3.500 handtekeningen tegen Hengelose windturbines
TEGENSTANDERS WILLEN UITSTEL BESLUIT ZOEKLOCATIES WINDMOLENS

3.500 handtekeningen tegen Hengelose windturbines

Tractoren en actievoerders verzamelden zich, gewapend met spandoeken, dinsdagmiddag bij het gemeentehuis van Hengelo. Aan burgemeester Sander Schelberg werden 3.500 handtekeningen overhandigd van tegenstanders van de plannen om zoeklocaties voor windturbines vast te stellen. Een van de gebieden betreft het Woolde, vlakbij de wijk Wensink-Zuid. De gemeenteraad vergadert deze avond over het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie, waarin het aanwijzen van plekken waar eventueel windturbines een plek zouden kunnen krijgen wellicht het meest controversiële onderdeel is.
 

Actiegroepen

Vorige week was er gelegenheid voor insprekers om hun visie op het geheel te geven en daar werd massaal gebruik van gemaakt, onder andere door de Stichting duurzame en leefbare driehoek Hengelo, Delden en Borne. Diverse bestaande actiegroepen hebben zich hierin verenigd, zoals ook de grote groep inwoners uit Borne die al jaren protesteren tegen het voornemen om aan de andere kant van de snelweg, in de Hof van Twente, twee hoge windturbines te plaatsen.
 

Gevolgen voor gezondheid

De tegenstanders vrezen voor de gevolgen voor landschap, gezondheid en flora en fauna. “Vanwege de impact op de gezondheid van omwonenden is er ook landelijk heel veel te doen ten aanzien van wind op land. Vanuit Den Haag worden nieuwe richtlijnen opgezet en ook vanuit Zwolle zijn er indicaties dat er meer op provinciaal niveau gestuurd gaat worden. Er wordt in heel Nederland gewacht op uitsluitsel van de landelijke overheid alvorens hiermee verder te gaan. Waarom wil Hengelo nu een beslissing nemen?”, hield woordvoerder Diederik Neeb de burgemeester voor.
 

