‘Muziek hoort bij het leven’
17-11-2021
KOMENDE ZONDAGMIDDAG KLEZMERCONCERT IN BORNSE SYNAGOGE

‘Muziek hoort bij het leven’

Met het optreden van het Trio C tot de Derde start het Cultureel Podium Bornse Synagoge dit seizoen een reeks concerten. Het muziekensemble speelt een breed repertoire: van klezmer, gipsy, Balkan, jazz tot klassiek. Eigen composities en bestaande. Maar altijd met een eigen creatieve touch. “We willen graag ons verhaal met het publiek delen. Want muziek hoort bij het leven”, stelt de accordeonist Coos Lettink.

 

Ontstaan Trio C tot de Derde

Coos Lettink is geboren in Bornerbroek, was als kind woonachtig in Borne. Nu leeft de musicus in Amsterdam. Op de basisschool ontmoette hij Caspar Terra. De jongens ontdekten elkaars passie: de muziek. De klarinettist, Terra, en de accordeonist, Lettink, traden als jonge knullen al samen op. Met name als straatmuzikant. Ze improviseerden. De voorbijgangers en luisteraars bestempelden het als klezmermuziek. Joodse feestmuziek. Het duo ontmoette Carel den Hartog, de violist. Coos, Caspar en Carel, vormden vanaf 1998 het Trio C. Na een gezamenlijke reis van tien maanden, in een klein busje, naar India. Lettink vertelt enthousiast: ”We volgden, de ‘zigeunerroute’, waarin muziek centraal stond.” Tot de Derde is afgeleid van de opvatting van Den Hartog. “De Grote Drie: Bach (de Vader), Mozart (de Zoon), Beethoven (de Heilige Geest).”

 

Muziekstijl

De musici zijn professional. Alhoewel ze wel een nevenbaan hebben. Vooral nu de afgelopen jaren veel optredens uitvielen zijn de neveninkomsten van belang. Oost-Europa is de bakermat van de klezmermuziek. Dat bracht het trio tot verdieping in andere muziekstromen zoals gipsy, Rom- en Cinty muziek. De reizen door de Balkan beïnvloeden hun genre. Eigentijds, verrassend, gebaseerd op bestaande melodieën en composities met een eigen invulling. Het trio treedt ook regelmatig in synagogen op. Het is de combinatie, synagoge en klezmer, die de beleving van de luisteraar versterkt. Trio C tot de Derde is te zien en te horen aanstaande zondagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur op het Cultureel Podium in de Bornse Synagoge. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Filmhuis gaat naar de middag

Door de onlangs afgekondigde nieuwe maatregelen om de coronapandemie te beteugelen zijn...
29-11-2021

Twee jubilarissen, twee keer Ceaciliafeest

Rond de gedenkdag van de heilige Ceacilia, de patrones van muzikanten, is het traditie om...
28-11-2021

Bloazen veur 't Kerstkind!

Traditiegetrouw wordt in Twente van de eerste adventszondag tot en met 6 januari de stilte...
28-11-2021

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie...
25-11-2021

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar...
22-11-2021

Kleding en textiel in de Belle Epoque

Het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge draait weer op volle toeren. Naast concerten en...
19-11-2021