Oekraïners ruiken aan het boerenleven
LEERZAAM UITSTAPJE VOOR TIJDELIJKE BEWONERS VAN DE ZWANENHOF EN MARIA MEDIATRIX

Oekraïners ruiken aan het boerenleven

Ruim vijftig Oekraïense vrouwen en kinderen sprongen zaterdagmiddag op de fiets of in de auto om een indruk te kunnen krijgen van het boerenleven van Martijn Jansen in Zenderen. Het uitstapje werd geïnitieerd door de serviceclub Tafel van Twente, waarvan Elly - de moeder van Martijn - ook lid is. En dus was de cirkel snel rond en kon er samen met de vrijwilligers van De Zwanenhof en Maria Mediatrix een korte klap op worden gegeven en de buitenlandse gasten een plezierige, maar zeker leerzame middag worden geboden.
 

‘Net een schoolreisje’

Zo op het oog een eenvoudige opgave dus voor de club maatschappelijk betrokken werkende vrouwen, maar toch ging er een hele organisatie aan vooraf. “Soms leek de fietstocht hiernaartoe wel op een schoolreisje”, aldus een lachende Gerda Wolters, een van de betrokken vrijwilligers. “Vóór alles wilden we ervoor zorgen dat de trip veilig verloopt en dat betekent twee fietsbegeleiders voorop en twee achteraan. Net zoals de mensen die per auto reizen hun veiligheidsgordel moeten dragen bijvoorbeeld.”
 

Maar eenmaal op de boerderij aan de Kottermansweg aangekomen verloopt het uitstapje helemaal op rolletjes. De meeste dames kijken hun ogen uit als ze zien hoe groot de boerderij wel is en hoeveel koeien tevreden grazend in de stal nauwelijks opkijken van het plotselinge bezoek. Martijn geeft hen de nodige tekst en uitleg, waarbij een meegekomen tolk de onmisbare schakel vormt. De kinderen vinden al snel de pasgeboren kalfjes, die ze een aai over hun kop geven, waarna ze doorrennen naar de tuin om hun energie op enkele speeltoestellen kwijt te raken.
 

Vernieuwend

Ook de melkrobot kan op veel belangstelling rekenen. “De dames vinden het prachtig”, aldus Martijn tussen de gesprekjes door. “Je vertelt vooral over de basisdingen die hier heel gewoon zijn, maar in Oekraïne toch als vernieuwend overkomen.” En met een knipoog: “Het hele stikstofverhaal laten we maar even achterwege vandaag.”
 

Dorothée Diepeveen, de voorzitter van de Tafel van Twente, kijkt de gebeurtenissen op het boerenerf met grote tevredenheid aan. “Dit is toch waar we het voor doen”, zegt ze. “Ons motto dit jaar is ‘eenheid in diversiteit’. Dan is het toch geweldig dat we hier met verschillende culturen bij elkaar zijn en er samen een hele leuke en plezierige middag van maken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Elly Jansen — 02 jul 2022
Het was wederzijds een heel geslaagde middag. Veel voldoening om de bewoners van de Zwanenhof en Media Matrix een ontspannen middag te kunnen bezorgen. Blij mee.😊

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024