Geen geld voor controle coronapas
BORNE KIEST, VOORLOPIG, VOOR HAND-HELDS IN HORECA EN INTRODUCTIE POLSBANDJE

Geen geld voor controle coronapas

Gemeenten hebben van het Rijk extra middelen gekregen voor handhaving op de controle van coronatoegangsbewijzen. Nu de coronapas breder wordt ingezet kiezen veel gemeenten ervoor om instellingen en verenigingen een extra stimulans te geven voor de controle, in de vorm van een geldbedrag. Zo besloot de gemeente Raalte alle organisaties die nu coronatoegangsbewijzen moeten controleren, zoals culturele instellingen, horeca en sportorganisaties, 1.000 euro te geven, ongeacht de werkelijke kosten die men maakt. Dat meldde gisteren RTV Oost. Ook bij alle Twentse gemeenten zouden instellingen een vergoeding kunnen aanvragen. Per gemeente binnen de Veiligheidsregio Twente zou het aan te vragen bedrag wel verschillen.
 

Borne maakt, voorlopig, andere keuzes

Borne blijkt daar, vooralsnog, een uitzondering op te zijn. Dorpsmanager Ruben Baartman: “We hebben daar nu niet voor gekozen. In overleg met de horecaondernemers en een partij als het Kulturhus hebben we besloten om ‘hand-helds’ te bestellen. Daarmee kan men de coronapas controleren, maar meteen ook bestellingen opnemen. Daarnaast willen we polsbandjes introduceren en zijn er tenten aangeschaft om bij evenementen de polsbandjes uit te kunnen geven. Om ieder weekend op het Dorsetplein polsbandjes te verstrekken voor uitgaanspubliek heeft in Borne niet zoveel zin, maar bijvoorbeeld voor de carnaval of een evenement als de Nieuwjaarsreceptie zou het praktisch kunnen zijn.” De maatregelen worden de komende weken uitgerold.
 

Baartman realiseert zich dat niet alle verenigingen en instellingen iets aan deze maatregelen hebben. “Maar als men tegen kosten aanloopt, dan moeten ze zich maar bij mij melden. Nog niet alle coronamiddelen zijn gelabeld.” Het zou in Borne gaan om een bedrag van in totaal ongeveer een ton.
 

‘Laatste woord nog niet over gezegd’

Volgens burgemeester Jan Pierik is er echter nog volop overleg gaande over de bestemming van de middelen. “Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Het blijft wikken en wegen wat verstandig is en ik heb aangegeven hier aanstaande maandag toch nog eens over te willen discussiëren in ons corona kernteam. Tot nu toe is de denklijn om maatwerk te bieden op basis van de vragen die er zijn gekomen, maar je kunt ook kiezen voor het geven van een stimulans, zoals bijvoorbeeld Raalte doet. We gaan daar nog over in gesprek. In de loop van volgende week willen we daar meer duidelijkheid over kunnen geven.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 08 nov 2021
Tja, en vooral het aankondigen van grote feesten (Carnaval, St. Nicolaas, koopzondagen) in t kleine Nazareth helpt niet echt bij de cijfers die wij nu zien. Wij zijn nog lang niet van COVID-19 af en wij moeten leren leven maar met de regels die opgesteld zijn.
Het verbaast mij niets dat de cijfers weer stijgen in Borne (alhoewel een grote vaccinatie graad).
Paul Cohn — 05 nov 2021
wie de grafiek bekijkt met het verschil van dag op dag in het aantal bevestigde besmettingen met Corona en die opvraagt voor de Regio Borne ziet het gevolg van onze laksheid of het onbegrip voor een extreem besmettelijk virus.
Het dagelijkse aantal positief op Corona geteste inwoners in Borne lijkt op een raketlancering: https://allecijfers.nl/nieuws/corona-virus-covid19-verschil-in-bevestigde-besmettingen-per-dag-nederland-provincie-gemeente/#chartrow
Herman — 05 nov 2021
Er is dus wel geld, het wordt alleen niet aan instanties of verenigingen uitgekeerd. Men geeft het anderszins uit.

Bijzonder dat er alleen overleg is geweest met horeca en Kulturhus. Volgens mij hebben bv. alle sportverenigingen hier ook mee te maken, de binnensporten het meest. Uiteraard kun je alweer je vaak overvraagde vrijwilligers in gaan zetten, maar of die het prettig vinden hun eigen leden en de gasten van andere clubs te gaan bevragen op een CTB is maar zeer de vraag. De conflicten liggen op de loer.

De gemeente had de clubs in deze best kunnen vragen mee te denken over de inzet van het budget.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024