‘Een stukje van ons probleem is afgeknipt’
28-03-2022
TIEN KAPSTERS VORMEN RADERTJE IN MASSALE NOABERHULP VOOR OEKRAÏNERS

‘Een stukje van ons probleem is afgeknipt’

De warme woorden van Maria, een van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen die in De Zwanenhof verblijven, komen binnen als ze de tien kapsters maandagmorgen bedankt voor hun spontane knipactie. “We thank you for making us beautiful again.” In enkele uren tijd verwelkomden de kapsters van salon Frederique en Het Knipschuurtje in Hengelo er ruim vijftig ‘klanten’, veel vrouwen en kinderen, en een enkele man.
 

Puntjes knippen?

“Eigenlijk kwam onze actie gewoon spontaan op”, aldus Muriël van Engelen van Frederique. “Vorige week kwamen we spullen brengen en het leed dat we zagen raakte ons. “We wilden gewoon iets doen en hoe mooi is het dan de vluchtelingen te kunnen knippen? In luttele tijd hadden we tien kapsters bij elkaar die de mooie klus vanmorgen wel wilden klaren.” Er werd een provisorische salon ingericht met spiegels, stoelen en attributen. Een uitgeprint vel papier waarop de vertaling stond van vragen als Puntjes knippen? Hoeveel mag er af? en Is het naar je zin? deed de rest.
 

Marike Herr van Het Knipschuurtje kan er achteraf wel om lachen. “Wij kapsters kletsen graag, maar ja… in een vreemde taal lukt dat nu eenmaal niet. Dus bedachten we dit maar. En het werkt gewoon. De mensen zijn zó ontzettend dankbaar. Ze worden weer blij en enthousiast. Ja, daar krijg ik kippenvel van.” Het warme gevoel is wederzijds. De Oekraïense Maria: “Alle mensen hier zorgen heel goed voor ons. Als we een stukje wandelen krijgen we van voorbijgangers soms zelfs nog iets toegestopt. En dan vanmorgen die kapsters… Zo vinden we toch weer een beetje geluk terug.“
 

‘Dit raakt je diep’

Ook Ronald Helder van De Zwanenhof is nog steeds ondersteboven van de massale steun die de Oekraïners in zijn onderkomen ervaren. “De hulp komt van alle kanten. Nog dagelijks wordt kleding aangereikt, maar ook fietsen en tv’s bijvoorbeeld. Het Appeltje in Borne levert gratis modeaccessoires, cafetaria-grillroom Maria heeft vorige week 90 maaltijden afgeleverd en twee dagen later nog eens een auto vol met groenten en fruit. Zelfs de buurtbus doet nu ook De Zwanenhof aan. Het is echt onvoorstelbaar. Dit raakt je diep en dan proef je dat mensen ook tot hele mooie dingen in staat zijn.”
 

Ondertussen heeft Helder de indruk dat het naar omstandigheden heel goed gaat met zijn tijdelijke buitenlandse gasten. “Zij krijgen weer controle over hun leven en samen met een heleboel vrijwilligers streven we naar een logische dagindeling. Zo koken we veelal samen en vermaken de kinderen zich heel goed. En natuurlijk werkt het mooie weer enorm mee. Maar die enorme noaberhulp die we deze weken met elkaar proeven, vormt voor iedereen toch wel de kers op de taart.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

De kaboutertjes zijn terug in Borne

Een kleine anderhalf jaar geleden arriveerden de eerste kabouters in Borne. Ze vonden hun...
21-05-2022

Aanrijding op net geopende Europastraat

Vrijdagmiddag vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto op de Europastraat...
13-05-2022

Borne in Overijsselse top vijf aantal woningen...

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3 procent van de...
13-05-2022

Defecte goederentrein tussen Zenderen en Borne

Een defecte goederentrein zorgt voor ontregeling van het verkeer op het spoor en gesloten...
11-05-2022

Beekparkfestival laat wijk weer bruisen

De Bornsche Maten heeft er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 11 juni is het dan toch...
11-05-2022

Hulpkaart nu breed uitgerold

Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste...
09-05-2022