‘Muziek hoort bij het leven’
17-11-2021
KOMENDE ZONDAGMIDDAG KLEZMERCONCERT IN BORNSE SYNAGOGE

‘Muziek hoort bij het leven’

Met het optreden van het Trio C tot de Derde start het Cultureel Podium Bornse Synagoge dit seizoen een reeks concerten. Het muziekensemble speelt een breed repertoire: van klezmer, gipsy, Balkan, jazz tot klassiek. Eigen composities en bestaande. Maar altijd met een eigen creatieve touch. “We willen graag ons verhaal met het publiek delen. Want muziek hoort bij het leven”, stelt de accordeonist Coos Lettink.

 

Ontstaan Trio C tot de Derde

Coos Lettink is geboren in Bornerbroek, was als kind woonachtig in Borne. Nu leeft de musicus in Amsterdam. Op de basisschool ontmoette hij Caspar Terra. De jongens ontdekten elkaars passie: de muziek. De klarinettist, Terra, en de accordeonist, Lettink, traden als jonge knullen al samen op. Met name als straatmuzikant. Ze improviseerden. De voorbijgangers en luisteraars bestempelden het als klezmermuziek. Joodse feestmuziek. Het duo ontmoette Carel den Hartog, de violist. Coos, Caspar en Carel, vormden vanaf 1998 het Trio C. Na een gezamenlijke reis van tien maanden, in een klein busje, naar India. Lettink vertelt enthousiast: ”We volgden, de ‘zigeunerroute’, waarin muziek centraal stond.” Tot de Derde is afgeleid van de opvatting van Den Hartog. “De Grote Drie: Bach (de Vader), Mozart (de Zoon), Beethoven (de Heilige Geest).”

 

Muziekstijl

De musici zijn professional. Alhoewel ze wel een nevenbaan hebben. Vooral nu de afgelopen jaren veel optredens uitvielen zijn de neveninkomsten van belang. Oost-Europa is de bakermat van de klezmermuziek. Dat bracht het trio tot verdieping in andere muziekstromen zoals gipsy, Rom- en Cinty muziek. De reizen door de Balkan beïnvloeden hun genre. Eigentijds, verrassend, gebaseerd op bestaande melodieën en composities met een eigen invulling. Het trio treedt ook regelmatig in synagogen op. Het is de combinatie, synagoge en klezmer, die de beleving van de luisteraar versterkt. Trio C tot de Derde is te zien en te horen aanstaande zondagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur op het Cultureel Podium in de Bornse Synagoge. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024