‘Zonnepanelen zijn keihard nodig’
16-11-2021
BORNE BREED ZONNECOLLECTIEF ROND BORNSE PRESENTATIES AF

‘Zonnepanelen zijn keihard nodig’

Dinsdagavond vond in het Kulturhus de laatste van een serie van acht presentaties plaats, waarin Rinne Oost en Dave Poort geïnteresseerde inwoners wegwijs wilden maken in het nut en de noodzaak van zonnepanelen. Kortgeleden richtten zij Borne Breed op, een zonnecollectief waarin, zoals de naam al zegt, iedere Bornenaar kan participeren. Beide mannen, ook zelf in Borne woonachtig, realiseerden eerder een succesvol collectief project in Wensink-Zuid met zo’n 65 woningen, dat werd gevolgd door een soortgelijk collectief in de Bornsche Maten met 40 woningen.

 

De presentaties werden de afgelopen weken gegeven in Borne, Hertme en Zenderen en konden rekenen op een wisselend aantal bezoekers. “Het varieerde telkens tussen de zeven en vijfentwintig belangstellenden. Mooie aantallen, die ons tevreden stellen”, aldus Poort na afloop.

 

Bevlogen

Op deze laatste avond hebben vijftien geïnteresseerden, waaronder twee vrouwen, een plekje gezocht in de grote zaal van het Kulturhus om te horen wat Borne Breed hen kan bieden. Wat in elk geval opvallend is in de presentatie van Rinne Oost is de bevlogenheid waarmee hij het belang van zonnepanelen benadrukt. “Het moet gewoon, zonnepanelen zijn keihard nodig”, zegt hij met enige regelmaat. En het is diezelfde bevlogenheid en het idealisme waarmee hij en zijn partner nu ook proberen meer inwoners te overtuigen om tot aanschaf van dergelijke panelen over te gaan. In dat kader hebben ze zelf al vooronderzoek gedaan, offertes aangevraagd en uiteindelijk een goede samenwerkingspartner gevonden in De Stijlhoeve uit Zenderen.

 

Elektrische auto

Oost geeft aan dat er nogal wat aanbieders op de markt zijn en dat het voor een leek vaak moeilijk is de juiste keuze te maken. “Ga vooral op je gevoel af”, zegt hij. “Dat doen wij ook, al hebben wij het voordeel dat we inmiddels heel goed thuis zijn in deze materie." Zo waarschuwt hij er bijvoorbeeld voor bij een eventuele aanschaf goed na te denken over mogelijke toekomstplannen, bijvoorbeeld het mogelijke gebruik van een elektrische auto. Oost: “Het is allemaal van invloed, net zoals de kwaliteit van de gebruikte systemen, de garantievoorwaarden, uiteraard de prijs, alsook de geboden service.”

 

Na ruim een uur is er gelegenheid voor het stellen van vragen. En die komen er, Zo wordt er geïnformeerd naar de planning, de grootte van de panelen en de terugverdientijd. Tot eind december kunnen de bezoekers van de presentaties alsook anderen zich nog vrijblijvend aanmelden om deel te nemen aan het collectief, waarna een locatieonderzoek zal plaatsvinden. (BM)

 

Voor meer informatie zie www.bornebreedzonnecollectief.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Patrick — 21 nov 2021
En hoelang kunnen we bijplaatsten terwijl er nu al een beperking zit op het zakelijk netwerk i.v.m. Schaarste? https://www.enexis.nl/zakelijk/duurzaam/beperkte-capaciteit/gebieden-met-schaarste
Paul Cohn — 18 nov 2021
Elektrisch rijden en PV-panelen kent z’n beperking:
1. Laden met PV-stroom kan alleen tijdens zonuren, dus ’s winters alléén tussen 09u00 en 16u30
2. Een E-auto ’s winters laden kan als je:
a) 10-tallen PV-panelen pal op het zuiden hebt
b) of de E-auto dagenlang blijft laden
c) of hoogstens een paar km/dag rijdt
zie www.polderpv.nl/totaaloverzichten_MSJ.htm
Lampje — 17 nov 2021
Vrouwen laten zich minder snel wat op de mouw spelden? Eerst extreem isoleren van je dak en het huis. Het salderen wordt afgebouwd en op winteravonden heeft je warmtepomp niets, nul, nada aan die panelen. Terugleveren in de zomer wordt steeds vaker geblokkeerd. Neem er niet meer dan je in de voor- en nazomer zelf van gebruikt. Het is over 20 jaar een afgrijselijke bult afval.
Nico — 17 nov 2021
"Op deze laatste avond hebben vijftien geïnteresseerden, waaronder twee vrouwen, een plekje gezocht..."

Waarom wordt de aanwezigheid van 2 vrouwen uitgelicht? Totaal niet relevant volgens mij.

Hachelijk avontuur koe in Zenderen

Maandagavond is een koe in Zenderen in de sloot beland. Het dier kwam blijkbaar iets te dicht...
08-08-2022

Zeldzame ‘prop’ doodt vele vissen in Bornse Beek

In deze tijd van het jaar hebben vissen het in openbaar water traditioneel moeilijk. Door lage...
08-08-2022

Scooter geschept op Hoofdstraat Zenderen

Op de Hoofdstraat in Zenderen vond woensdagavond een aanrijding plaats tussen een scooter en een...
03-08-2022

En wéér rijden de vrachtwagens naar Opole

Op vrijdagavond 4 maart vertrok de eerste volle vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Hertme naar...
29-07-2022

Verkeersboete definitief in de prullenbak

De boete die Bornenaar Ruud Leliefeld en Enschedeër Sven Hof om de oren kregen nadat ze...
29-07-2022

Burgemeester Pierik wil verkeersboete van tafel

Naar aanleiding van het bericht op BorneBoeit over Bornenaar Ruud Leliefeld, die een forse...
28-07-2022