Pleidooi voor uitstel

De groep pleit ervoor om beslissingen over windturbines uit te stellen en dat was de boodschap die Schelberg de gemeenteraad zou doorgeven. Op 9 februari ligt het programma Nieuwe Energie ter besluitvorming voor. Deze dinsdagavond gaat het nog slechts om meningsvorming. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 08 feb 2022
Natuurlijk heeft alles voor en tegens. Naast een steeds drukkere snelweg wonen is ook niet fijn. De plek moet dus strategisch heel goed bepaald worden. Overigens hoor ik nooit hoe we dan WEL extra stroom maken als de kerncentrale in Lingen stopt met het leveren van stroom en hoe al die warmtepompen en E-cars hun stroom halen als de zonnepanelen niets doen?
Michaela — 06 feb 2022
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5285740/een-windmolen-de-buurt-van-je-huis-altijd-gebrom-alsof-er-een
Ron Hartman — 29 jan 2022
Opgemerkt werd dat de afstand vanaf de hoogspanningsmasten/kabels 198 m moet zijn. In overleg met Tennet zijn afwijkingen mogelijk. In Duitsland bleek onlangs een gebroken wiek gewoon naar beneden te vallen ipv verder. Zo rijden de auto's van de A1/A35 ook onder de hoogspanningskabels door. Ook bruggen kunnen instorten; niets is 100% zonder risico. Het tennisveld is ook maar symbolisch genoemd als hekenningspunt voor mensen met interesse maar zonder rumtelijk idee. De afstand is op het totale terrein makkelijk haalbaar.
Ron Hartman — 28 jan 2022
Mooi, we zijn dus veroordeeld om in Borne een flinke wind te laten. In mijn optiek moet dan de eerste turbine op het huidige tennisveld van het ex AZC komen en nog 2 tot de bocht die de A1 bij Azelo maakt. Er is dan geen overlast door slagschaduw en lawaai voor de bestaande woningen. Woningbouw ter plekke van het AZC mag niet volgens de normen. Wel tijdelijk, zoals de snelle huisvesting voor studenten in Enschede laat zien. Krap half jaar bouwtijd voor honderden woningen en een geringe huur. Grote gezinnen zouden er 2 naast elkaar kunnen huren. Het gaat dan echt om tijdelijk ipv 15 jaar en herplaatsbaar naar andere brandhaarden in de EU.
Paul Cohn — 28 jan 2022
Voor dromers in honderden MWe (MWe = elektrisch vermogen in megawatt (1MW = 1.000 kW):
De 300 MWe Thorium-reactor vergt 2141 kg koelwater/s of 7700 m3 water/u van 259 graden C.
https://dae.gov.in/node/sites/default/files/ahwr-leu-broc.pdf .
De Oude Bornsebeek voert in het voorjaar 1836 m3 water/u af https://edepot.wur.nl/146399 ,15% van wat die Thorium reactor nodig heeft. Gaat rupsje-nooit-genoeg heel Overijssel droogleggen om zijn energiehonger te stillen, of gaat hij “energie besparen” de meest duurzame oplossing? Tja…
Of kiest hij voor duurzame energie uit wind? Moderne turbines zijn stiller dan hun tegenstanders!
Ron Hartman — 27 jan 2022
Fijn dat de onzinnige gedachte van een kern- desnoods Thoriumcentrale hier, onmogelijk blijkt. Dan rest dus voor de donkere en koude dagen, naast betere isolatie, een paar superhoge windturbines? En daar is eigenlijk maar 1 plek voor.... langs de nieuwe Vloedbeldweg?
Paul Cohn — 27 jan 2022
KPMG ziet over de SMR maar 1 mogelijke locatie, gemeente Borssele in Zeeland, waar zowel één of meerdere grote kerncentrales als SMR(’s) mogelijk zijn. Door lokale steun en uit koelwaterperspectief het meest kansrijk”… www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/07/07/aanbieding-rapport-marktconsultatie-kernenergie
De illusie dat Waterschap Vechtstromen voldoende koelwater heeft voor zelfs maar één SMR is hiermee af te doen als ”de wens is de vader van de gedachte” Wie kijkt naar het elektriciteitsverbruik per perceel in Borne moet zich wel het onderschrift daarbij ter harte nemen:
“Dure huizen, grote huizen, vrijstaande huizen en oude huizen. Daar is het energieverbruik het hoogst
Het verbruik verminderen is eenvoudiger, binnen kortere termijn te realiseren en duurzamer dan zo’n kleine kerncentrale en eens vele malen goedkoper. www.facebook.com/photo/?fbid=2985761841641760&set=a.1398843167000310
Ron Hartman — 27 jan 2022
De billen gaan knijpen nu gebruik van energie meer en meer onzeker wordt (en zeker in de verdere toekomst). Gas was en is, ook een politiek wapen zo blijkt en Groningen zit er bijna doorheen. Dat we zelf in Borne kunnen voorzien van energie via de hoogste windturbines en panelen (desnoods een kleine kerncentrale) langs de nieuwe Vloedbeldweg en de A1/A35 op haast de laatste daarvoor geschikte plek in Borne, wordt genegeerd.
Er moeten immers appartementjes komen of een opgelapt gebouw voor wellicht het leger des heils wat tegen de afspraak is met Azelo, maar ja... Vluchten kan niet meer. Energie voor koude donkere dagen, moet je zelf kunnen maken. Zet die 4 plan-bouw bv in de Maten neer!
Paul Cohn — 26 jan 2022
maar daar is meer dan geld @Ruud Steltenpool...
Onze regering bereidt zich er al op voor, kon u in het NOS nieuws op 26 januari horen:
https://groenlinks.nl/sites/groenlinks/files/styles/1060x848/public/newsarticle/image/poetin-gas.jpg?h=7652de0f&itok=EsG2zpHh
Helaas zijn ook in Borne meer krekels dan mieren: www.beleven.org/verhaal/de_krekel_en_de_mier
Ruud Steltenpool — 26 jan 2022
Vertragen van bouw windmolens, is versnellen prijsstijging gas.
Paul Cohn — 26 jan 2022
Wie niet alleen af wil gaan op klimaatontkenners en tegenstanders van energie uit duurzame bron kan TenneT data niet meer volgen, die zijn sinds kort achter een wachtwoord verborgen: www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/data-dashboard-login/
Gelukkig zijn Nederlands centrales eigendom van buitenlandse firma’s die geleverde vermogens wél opgeven; u kunt ze vinden op: www.energiefirmen.de/energie/erzeugung/strom-niederlande

Paul Cohn — 26 jan 2022
Nederland stoot méér CO2 uit dan beloofd, dus veroordeelde de Hoge Raad de Staat: www.rechtspraak.nl/Bekende-rechtszaken/klimaatzaak-urgenda
Wij mogen vanaf 2022 jaargemiddeld kolencentrales max. voor 35 % gebruiken. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2021-641.html .
Er zijn nu nog 4: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kolencentrales_in_Nederland
De Onyx centrale sluit dezer dagen: www.change.inc/energie/eigenaar-onyx-centrale-verkiest-sluiten-boven-verduurzamen-37426
Dan mogen de overige 3 jaargemiddeld max. 1130 MW stroom leveren.
In januari 2022 leveren 4- kolencentrales in de spits 3760 MW, 2,7x het toegestane jaargemiddelde van 1386 MW. Welke problemen de EU en met name ons land kunnen krijgen met energiezekerheid is - door Nederlands weinige energie uit duurzame bron en teruglopende aardgasvoorraad- nog onduidelijk.
https://ecer.minbuza.nl/-/europese-commissie-presenteert-de-staat-van-de-energieunie-2021?redirect=%2Fecer%2Fnieuws
Lampje — 25 jan 2022
Deze mensen hebben verklaard om ieder minimaal 1 uur per dag de tredmolen waaraan dynamo's zijn bevestigt, draaiend te houden? Of is het slechts een intentie? Of is er helemaal geen bijdrage te verwachten en wil men de realiteit niet zien? Er zal toch iets moeten gebeuren bij het fors toenemende electriciteitsgebruik door E-auto's en Warmtepompen waarvan de zonnepanelen het vooral doen als het niet koud is? De zee is al ingepland voor de grote steden in de Randstad en gas lijkt ieder te duur worden.. ???

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024