Een warm huis voor vluchtelingen
27-03-2022
INITIATIEF VAN STICHTING NOODOPVANG DAKLOZE ASIELZOEKERS

Een warm huis voor vluchtelingen

Naast de grootschalige opvang van Oekraïense vluchtelingen in Azelo zijn er ook een aantal hartverwarmende kleinschalige en particuliere initiatieven. Eerder al schreven we over Oksana en Artur, die een veilig thuis hebben gevonden bij inwoners van Borne. Aan de Grotestraat-Noord wordt op dit moment volop geklust om een leegstaand huis bewoonbaar te maken en er op korte termijn vluchtelingen te kunnen huisvesten.
 

Het initiatief komt van de Stichting Noodopvang Dakloze Asielzoekers van zuster Josephine van Amersfoort. Al jaren zet deze organisatie zich in voor mensen die, om wat voor reden dan ook, hun thuisland zijn ontvlucht en het is misschien ook niet verrassend dat men zich ook het lot van de Oekraïners heeft aangetrokken en is gaan zoeken naar een manier om de oorlogsvluchtelingen in Borne van de nodige hulp en huisvesting te voorzien. Een mooie kans deed zich voor toen de Stichting tijdelijk gebruik mocht maken van een huis vlakbij het centrum van Borne.
 

Veel vrijwilligers om te klussen

“Dit pand stond leeg, omdat de bewoner kortgeleden is overleden”, vertelt Rein Timpers, die vanuit Vluchtelingenwerk veel te maken heeft met de Stichting Noodopvang en het op zich heeft genomen de werkzaamheden te coördineren. “Er is hier lang niets gebeurd en het is allemaal wat erg gedateerd. Maar het huis heeft vijf slaapkamers en kan plek bieden aan bijvoorbeeld twee gezinnen met kinderen. Bovendien ligt het op een prachtige plek.” Een oproep voor vrijwilligers die wilden helpen met klussen kreeg veel respons en ook een aantal van de huidige asielzoekers in de noodopvang steekt dagelijks de handen uit de mouwen om het huis weer enigszins toonbaar en leefbaar te maken.
 

Mooi tijdelijk thuis

Het schiet al behoorlijk op en zeker als het nieuwe laminaat er ligt, dan komt het einde van de klusronde al aardig in zicht. “En weet je wat zo mooi is?”, glundert Timpers. “We wisten dat Woninginrichting De Boer ons een ‘zacht prijsje’ zou berekenen voor de vloer, maar ze zeiden zomaar ineens ‘laat maar zitten, dit krijg je van ons’. Mijn mond viel open!” Stap twee is de inrichting van het huis. Daarvoor zal waarschijnlijk nog een oproep gedaan worden. Timpers heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat er straks een mooi tijdelijk thuis zal zijn voor Oekraïense vluchtelingen, die bovendien kunnen rekenen op de ondersteuning van de Stichting Noodopvang.
 

“Dit geeft een goed gevoel. Ik hoop dat de mensen hier straks een beetje blij zullen zijn, ondanks alles!” Mochten er nog pandeigenaren zijn die eveneens een tijdelijke woonruimte beschikbaar hebben, dan komt de Stichting daar graag mee in contact. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

De kaboutertjes zijn terug in Borne

Een kleine anderhalf jaar geleden arriveerden de eerste kabouters in Borne. Ze vonden hun...
21-05-2022

Aanrijding op net geopende Europastraat

Vrijdagmiddag vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto op de Europastraat...
13-05-2022

Borne in Overijsselse top vijf aantal woningen...

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3 procent van de...
13-05-2022

Defecte goederentrein tussen Zenderen en Borne

Een defecte goederentrein zorgt voor ontregeling van het verkeer op het spoor en gesloten...
11-05-2022

Beekparkfestival laat wijk weer bruisen

De Bornsche Maten heeft er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 11 juni is het dan toch...
11-05-2022

Hulpkaart nu breed uitgerold

Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste...
09-05-2022