‘Bloomingfields’ sieren de Europastraat
20-04-2022
ZAADMENGSEL VAN VASTE PLANTEN TUSSEN OUDE DELDENSESTRAAT EN OVONDE

‘Bloomingfields’ sieren de Europastraat

Op het eerste oog lijkt het allemaal wat vreemd. De vorige week uiterst ‘strak’ gemaakte borderranden aan de Europastraat, op het deel tussen Oude Deldensestraat en ovonde, zijn sinds woensdagmorgen namelijk veranderd in een blauw-groen blubberveld, lijkend op papier-maché. Toch is er wel degelijk over nagedacht. De ‘blubber’ bevat een kokosvezel die vermengd is met water, plus een zadenmengsel voor vaste planten. De verwachting is dat het zaadmengsel uiteindelijk zal resulteren in een dertigtal soorten vaste planten en te vergelijken zal zijn met een soort van prairiebeplanting.

 

Afbreekbaar

De toegepaste techniek met de mooie naam ‘hydroseeding’ is vrij nieuw en zorgt er kortgezegd voor dat de vaste planten niet worden aangeplant, maar worden gezaaid. Het materiaal dat op de speciaal aangebrachte onkruidvrije grond wordt gespoten, wordt pas op de vrachtwagen aangemaakt en vermengd. De substantie is vochthoudend en voorzien van kleefmateriaal, waardoor het zich goed bindt aan de ondergrond. De blauw-groene kleur is biologisch afbreekbaar en dient er alleen voor om te checken of de lagen gelijkmatig zijn aangebracht.

 

“Er is echter één maar”, aldus de medewerkers van NTP. “In de eerste weken na het zaaien is het mengsel nog erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat de laag niet wordt doorbroken.” En dus hopen ze dat de nieuwe borderranden de eerste weken ook echt worden ontzien. “Daar dus niet lopen, geen hond uitlaten, niet spelen en geen auto parkeren!”, zo klinkt hun dringende verzoek. Voor de rest blijft het dus voorlopig even afwachten. Verwachtingsvol zijn de NTP-ers echter wel. “Na verloop van tijd zullen de planten die zich op die plek het beste voelen, gaan doorgroeien met als resultaat ‘de juiste plant op de juiste plek’.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jos — 23 apr 2022
Ziet er prachtig uit aan Europastraat! Ook aan de ovonde! Wat dan wel tegenvalt is dat het laatste en ook lelijkste stuk richting station niet meegenomen is!!
Paul Cohn — 21 apr 2022
Geen auto ‘parkeren’ in de groenstrook? Kom nou, Borne is Almelo niet: Dáár legt NTP bij reconstructie van de H.R. Holstlaan de groenstrook aan als Wadi: de parkeerhufter die dáár de fout in gaat heeft Vorgers of Wolves nodig om er weer uit te komen… https://indebuurt.nl/almelo/nieuws/verkeer/verkeerslichten-h-r-holstlaan-weg-er-komen-ovale-rotondes~98479/

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024