
20-06-2022

Wie is de ‘Beste Buur 2022’ van Borne?

ADVERTORIAL • Inwoners van Borne kunnen de komende maanden hun buur nomineren voor de Beste...
20-06-2022