En wéér rijden de vrachtwagens naar Opole
29-07-2022
‘VRACHT 6 EN 7’ VANUIT HERTME ONDERWEG NAAR OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN

En wéér rijden de vrachtwagens naar Opole

Op vrijdagavond 4 maart vertrok de eerste volle vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Hertme naar Opole in Polen, waar vele duizenden Oekraïense oorlogsvluchtelingen worden opgevangen. Het was een initiatief van de familie Tanke-Ezendam, waar René en Rian Jannink-Schabbink zich al snel bij aansloten. Inmiddels zijn we bijna vier maanden verder en is er veel veranderd, maar de hulpbehoefte én de ondersteuning vanuit Hertme blijven onverminderd groot. Deze vrijdagavond vertrok vanaf de Zwartkotteweg opnieuw een konvooi. “Vracht 6 en 7”, aldus Gerard Schabbink, een van de chauffeurs en vol trots.
 

Hoog-laag bedden, behandeltafels en meer

In tegenstelling tot die allereerste rit waarin vooral eerste levensbehoeften werden meegenomen, zitten beide grote opleggers nu afgeladen vol met vooral veel grotere stukken. Zo zit er een aantal hoog-laag bedden in die werden geschonken door de Zorggroep Sint-Maarten, drie behandeltafels die afkomstig zijn van de huisartsenpraktijk in de Slangenbeek, meubilair voor de basisscholen, ruim 40 matrassen en ook veel reinigingsmiddelen. “We sturen vooral op de berichten die we uit Opole krijgen en proberen daar onze hulp op af te stemmen”, vertelt Schabbink.
 

De hulpverlening vanuit Hertme is inmiddels ondergebracht in een officiële stichting, de Stichting Hulp Oekraïne en Vluchtelingen in Opole. Schabbink: “We hebben bovendien een ANBI-status gekregen en dat maakt het allemaal wat makkelijker, ook voor de grotere organisaties die willen doneren bijvoorbeeld. En juist aan dat soort zaken, zoals bedden en matrassen, is nu veel behoefte. Daarnaast blijft het natuurlijk enorm belangrijk dat mensen de stichting ook verblijden met financiële bijdragen, zodat wij al naar gelang de behoefte de noodzakelijke goederen in het groot kunnen inkopen en meenemen.”
 

Onvergetelijke indrukken

Behalve Gerard zijn Wim Finkers, Carlijn Ezendam en Henny Vos de uitverkorenen die de reis naar Polen gaan maken. Zaterdagmorgen hopen ze Opole te bereiken, waarna ze in de loop van de dag de terugreis weer willen aanvaarden. Natuurlijk werden ze uitgezwaaid door René en Rian en al snel vlogen de verhalen over hun eerdere ervaringen ‘over de tafel’. Over de onvergetelijke indrukken die ze bij hun eerdere bezoeken hebben opgedaan, over de dankbaarheid die ze proefden nadat alle spullen daarginds waren uitgeladen en over de nog steeds schrijnende situatie waarin de vele vluchtelingen verkeren.
 

“Dit zal zeker ook niet onze laatste trip zijn”, weet Gerard Schabbink. “De behoefte blijft onverminderd groot en het duurt nog maar even voordat we het najaar ingaan en er dus veel meer vraag zal komen naar (warme) kleding en dekens bijvoorbeeld. Bovendien, als je de beelden die je daar ziet op je laat inwerken, dan weet je eigenlijk al genoeg.” Zijn woorden zijn tegelijkertijd ook een beetje bedoeld als een appel naar eenieder in onze regio die hen op welke manier dan ook ondersteunt. “Voor de meesten van ons is na enige tijd de nieuwigheid eraf en spelen andere dagelijkse beslommeringen weer een grote rol. De vluchtelingen lijken daarmee een beetje in de vergetelheid te raken. Dat willen we heel graag voorkomen, want neem van mij aan dat ze het nog steeds heel hard nodig hebben.” (AJ/BM)
 

Elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen goederen worden afgeleverd aan de Zwartkotteweg 6 in Hertme. Giften kunnen worden gestort op NL61 RABO 0189 3470 31 t.n.v. Stichting Hulp Oekraïne en vluchtelingen in Opole. Meer info over de Stichting is ook te vinden op Facebook

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerken Borne kleuren bloedrood

‘Mooi rood is niet lelijk’ luidt een bekend gezegde. Vijf woorden die vandaag, op...
22-11-2023

Ook dit jaar weer een Bornse Kerstherberg

Al ruim dertig jaar lang voelt de Kerstherberg in Borne als een warme deken voor hen die eenzaam...
22-11-2023

Herbouw historische boerderij Erve Wildyck

Het zal niemand zijn ontgaan dat er momenteel bij de rotonde Bonte Koe nieuwbouw plaatsvindt....
21-11-2023

Verzekerd zijn van huishoudelijk hulp vanaf 2024?

ADVERTORIAL • Manna biedt al jaren huishoudelijke hulp met persoonlijke aandacht in Borne....
17-11-2023

Bewoners Thomashuis hebben buit binnen

Zaterdagmiddag was het feest voor de negen verstandelijk beperkte bewoners van het Thomashuis...
11-11-2023

Borne maakt zich op voor verkiezingen

Ook dit keer worden de komende Tweede Kamerverkiezingen in Borne onder leiding van Elles...
08-11-2023