Activisten spiegelen zichzelf in Zenderen
27-11-2021
KLIMAATREBELLEN KAMPEN MET GEVOELENS VAN STRESS EN BURN-OUT-KLACHTEN

Activisten spiegelen zichzelf in Zenderen

De accommodatie van Buitensport Twente/Opporren in Zenderen is een geliefd toevluchtsoord geworden voor klimaatactivisten van de wereldwijde beweging Extinction Rebellion. Een plek om even stil te staan bij wat de onvermoeibare en fanatieke inzet voor het klimaat met henzelf doet en hoe ze elkaar daarin kunnen steunen. De Bornse Channah Hilhorst (23 jaar) is één van hen en legt het uit: “Heel veel activisten hebben burn-out-klachten en ervaren stress. De wereld gaat kapot, de balans is zoek en mensen gaan dood als gevolg van de klimaatverandering. Dat is heftig en dat raakt mensen.”
 

Emoties

Bij de veelal jonge mensen komen vragen op over hun eigen toekomst. “Wat heeft het voor zin om straks een goede baan te hebben als ons voedselsysteem instort of Nederland onder water komt te staan? En is het wel okay om kinderen op deze aarde te zetten, die zo’n verschrikkelijke toekomst heeft?” En dan is er het gevoel van urgentie. “We hebben zo weinig tijd. Elke dag worden er bossen gekapt en grondstoffen gedolven, daden blijven achter, terwijl er zoveel moet gebeuren. We kunnen niet meer wachten.” In Zenderen vinden de klimaatactivisten steun bij elkaar en kunnen, onder deskundige leiding, hun emoties een plek geven. Dit weekend is het de derde keer dat Ico Jongerden van Opporren hun gastheer is.
 

Actie voeren

Extinction Rebellion heeft drie eisen: vertel de waarheid, doe wat nodig is en stel een burgerberaad in. “Daarnaast zijn we volstrekt geweldloos én hebben klimaatrechtvaardigheid hoog in het vaandel staan.” De beweging is vooral bekend van de acties, waarbij soms de grenzen van de wet worden opgezocht. Acties die momenteel bemoeilijkt worden door corona. “Jammer”, vindt Channah. “Met z’n allen een actie uitvoeren geeft energie. Het gevoel dat je samen iets bijdraagt.”
 

Heeft het effect? “Ja, ik denk het wel. En zelfs als dat niet zo is, dan moet het gewoon! Maar als ik het vergelijk met drie of vier jaar geleden, dan merk ik wel een kentering. Het is niet meer de vraag óf we drastische maatregelen moeten nemen, maar wannéer. Het gaat allemaal nog steeds heel langzaam, maar het probleem komt wel op de agenda. Natuurlijk niet alleen door ons, maar ook door wetenschappers, journalisten en kunstenaars.”
 

Idealen

Overigens is Extiction Rebellion volgens Channah veel meer dan een groep actievoerders. “We willen ook een gemeenschap opbouwen, een soort micro-samenleving die op andere waarden leeft. Dat is een actie op zich, maar blijft wat buiten de publiciteit.” Idealen genoeg, maar idealen met een keerzijde. Voor het psychische welbevinden van de rebellen zelf. En daar werkt men aan, in Zenderen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 29 nov 2021
en wat lees ik op hetzelfde moment dat ik deze club idealisten zonder één lichtgeelgeel hesje zie: www.energiefirmen.de/energie/erzeugung/strom-niederlande Nee toch: wat hebben alle NIMBY-fanaten tegen energie uit duurzame bron en lekker veel stroom uit het stopcontact al weten te bereiken:
Nederland gebruikt voor zijn elektriciteitsopwekking nu al 65 % méér steenkolen dan in 2020. Hoezo, geen Bla, Bla, Bla...
Rudie — 28 nov 2021
Ze doen alles voor het klimaat hebben geen mobieltje / laptop / auto en gaan nooit met een vliegtuig op vakantie. Wat zijn het toch een toppers. Lol
realist — 28 nov 2021
Er is 1 landelijke politieke partij die in de buurt komt van wat nodig is tegen verdere (sterk versnellende) afbraak leefbaarheid planeet aarde. Die hebben we lokaal in Borne niet eens.
Lichtgeel hesje — 28 nov 2021
Wordt je ook wel moe van: auto's blokkeren op kruispunten in "bepaalde" steden. Overigens valt deze groep in de UK volgens o.m. een minister onder de Terrorism Act 2000 als het gaat om haar acties. Ook de andere kant van de medaille mag gewoon genoemd worden....
Gellekink Dennis — 27 nov 2021
Trots dat de jeugd tenminste denkt aan het klimaat eigenlijk hebben wij de generatie 1900.alles in een 100 jaar zo ver gebracht door welvaart olie ,gas ,gif, enz te gebruiken als brood

Hachelijk avontuur koe in Zenderen

Maandagavond is een koe in Zenderen in de sloot beland. Het dier kwam blijkbaar iets te dicht...
08-08-2022

Zeldzame ‘prop’ doodt vele vissen in Bornse Beek

In deze tijd van het jaar hebben vissen het in openbaar water traditioneel moeilijk. Door lage...
08-08-2022

Scooter geschept op Hoofdstraat Zenderen

Op de Hoofdstraat in Zenderen vond woensdagavond een aanrijding plaats tussen een scooter en een...
03-08-2022

En wéér rijden de vrachtwagens naar Opole

Op vrijdagavond 4 maart vertrok de eerste volle vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Hertme naar...
29-07-2022

Verkeersboete definitief in de prullenbak

De boete die Bornenaar Ruud Leliefeld en Enschedeër Sven Hof om de oren kregen nadat ze...
29-07-2022

Burgemeester Pierik wil verkeersboete van tafel

Naar aanleiding van het bericht op BorneBoeit over Bornenaar Ruud Leliefeld, die een forse...
28-07-2022