Hulpkaart nu breed uitgerold
09-05-2022
VOOR IEDEREEN EEN ‘VEILIG GEVOEL’

Hulpkaart nu breed uitgerold

Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste instantie als pilot via zorgpartijen WOPiT (Stichting Wonen en Psychiatrie in Twente) en Carintreggeland. De hulpkaart is een landelijk initiatief. Een kaartje in zakformaat waarop belangrijke informatie staat als iemand, om wat voor reden dan ook, even niet kan aangeven wat er aan de hand is of wie er gebeld moet worden. Belangrijk voor mensen met onbegrepen gedrag, die omstanders of hulpverleners met de kaart op het goede spoor voor hulp kunnen zetten. Maar in Borne ziet men het gebruik van de hulpkaart veel breder.
 

Voor iedereen

“Het is een misverstand dat de kaart alleen is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Iedereen kan er baat bij hebben”, legt wethouder Martin Velten uit. “Het is voor iedereen die in een kwetsbare situatie terecht kan komen”, vult Ben van der Weide van het Zelfregieteam Borne aan. “En dat kan iedereen overkomen.” Welke naaste moet er gebeld worden en zijn er bijvoorbeeld kinderen of huisdieren waar zorg voor nodig is? “Het gaat er echt om dat mensen zich veilig voelen met zo’n hulpkaart op zak. De redenen kunnen heel verschillend zijn.”
 

Breed uitrollen

De gegevens op de hulpkaart worden nergens geregistreerd en de hulpkaart is om die reden heel laagdrempelig en privé. De ideale situatie zou volgens de initiatiefnemers zijn dat iedereen zo’n kaart heeft en het voor omstanders en hulpverleners een automatisme wordt om er naar te vragen als je iemand wil helpen. Maar van breed uitrollen kwam het, vanwege corona, maar niet. Tot nu.
 

Om te beginnen is er de mogelijkheid om de kaart zelf digitaal te downloaden en in te vullen via de website www.zelfregieteamborne.nl, maar de blanco kaartjes zijn ook te verkrijgen bij de infobalie van het Kulturhus en bij het Sociaal Hus in het gemeentehuis. Daar liggen ook voorbeeldkaartjes met suggesties welke informatie je op zo’n hulpkaart kwijt zou kunnen. Wie liever hulp heeft bij het invullen kan bovendien iedere maandagmiddag terecht in de bibliotheek, waar vrijwilligers klaar staan om te helpen. Ben van der Weide: “We hopen echt dat zo veel mogelijk mensen de hulpkaart gaan gebruiken én we hopen ook dat zo weinig mogelijk mensen hem nodig gaan hebben!” (AJ/BM)

 

(Op de foto boven vanaf links: Marjolijn Wobben, Marijke van der Weide, Leny Zomer, Ben van der Weide en wethouder Martin Velten)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lichtgeel hesje — 10 mei 2022
Even voor de duidelijkheid: mijn reactie gaat niet over dit artikel cq het hierin geschetste initiatief, maar puur over het feit dat op de foto nog steeds een demissionaire wethouder staat. Circa 2 maanden geleden zijn er gemeenteraadsverkiezingen geweest en het blijft radiostilte voor wat betreft een nieuw college (met nieuwe wethouders). Er is dus zeker van mijn kant geen enkele sprake van frustratie of iets dergelijks, maar meer van een vraag waar een nieuw college blijft na de verkiezingen midden maart van dit jaar...
Theo Lassche — 10 mei 2022
Lichtgeel hesje, ik vind het bijzonder ongepast om uw eigen frustratie over het college hier WEER kenbaar te maken. Bovenstaand initiatief verdiend alle lof en daar horen dit soort opmerkingen niet onder!
Lichtgeel hesje — 10 mei 2022
Ik wordt getriggered door de foto met daarop de demissionaire wethouder. Wanneer horen de inwoners van Borne door welk college de portemonnee de komende vier jaar systematisch wordt leeggezogen, of is men het systeem Den Haag qua formatie ook op dit punt aan het imiteren? De zo zwaar gepredikte transparantie door alle partijen kan ik zo 1-2-3- namelijk niet vinden....

De kaboutertjes zijn terug in Borne

Een kleine anderhalf jaar geleden arriveerden de eerste kabouters in Borne. Ze vonden hun...
21-05-2022

Aanrijding op net geopende Europastraat

Vrijdagmiddag vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto op de Europastraat...
13-05-2022

Borne in Overijsselse top vijf aantal woningen...

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3 procent van de...
13-05-2022

Defecte goederentrein tussen Zenderen en Borne

Een defecte goederentrein zorgt voor ontregeling van het verkeer op het spoor en gesloten...
11-05-2022

Beekparkfestival laat wijk weer bruisen

De Bornsche Maten heeft er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 11 juni is het dan toch...
11-05-2022

Motor uit de bocht gevlogen

Zondagmiddag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een eenzijdig ongeval op rotonde Bonte Koe....
08-05-2022