Focus op snelle uitplaatsing statushouders
CONTAINER- EN FLEXWONINGEN ÉN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING BIEDEN (VOORALSNOG) SOELAAS

Focus op snelle uitplaatsing statushouders

“Natuurlijk ben ik helemaal niet blij met de huidige situatie waarin statushouders verkeren”, zegt wethouder Martin Velten tijdens het persgesprek donderdagmorgen. “Maar de stappen die we nu als gemeente Borne zetten, bieden wél voldoende soelaas om aan onze opdracht te kunnen voldoen.” Burgemeester Jan Pierik knikt bevestigend, maar waarschuwt voor een te groot optimisme. “Er gebeurt op dit moment veel in de wereld. Het nieuwe Asielakkoord kan zomaar veranderen en dat wat vandaag voldoende lijkt, kan morgen dus weer veel te weinig blijken.” Feit is dat er volgens de laatste afspraken dit jaar nog tien extra statushouders gehuisvest moeten worden, bovenop de 37 waarvoor al een opdracht lag.

 

Ruil met Haaksbergen en Hof van Twente

Eerder al werden met Haaksbergen en Hof van Twente afspraken gemaakt over de invulling van de benodigde regionale 225 plekken voor crisisnoodopvang. In ruil daarvoor verzorgt Borne een extra opvang van Oekraïense vluchtelingen, die grotendeels worden gehuisvest in Maria Mediatrix en De Zwanenhof. Daarnaast dient er een versnelde uitplaatsing van statushouders in ons land plaats te vinden en ligt er ook een extra taakstelling in Borne. In dat kader heeft overleg met Welbions er al toe geleid dat er dit jaar voor 16 statushouders een woning beschikbaar komt.

 

Maar ook wordt nadrukkelijk gezocht naar alternatieven. Dit zijn bijvoorbeeld de geplande flexwoningen, zoals wellicht aan het Ridderspoor, maar ook containerwoningen. “Een vreselijk woord overigens”, aldus Velten (foto in de tekst), “maar ondertussen zijn we er wel in geslaagd dertig van deze woningen te bestellen, die we hopelijk in het eerste kwartaal van 2023 kunnen plaatsen.” Waar en hoe blijft nog even koffiedikkijken, maar volgens het college zijn er plekken voorhanden. “In alle gevallen hanteren we daarbij de procedure eerst in overleg met de omwonenden te willen gaan”, zo licht Pierik toe.

 

Gemeentehuis

Velten: “We proberen echt alles en blijven zoeken naar geschikte oplossingen. Zo is het huidige gemeentehuis al voorbijgekomen, alsook de vrijkomende schoollocaties ’t Oldhof en de Jan Ligthartschool, leegstaande kantoorpanden en het voormalig klooster in Zenderen. Stuk voor stuk bieden ze echter geen oplossing voor de korte termijn. “Maar we blijven er voor knokken de statushouders een waardige woonomgeving te kunnen aanbieden. Het zijn immers wel onze inwoners”, besluit de wethouder. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ineke — 10 sep 2022
Dus als ik tussen de regels door lees komen er nog meer flexwoningen op het Reuvekamp zonder de bewoners hiervan in kennis te stellen we wachten nog op een gesprek over het Ridderspoortje en dan moeten we vertrouwen in de gemeenteraad hebben en zonder inspraak hierover en dat is foute democratie.
Rita Vingerling-Boersma — 09 sep 2022
Een zeer terechte uitsmijter van de wethouder: het zijn ónze inwoners.
michaela — 09 sep 2022
Op de Bornse Maten liggen genoeg mogelijkheden. Kan die kant van Borne ook eens een bijdrage leveren. De oudere kant van Borne heeft in de loop van vele jaren haar bijdrage wel gedaan.
Dirk — 08 sep 2022
En de Raad hult zich in (veelzeggend) volledig stilzwijgen op dit onderwerp.....

EstafetteRun brengt 35.000 euro op

In alle vroegte zaterdagmorgen, het was net 07.00 uur, gingen vijf Bornse lopers aan de...
24-09-2022

Weerselosestraat is weer open

Sinds vrijdag is de Weerselosestraat weer geopend voor gemotoriseerd verkeer. Reconstructie van...
23-09-2022

Mishandeling boa op station

Een medewerker van Blauwnet is zaterdagavond mishandeld door een groep jongeren op het station...
19-09-2022

Woensdag wandeling naar de Vredesboom

Deze week is het Vredesweek, dit keer met het thema ‘Generatie Vrede’. De Raad van...
19-09-2022

Ernstig ongeval door vuurwerk

Rond 00.15 uur in de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie een melding van een ongeval...
18-09-2022

Goede doelen bundelen de krachten

Met ingang van dit jaar gaat in Zenderen het collecteren voor het goede doel drastisch...
15-09-2022