Het dorp is weer een beetje schoner
LANDELIJKE OPSCHOONDAG VINDT OOK IN BORNE STEEDS MEER GEHOOR

Het dorp is weer een beetje schoner

Om iets voor tienen zaterdagmorgen komen ruim 70 mensen bij elkaar in het Zenderense Sindron. Onder hen ook veel ouders met kinderen. Ze hebben zich spontaan opgegeven om twee uurtjes lang de handen uit hun mouwen te steken en het kerkdorp zoveel als mogelijk te ontdoen van het rondslingerende zwerfvuil. Anne Egberts, de coördinator van Borne Schoon in Zenderen, kan haar geluk niet op. “Dit leeft echt hier. We hebben vandaag meer deelnemers dan ooit. Met elkaar gaan we er straks een gezellige ochtend van maken.”

 

Oranje hesje en prikstok

Maar ook op andere plekken in Borne zijn even later wandelaars in hun oranje hesje en bewapend met een prikstok en vuilniszak waarneembaar. Rond de carpoolplaats bij de Azelosestraat, in Wensink-Zuid, de Stroom Esch en de Bornsche Maten bijvoorbeeld. Ze hebben het weer mee, de zon staat strak aan de hemel en het frisse windje… nou ja, dat is te doen. Tijdens hun ronde, waarbij ieder zoveel mogelijk een eigen stuk straat of wijk voor zijn of haar rekening neemt, wordt er gekeuveld en gelachen. Én geprikt natuurlijk, want daar is het uiteindelijk om te doen.

 

‘Nog steeds te veel’

De grote inzameling blijft niet zonder resultaat. Aan het eind van de dag wordt bekend dat er zo’n 7 kuub zwerfvuil bij elkaar is gesprokkeld. “Hier in Zenderen iets minder dan de vorige keer, maar nog steeds te veel”, aldus Anne. Onder de ‘gevonden voorwerpen’ daar onder meer een accu, een autoband, een verkeersbord en heel veel peuken en blikjes. Ondertussen pakt ze de aanhanger weer in die Twente Milieu speciaal voor deze gelegenheid in Zenderen had gestald en die alle gereedschappen bevat om het opruimwerk zo goed mogelijk in groepsverband te kunnen doen. Voor de deelnemende kinderen heeft ze tot slot nog een extra verrassing in petto: een zakje met paaseitjes en een handgeschreven briefje waarop haar welgemeende ‘dank je wel’ te lezen valt.

 

Voor alle deelnemende kinderen aan Borne Schoon in onze gemeente was er aan het eind van de ochtend trouwens nóg een beloning: een gratis hamburger en drinken bij McDonalds. “Al met al een prima dag”, aldus projectleider Wim Geul, die samen met verantwoordelijk wethouder Michel Kotteman vanmorgen de diverse ‘hot spots’ afging. “Het is net wat Anne zegt: het opruimen van afval leeft steeds meer. En gelukkig zijn er steeds meer wijken die ook zelf het initiatief tot een dergelijke actie nemen. Precies zoals het hoort te zijn.” (RH/BM)

 

foto’s: © Anne Egberts, Niek ten Bloemendal en Raymond Hofsté

 

reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 21 mrt 2022
Hulde aan alle vrijwilligers en coordinateuren -trices en

welgemeend dankjewel!



Borne Schoon 2022

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024