Raad akkoord met nieuw contract Twence
MAAR NIET VOOR ONBEPAALDE TIJD

Raad akkoord met nieuw contract Twence

De gemeenteraad besloot dinsdagavond om het nieuwe contract met Twence B.V. voor de verwerking van afval te onderschrijven. Echter niet voor onbepaalde tijd, zoals het voorstel was, maar slechts voor de duur van bijvoorbeeld twee jaar met een optie tot verlenging met nog eens twee jaar. Een door D66, Borne-Nu en CDA ingediend amendement van die strekking kon op een ruime meerderheid rekenen.
 

Rechtszaak

De belangrijkste reden hiervoor is de lopende juridische procedure van afvalverwerker AVR tegen Twence en de aandeelhoudende gemeenten. Daarin wordt de huidige constructie aangevochten, omdat gemeenten verplicht zijn hun afval bij Twence aan te bieden, terwijl AVR pleit voor een openbare aanbesteding.
 

“Zolang de kwestie van het aandeelhouderschap onder de rechter is, moet de discussie daarover bevroren worden. Bij een contract voor bepaalde duur, hoeft er na afloop daarvan geen schadevergoeding betaald te worden”, verklaarde Ernst Janssen (D66). In het voorliggende contract voor onbepaalde tijd was wel de mogelijkheid opgenomen om iedere vijf jaar het contract te ontbinden. “Maar vijf jaar is te lang”, vond Arthur Lammers (Borne-Nu - foto in de tekst). “Er is te veel onzekerheid met de rechtszaak die is aangespannen en die kunnen we niet los zien van het aandeelhouderschap.”
 

Kwestie aandeelhouderschap

De discussie over het aandeelhouderschap van Twence werd onlangs in de raad gehouden. Er valt iets voor te zeggen om de situatie te continueren. “Het gaat ons om meer dan alleen economische motieven.” (Jan de Vries, GrLi/PvdA), “Afscheid nemen van Twence heeft ook praktische gevolgen.” (Roelof-Jan Naaktgeboren, GB90). Maar er zijn ook nadelen te benoemen, zoals de vraag of de ontwikkeling van Twence van afvalverwerker naar leverancier van duurzame energie nog wel past bij het in overheidshanden zijn van het bedrijf en of aanbesteden op de markt geen betere tarieven zou opleveren. Een discussie die in Borne nog niet tot een beslissing is gekomen, maar die wel op de achtergrond speelde van het voorliggende besluit om een handtekening te zetten onder het nieuwe leveringscontract. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ernst Janssen — 20 nov 2021
Beste Ron,
Er is veel meer dan jij je kunt voorstellen. Als je dat wilt weten, gewoon even bellen dan praat ik je bij. Ernst
Lichtgeel hesje — 19 nov 2021
Circa een kwart van het afval dat in Nederland verbrand wordt, komt uit het buitenland. Dat wordt nu (2019) niet belast, terwijl vergelijkbaar afval dat in Nederland is ontstaan wel wordt belast als het wordt gestort of verbrand. Vanaf 1 januari 2020 vervalt dit verschil. Nederlandse afvalverwerkers gaan dus ook voor het verbranden van buitenlands afval afvalstoffenbelasting betalen. Hiervoor gaat hetzelfde tarief gelden als voor het verbranden of storten van afvalstoffen die in Nederland zijn ontstaan, namelijk € 32,63 per ton afval (2020). Kortom: inwoners van Borne betalen dus voor de afvalverwerking van buitenlands afval, in plaats van dat Twence in opdracht van de aandeelhoudende gemeenten deze rekening neerlegt bij de vervuilende buitenlandse partij. Is wel de meest gemakkelijke weg zo voor het ogenschijnlijke duurzame Twence; je legt de rekening gewoon neer bij inwoners, in plaats van het gesprek met de buitenlandse partij aan te gaan. Is dit ook besproken met de Wethouder???
Ron Hartman — 18 nov 2021
Het nieuwe sportpaleis rekent op het warmtenet en dus moet Wensink Zuid meedoen om de aanleg van dat extra stukje warmtenet te verkopen? . Kwestie van subsidies en te megalomaan bouwen en energietransitie? Er komen heeeuul veeuul zonnepanelen op de overdekte hallen, incl. de beachvolley hal. Het moet wel een beetje zomers voelen daar... toch? Oh ja, die zonnepanelen doen niet veel in de winter, maar ook die geven extra subsidie. We zijn best goed bezig vinden wij van de Rheine WC eend.
Lichtgeel hesje — 17 nov 2021
Een contract tekenen onder de voorwaarde "voor bijvoorbeeld 2 jaar" valt slechts te betitelen als amateuristisch. Los van het feit dat deze Raad met de verkiezingen in maart 2022 in zicht zich dus de arrogantie aanmeet over haar graf te kunnen regeren (dit onderwerp had namelijk allang controversieel moeten worden verklaard door deze Raad en aan de nieuwe Raad moeten worden overgelaten qua besluitvorming), is het contract dus niet duidelijk over de primaire tijdelijke duur, door het woord "bijvoorbeeld"; Ook valt niets te lezen over de tarieven (lees: tariefstijgingen) voor deze contractperiode. Kortom: de burgers zullen mogen betalen zonder enige invloed hierop te hebben. Hoezo, persoonlijke cq partijgebonden politieke agenda's spelen in Borne geen rol in besluitvormingsprocessen???? Nog vier maanden te gaan......

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024