‘Muziek hoort bij het leven’
17-11-2021
KOMENDE ZONDAGMIDDAG KLEZMERCONCERT IN BORNSE SYNAGOGE

‘Muziek hoort bij het leven’

Met het optreden van het Trio C tot de Derde start het Cultureel Podium Bornse Synagoge dit seizoen een reeks concerten. Het muziekensemble speelt een breed repertoire: van klezmer, gipsy, Balkan, jazz tot klassiek. Eigen composities en bestaande. Maar altijd met een eigen creatieve touch. “We willen graag ons verhaal met het publiek delen. Want muziek hoort bij het leven”, stelt de accordeonist Coos Lettink.

 

Ontstaan Trio C tot de Derde

Coos Lettink is geboren in Bornerbroek, was als kind woonachtig in Borne. Nu leeft de musicus in Amsterdam. Op de basisschool ontmoette hij Caspar Terra. De jongens ontdekten elkaars passie: de muziek. De klarinettist, Terra, en de accordeonist, Lettink, traden als jonge knullen al samen op. Met name als straatmuzikant. Ze improviseerden. De voorbijgangers en luisteraars bestempelden het als klezmermuziek. Joodse feestmuziek. Het duo ontmoette Carel den Hartog, de violist. Coos, Caspar en Carel, vormden vanaf 1998 het Trio C. Na een gezamenlijke reis van tien maanden, in een klein busje, naar India. Lettink vertelt enthousiast: ”We volgden, de ‘zigeunerroute’, waarin muziek centraal stond.” Tot de Derde is afgeleid van de opvatting van Den Hartog. “De Grote Drie: Bach (de Vader), Mozart (de Zoon), Beethoven (de Heilige Geest).”

 

Muziekstijl

De musici zijn professional. Alhoewel ze wel een nevenbaan hebben. Vooral nu de afgelopen jaren veel optredens uitvielen zijn de neveninkomsten van belang. Oost-Europa is de bakermat van de klezmermuziek. Dat bracht het trio tot verdieping in andere muziekstromen zoals gipsy, Rom- en Cinty muziek. De reizen door de Balkan beïnvloeden hun genre. Eigentijds, verrassend, gebaseerd op bestaande melodieën en composities met een eigen invulling. Het trio treedt ook regelmatig in synagogen op. Het is de combinatie, synagoge en klezmer, die de beleving van de luisteraar versterkt. Trio C tot de Derde is te zien en te horen aanstaande zondagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur op het Cultureel Podium in de Bornse Synagoge. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022