58 Medelanders zeggen hardop ‘ja’
NATURALISATIE BEKRACHTIGD MET EEN ‘BORNS’ FEESTJE IN HET KULTURHUS

58 Medelanders zeggen hardop ‘ja’

Tijdens de afgelopen coronaperiode kregen zo'n honderd inwoners van Borne de Nederlandse nationaliteit. Ze ontvingen weliswaar al eerder het Bewijs van Nederlanderschap, maar een feestje vieren was er toen nog niet bij. Die achterstand werd woensdagmiddag door de gemeente ingelopen met een ceremonie in het Kulturhus die, naast een officieel tintje, vooral iets vrolijks had. De blijdschap en trots van de 58 medelanders die op de uitnodiging ingingen, spatte ervan af. Een wervelend optreden van Nathalie Baartman vormde de opening, waarna het uitspreken van de eed of belofte het helemaal echt maakte, gevolgd door de felicitaties van burgemeester Jan Pierik die elke nieuwe Nederlander vervolgens ook nog een bijzonder aandenken mocht opspelden.

 

Kleuriger en diverser

In zijn openingswoord ging Pierik kort in op de afkomst van de medelanders. Zo bleek de groep afkomstig uit negen verschillende landen, waaronder ook België en Groot-Brittannië. “Jullie maken onze samenleving veel kleuriger en diverser en dat is goed”, zo zei hij. Daarna was het de beurt aan Nathalie Baartman. Voor de gemiddelde Bornenaar een open boek, maar binnen vijf minuten wond ze ook de nieuwe medelanders speels om haar vingers. In alle talen van de aanwezigen sprak ze een ‘Welkom in Borne’. Uit het hoofd en zonder te haspelen. “Het lijkt het Songfestival wel”, ging ze lachend verder.

 

Ook vertelde ze nogal geschrokken te zijn van de woorden die onderdeel uitmaken van de inburgeringscursus. “Aansprakelijkheidsverzekering, kwijtschelding, onroerendzaakbelasting en formulier… Maar geen knuffelen. En da’s gek”, zo vond ze. Ze besloot haar wervelende optreden met het vurige: “Ik wens jullie knuffels, leuke post, vrienden, zingende kinderen, blijdschap en vooral veel liefde.” Een ovationeel applaus volgde.

 

Het min of meer officiële gedeelte werd ingeleid door burgemeester Jan Pierik, die sprak van een belangrijk moment waarop de nieuwe medelanders hun eed of gelofte zouden afleggen. In drie groepen werden ze naar voren gehaald, niet zelden feestelijk gekleed. Nadat ze hardop ‘ja’ hadden gezegd tegen de voorwaarden van het Nederlanderschap kregen ze van de burgemeester een nieuw kleinood opgespeld, met daarop de afbeelding van de Nederlandse en Bornse vlag. Ook was er nog een tegoedbon voor deelname aan het Arabisch tafelen en voor de kinderen een Borns memoryspel.

 

‘Heel spannend’

Een van de nieuwe medelanders is Nadine. De Oud-Armeense woont inmiddels 11 jaar in ons land en heeft twee dochters (8 en 4 jaar). Alle drie kregen ze vol trots hun speld aangereikt. Nadine is heel blij nu zover te zijn. “Het bevalt ons heel goed in Nederland en in Borne. Na het staatsexamen heb ik een aantal andere opleidingen gevolgd en werk ik nu in de thuiszorg. Twee jaar geleden kreeg ik mijn Nederlandse paspoort al, maar deze feestelijke middag maakt het wel helemaal echt. Ik vond het vooraf heel erg spannend, maar het was gewoon heel leuk allemaal.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Cindy de Jonghe — 07 sep 2022
Een hele leuke feestelijke middag!
Voel me zeer welkom in Borne als nieuwe Nederlandse 😁

Wil jij ook wonen in de Bornsche Maten?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
19-05-2024

Einde parochiekerk Zenderen nabij

“Het gaat sneller dan we allemaal denken”, verzucht Maria Verheijen, vicevoorzitter...
18-05-2024

‘Vrouwen in Bedrijf’ verwennen goede doelen

In de regel verrassen de Bornse Vrouwen in Bedrijf jaarlijks één goed doel met een...
17-05-2024

Dat wordt smullen met Pinksteren…

“Het is niet nieuw, maar het gaat er allemaal nog steeds in als koek”, aldus Coen...
16-05-2024

Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’

In oktober 2015 sloot de Theresiakerk voorgoed haar deuren. Waarmee een einde kwam aan de...
15-05-2024

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024