Gratis menstruatieproducten voor vrouwen in armoede
18-06-2022
UITGIFTEPUNT BIJ ALTERNATIEVE VOEDSELBANK AAN BORNERBROEKSESTRAAT

Gratis menstruatieproducten voor vrouwen in armoede

Sommige vrouwen met een beperkt budget moeten regelmatig de keuze maken tussen het kopen van eten en menstruatieproducten. Bij veel vrouwen en meisjes is er thuis soms gewoon geen geld voor maandverband en tampons, met alle vervelende gevolgen van dien. De laatste tijd is deze menstruatie-armoede veel in het nieuws geweest en Willeke Nijkamp trok zich het probleem aan. “Ik ben zelf moeder van drie dochters. Wij eten er niet minder om, maar je kunt je heel goed voorstellen dat je in de problemen komt als je toch al weinig te besteden hebt. Dan drukt de prijs van die producten gewoon zwaar op je budget.”
 

Uitgiftepunt

Samen met Stacey Bosman van het Dreamteam besloot ze te proberen voor de vrouwen in Borne die aan menstruatie-armoede lijden iets te doen om het probleem te verlichten. “Eigenlijk was het heel eenvoudig. Kwestie van een mailtje naar het landelijke Armoedefonds en een Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) bij de alternatieve voedselbank aan de Bornerbroeksestraat was een feit.” Daarvan zijn er in het land al honderden, maar in Borne was zoiets er nog niet.
 

“Er is ook hier behoefte aan”, weet Stacey Bosman. “Af en toe worden er wel menstruatieproducten gedoneerd en die zijn altijd zo weg. Vrouwen praten er niet zo veel over, maar ik hoor wel dat ze het heel fijn vinden dat ze weer even vooruit kunnen.” Nu staat er bij de ingang een aparte kast, gevuld met maandverband en tampons. “Niet alleen voor de klanten van ons, maar voor iedereen. Want er is veel stille armoede en wij bereiken ook niet iedereen.” Op woensdagmiddagen van 13.00 uur tot 14.00 uur en vrijdagmiddagen van 13.30 uur tot 15.30 uur kan iedereen die behoefte heeft aan gratis menstruatieproducten er terecht.
 

Solidariteit onder vrouwen

Willeke en Stacey zijn niet bang dat er ‘misbruik’ van het aanbod wordt gemaakt. “Ervaring elders in het land leert dat vrouwen echt geen gratis producten pakken als ze het zelf kunnen betalen. Dat is de solidariteit onder vrouwen kennelijk.” Inmiddels zijn ook de lokale apotheken Stoop en Dana bij het initiatief aangehaakt. Vrouwen die veel last hebben van de ongesteldheid kunnen met een voucher gratis pijnbestrijding ophalen.
 

Stacey en Willeke hopen op deze manier het leven van vrouwen in armoede een beetje te kunnen verlichten in de ongesteldheidsperiode. “Er is nu eenmaal niets zo gênant als doorlekken, toch?” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
MarieAnne ten Wolde — 18 jun 2022
Ik heb nog wat pakjes maandverband en tampons liggen wat ik niet meer gebruik. Kunnen jullie dat gebruiken en zo ja waar kan ik dat heen brengen? Ik woon in Hengelo.

Gewoon omdat het leuk en lekker is

Wekelijks trekt de Rolstoelwandelgroep Borne er met zo’n 15 bewoners van Het Dijkhuis, de...
01-06-2023

Nog één keer de focus op Maria

Meimaand Mariamaand. De oudere generatie werd het met de paplepel ingegoten. En tot op de dag...
30-05-2023

Bouwbureau Twente speelt in op veranderingen

ADVERTORIAL • In kenniscentrum Het Spanjaard aan de Stationsstraat in Borne is Bouwbureau...
24-05-2023

Johan Meijer in gesprek met Rob Munsterhuis

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
20-05-2023

Lions schuiven 1.325 kistjes over de toonbank

Tot 19.00 uur vanavond gaan er bij de voordeur van restaurant Dorset exact 1.325 aspergekistjes...
16-05-2023

Donzige dotjes stelen de show

Het is niet nieuw, maar toch ook weer wel. Ieder jaar weer, ergens in het voorjaar, breekt...
16-05-2023