Nieuwe kalender van en voor Kloostergaarde
AMATEURFOTOGRAAF ÉN VRIJWILLIGER FRANS EGBERINK KOESTERT DE NATUUR

Nieuwe kalender van en voor Kloostergaarde

Op elke eerste zaterdag in november organiseren alle provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag. Jong en oud steekt dan de handen uit de mouwen om op deze wijze iets terug te doen voor de natuur. Zo ook in de Kloostergaarde in Zenderen, al lijkt het daar wekelijks wel een Natuurwerkdag.

 

Ook op deze zaterdagmorgen zijn zo’n twintig vrijwilligers in de weer. Ze maken de tuin winterklaar, ruimen het blad, snoeien, planten en schonen alles op. Tijdens de koffiepauze is er echter aandacht voor een noviteit: de presentatie van de nieuwe jaarkalender.
 

Jubileum-editie

Was het vorig jaar nog de Almelose natuurfotografe Lidian Kerr die de bouwstenen aanleverde voor de 2021-editie, dit keer valt die eer te beurt aan Frans Egberink uit Zenderen, zelf vrijwilliger in de Kloostergaarde én amateurfotograaf. “De nieuwe jaarkalender is inmiddels de vijfde, een jubileum-editie dus”, vertelt Frank van Dam, voorzitter Stichting Invulling Stad & Landschap (SISL) en zelf ook een gedreven vrijwilliger in de tuin. Vol trots en met een bijna grenzeloos enthousiasme verhaalt hij over de beelden die de nieuwe uitgave sieren. Over de rotstuin, de valse tulpenboom, judas- en vaantjesboom, maar ook over de klaprozen, de vele vlinders én de bijzondere opnamen die Egberink met zijn wildcamera en drone maakte.
 

Egberink wordt er bijna verlegen van. “Ik heb er zelf enorm van genoten om dit te mogen doen, nu jullie nog”, klinkt het als het applaus van de overige vrijwilligers even later is verstomd. Zij krijgen allen een kalender aangereikt, als dank voor het werk dat ze ook dit jaar weer in de tuin verrichtten. Egberink is inmiddels ruim drie jaar in de Kloostergaarde actief. “Voor mij is het vlakbij, ik vind het heerlijk om te doen én ik heb iets met de natuur.”
 

1.500 à 2.000 beelden van de Kloostergaarde

Inmiddels heeft Egberink ook enkele wildcamera’s opgehangen. “Dat levert vaak de mooiste beelden. Al is het dan wel moeilijk kiezen, want inmiddels heb ik zo’n 1.500 à 2.000 beelden in mijn archief.” Op de vraag welke foto op de nieuwe jaarkalender hem zelf het meeste aanspreekt, blijft het even stil. “Goh, da’s een moeilijke,” klinkt het dan. “Het is maar hoe je ernaar kijkt. Maar de foto op de cover met die zwarte vlinder vind ik zelf wel een bijzondere.” (AJ/BM)
 

De kalender is te koop bij Theehuis De Karmeliet, of via SISL door een mailtje te sturen aan voorzitter@sisl.info. De opbrengsten van de kalender komen geheel ten goede aan De Kloostergaarde.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Activisten spiegelen zichzelf in Zenderen

De accommodatie van Buitensport Twente/Opporren in Zenderen is een geliefd toevluchtsoord...
27-11-2021

Europastraat: stukje bij beetje beter

Vanaf maandagmorgen is de Europastraat weer vanaf de ovonde toegankelijk. De werkzaamheden aan...
22-11-2021

Bijdrage voor nieuwe duo fietsen

De onlangs opgerichte stichting Fietsmaatjes Borne is een stukje dichterbij het doel om twee...
20-11-2021

‘Zonnepanelen zijn keihard nodig’

Dinsdagavond vond in het Kulturhus de laatste van een serie van acht presentaties plaats, waarin...
16-11-2021

Johan Meijer in gesprek met Miriam de Leeuw

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
07-11-2021

Inschrijven voor Jasmijnstraat 19

ADVERTORIAL • Wie regelmatig op Funda kijkt, ziet dat veel huizen per direct en al onder...
05-11-2021