Borne wil snel tijdelijke huurwoningen plaatsen
ONDERDEEL VAN PRESTATIEAFSPRAKEN MET WELBIONS

Borne wil snel tijdelijke huurwoningen plaatsen

Als het aan wethouder Martin Velten en woningcorporatie Welbions ligt worden er op korte termijn enkele demontabele tijdelijke woningen in de gemeente Borne geplaatst. “Op lange termijn is de huurmarkt in evenwicht, maar op korte termijn verwachten we een hoge druk op de gehele huurmarkt. Een van de redenen daarvoor is dat we een verhoogde taakstelling hebben voor het huisvesten van statushouders”, zegt Velten. Vorig jaar moest Borne 28 statushouders plaatsen en voor dit jaar is de opdracht de dubbele hoeveelheid huisvesting. “Er zijn gemeenten die met de taakstelling marchanderen, maar dat doen wij niet. Op deze manier leveren we ook onze bijdrage aan de asielproblematiek.”
 

10-12 wooneenheden

Binnen de huidige woonvoorraad is de taakstelling moeilijk op te lossen en om die reden wordt er gekeken naar plaatsen van tijdelijke woningen, die snel ergens opgebouwd kunnen worden en zo’n 15 jaar blijven staan. Het gaat om 10 tot 12 wooneenheden. “Niet alleen voor statushouders, maar beschikbaar voor meer doelgroepen. Zodat er in de hele huurwoningenvoorraad meer ruimte komt.” Waar die tijdelijke woningen moeten komen is nog onderwerp van gesprek. Welbions heeft aangegeven dat de grond door de gemeente om niet beschikbaar dient te worden gesteld, om het project rendabel te maken.
 

Prestatieafspraken

Het plan voor de tijdelijke woningen is onderdeel van de prestatieafspraken met Welbions. Andere maatregelen die werden afgesproken zijn onder andere de verkoop van aantal huurwoningen te halveren, de doorstroming bevorderen en gemiddeld 10 huurwoningen per jaar bijbouwen. Dat laatste kan ook op zogenaamde inbreidingslocaties. Een van de ideeën is om de Kloosterhof aan de Stationsstraat, na het vertrek van Aveleijn, geschikt te maken voor bewoning door ouderen en jongeren. “Jongeren zouden daar bijvoorbeeld tegen gereduceerd tarief kunnen wonen, in ruil voor het verrichten van hand- en spandiensten voor de oudere medebewoners. In Borne bestaat behoefte aan zo’n soort project”, weet Velten.
 

Verder in de prestatieafspraken met Welbions ook aandacht voor duurzaamheid, leefbaarheid in de wijken en huisvesten van kwetsbare groepen. “Ik ben blij met deze sociaal ingestelde woningcorporatie. Bij Welbions gaat het om meer dan alleen de huuropbrengsten”, aldus Velten. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
PaulCohn — 05 feb 2022
als bouwbedrijven niet zo lang op het stroperige voortraject hoefden te wachten: na die eindeloze tijd zet Volker-Wessels in twee dagen een bewoonbaar prefab huis in elkaar, sleutelklaar, nul-op-de-meter... www.morgenwonen.nl/nl/projecten/p/cat/gerealiseerd
Ron Hartman — 28 jan 2022
Ook bruikbaar voor vluchtelingen? Andere noodopvang?
Tubantia 28-01-22
ENSCHEDE - „Een kunststukje.” En: „Ik durf gerust te stellen dat dit ons snelst afgeronde project van deze omvang ooit is.” Was getekend: Pascal Lutjenhuis van Trebbe. Het bedrijf kreeg de klus na de bouwvak. Nu zijn de eerste dertig woningen klaar. En nog eens 200 volgen in rap tempo.
En dat dus gepiept in 5 maanden
Ton Huiskes — 28 jan 2022
Deze oplossing is goed. Valt er veel te verbouwen in de Kloosterhof? Daar zijn toch al appartmenten/slaapkamers die toch direcht kunnen worden gebruikt?
Ik hoop echter dat deze tijdelijke huurwoningen na 15 jaar wel zo afgebroken kunnen worden, dat er vele materialen weer hergebruikt kunnen worden (recycleren), maar daar hoor ik de wethouder niet over - of Borne Boeit heeft dit achterwege gelaten in het uitstekende artikel.
Graag daarover meer informatie en voor de wethouder en Welbion. neem dit hergebruik mee in het bouwen van tijdelijke huurwoningen. Er staat inderdaad het woord "duurzaamheid" in het artikel maar vul dit aub goed in.
Ruud — 28 jan 2022
Azelo slopen kunnen mooi wat woningen staan.
Phoenix — 27 jan 2022
Korte termijn oplossing klinkt goed.
Maar de Kloosterhof verbouwen? Wie gaat dat betalen? Als er ergens achterstallig onderhoud is inclusief schimmel dan is het daar wel.
Wat denk je waarom Avelijn daar weg wil?!?
Martin — 27 jan 2022
Is dit nou niet eens een uitstekend voorbeeld van wat er met het oude AZC zou moeten gebeuren? Ombouwen naar woningen lijkt me een prima bestemming. Of is de koe nu echt leeggemelkt door de gemeente?
Herman — 27 jan 2022
Is het leegstaande nonnenklooster in Zenderen geen optie.
Ron Hartman — 27 jan 2022
De huidige huurder is bekend en makkelijker elders ruimte te geven, maar de eigenaar van het huidige politiebureau, kan toch in een snuf het gevraagde realiseren? Waarom heeft Welbions het pand eigen niet in haar bezit?
Louis van Rasten — 27 jan 2022
Ik denk dat je juist moet onderhandelen. Iedereen heeft recht op een huurwoning, niet alleen asielzoekers.

De kaboutertjes zijn terug in Borne

Een kleine anderhalf jaar geleden arriveerden de eerste kabouters in Borne. Ze vonden hun...
21-05-2022

Aanrijding op net geopende Europastraat

Vrijdagmiddag vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto op de Europastraat...
13-05-2022

Borne in Overijsselse top vijf aantal woningen...

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3 procent van de...
13-05-2022

Defecte goederentrein tussen Zenderen en Borne

Een defecte goederentrein zorgt voor ontregeling van het verkeer op het spoor en gesloten...
11-05-2022

Beekparkfestival laat wijk weer bruisen

De Bornsche Maten heeft er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 11 juni is het dan toch...
11-05-2022

Hulpkaart nu breed uitgerold

Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste...
09-05-2022