Goede doelen bundelen de krachten
15-09-2022
ZENDEREN START MET GOEDE DOELEN WEEK

Goede doelen bundelen de krachten

Met ingang van dit jaar gaat in Zenderen het collecteren voor het goede doel drastisch veranderen. In plaats van iedere keer een collectant met collectebus aan de deur wordt er voor 16 goede doelen, zoals KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Diabetes Fonds gezamenlijk ingezameld. Volgende week wordt door vrijwilligers bij alle adressen een envelop bezorgd met daarin een donatieformulier waarop alle 16 goede doelen staan vermeld.
 

Mensen kunnen dit op hun gemak lezen. Tussen 26 en 30 september, tijdens ‘de Goede Doelen Week Zenderen’, wordt de ingevulde lijst weer opgehaald. Donateurs kunnen zelf kiezen aan welke doelen zij hun geld kwijt willen. Maken zij geen keuze op het formulier, dan krijgt elk goed doel een zestiende deel van het totale bedrag wat in de envelop zit of waarvoor een machtiging is afgegeven. Inwoners hebben drie mogelijkheden om te doneren; door ‘ouderwets’ geld te doen in de collecte-emmer die collectanten nog steeds bij zich hebben, zelf overmaken op de rekening van de Goeden Doelen Week Zenderen of ‘trendy’ elektronisch, via een Tikkie/betaalverzoek.

 

Steeds moeilijker collectanten te vinden

Het idee van een Goede Doelen Week is niet nieuw. Onder andere in Bornerbroek functioneert het al jaren naar tevredenheid. “Ook in Zenderen wordt het steeds moeilijker overal collectanten voor te vinden. Nu zijn er vrijwilligers die meerdere collectes lopen. Betsy Paus bijvoorbeeld, die doet er maar liefst zes. Maar zulke super vrijwilligers stoppen er een keer mee. Daar moet je dan zes andere mensen voor vinden. Probeer dat maar eens. Volgens het nieuwe donatiesysteem zijn er in totaal veel minder collectanten nodig. Het kan nu zelfs in groepjes van twee. Voor de collectanten ook leuker”, vertelt Anita Wennekink (foto boven). Zij is de voorzitter van de nieuwe Stichting Goede Doelenweek Zenderen, die verder nog bestaat uit Maarten Kemna, Saskia van Egmond, Gea Platenkamp en Anita Vetketel.

 

Toekomstbestendig

“Het collecteren zelf is in de loop der jaren ook problematischer geworden. Overdag zijn mensen vaak niet thuis, jongeren hebben vaak geen geld meer in huis, daarbij doen sommigen ’s avonds de deur niet meer open. Redenen genoeg om het over een ander boeg te gooien. We moeten het inzamelen voor het goede doel toekomstbestendiger maken”, is de mening van Anita Vetketel. Digitaal collecteren, zoals in corona-tijd noodgedwongen moest, is in ieder geval niet het antwoord. De bedragen die op die manier opgehaald werden waren toch beduidend lager.
 

Ervaringen met een Goede Doelen Week in andere gemeenten zijn positief. De vrees dat mensen minder doneren omdat ze nu alles in een keer doen blijkt niet gegrond. “In Bornerbroek en Langeveen is de totaalopbrengst zelfs meer.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024