Eerste vrachtwagen onderweg naar Oekraïne
05-03-2022
SPONTANE ACTIE MONDT UIT IN DRIE TOT DE NOK TOE GEVULDE VRACHTWAGENS

Eerste vrachtwagen onderweg naar Oekraïne

Vrijdagavond vertrok de eerste vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Hertme naar Opole in Polen, waar Oekraïense oorlogsvluchtelingen worden opgevangen. Het is de eerste van liefst drie tot de nok toe gevulde vrachtwagens met spontaan ingezamelde spullen vanuit de lokale gemeenschap. Het initiatief is eigenlijk heel klein begonnen door de familie Tanke-Ezendam, maar groeide uit tot een mega-operatie.
 

Spontaan begonnen

De familie heeft contacten met Krzysztof, die zich vrijwillig in Polen inzet voor de vluchtelingen. “We hoorden de verhalen van gebrek aan bijna alles en wilden graag helpen”, vertelt Sharon Tanke-Ezendam. “Eerst dachten we met ons gezin een flinke doos te vullen met bijvoorbeeld shampoo en tandpasta, dat soort dingen. Al snel sloten Rian en René Jannink-Schabbink zich aan en toen dachten we wellicht met een busje richting Polen te kunnen rijden, met alles wat er in Hertme en door familie en vrienden verzameld zou worden.” Maar de oorlog in Oekraïne raakte veel meer mensen en van alle kanten werden er goederen en hulp aangeboden.
 

Hulp van alle kanten

“Heel overweldigend! Eerlijk gezegd groeide het ons ook wel een beetje boven het hoofd, maar stoppen kon niet meer. Die saamhorigheid is zo mooi! Tegenwoordig is het vaak ieder voor zich en dit geeft zo veel energie!” Hulp kwam er uit alle hoeken en gaten. Zo hielpen de hoogste klassen van basisschool St. Aegidius in Hertme met het sorteren en inpakken van de enorme hoeveelheid aangeleverde spullen.
 

Dagelijks contact

Goederen waarvan men zeker weet dat er behoefte aan is, zowel in Opole als in Kiev waar Krzysztof ook contacten heeft. “We hebben dagelijks contact met Krzysztof. Van zeker 90 procent is helemaal zeker dat er gebrek aan is. Je kunt natuurlijk niet voor alles overleg hebben. Zo was er iemand die een prachtige kinderwagen doneerde. Je weet dat er veel baby’s in de opvang zitten en er worden zelfs baby’s geboren. De kinderwagen ging ook mee. Die beslissing hebben we zelf maar genomen.”
 

De vraag veranderde in de loop der dagen. “Kleding was er op een gegeven moment wel genoeg. Nu is er vraag naar militaire rugzakken en polyester band om kogelvrije vesten mee te maken. Ja, we krijgen hele heftige beelden door. Je moet er echt geen zwakke maag voor hebben.”
 

RTV Oost reist mee

Roy, de man van Sharon is al onderweg naar Polen. In de vrachtwagen vrijwillig chauffeur Geert Nijland en René en Rian. Zo’n twaalf uur rijden hebben ze voor de boeg. Wat hen bij aankomst te wachten staat is ongewis, maar oorlogsgebied gaan ze niet in. Een cameraploeg van onze media-partner RTV Oost reist met het gezelschap mee en zal regelmatig verslag doen van de reis. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Janny Dijkstra — 06 mrt 2022
Wat een prachtig initiatief. En de uitvoering lukt jullie ook supergoed.!!!! Het geeft zoveel voldoening als je goed kunt doen. Zelf was ik 10 jaar geleden coördinator van een hulpproject voor arme inwoners in Pilawa Gorna (Polen) en in Trakai (Litouwen).
Annemarie — 06 mrt 2022
Groot respect voor dit prachtige initiatief!!
Wat hebben jullie een werk verzet!
Diepe buiging!

 

 

Rookoverlast door brand bij Warmtenet Hengelo

Aan de Scandinavielaan in Hengelo is in een gebouw voor stadsverwarming broei ontstaan. Hierbij...
08-02-2023

Hoogste punt eengezinswoningen Eschwonen

Dinsdagmiddag vierden ontwikkelcombinatie De Bongerd en Welbions het bereiken van het hoogste...
07-02-2023

‘Genadeloos hard biertje’ spekt goede doel

  UPDATE: 23.24 UUR ‘Dat wi’j zelf een exclusief en onmeunig lekker Tripel W...
04-02-2023

Inventieve jongeren bouwen eigen economie

Wat als een kwajongensvermaak begon, neemt stilaan steeds meer ‘serieuze’ vormen...
03-02-2023

Bouw 33 woningen Spinnersbrink van start

Het weer was er niet naar donderdagmiddag, maar toch scheen voor enkele tientallen toekomstige...
02-02-2023

Vandalisme op het avontureneiland

Het is allemaal nog niet eens af. Op het nieuwe avontureneiland in Wensink-Zuid wordt nog met...
31-01-2023