Goede doelen bundelen de krachten
15-09-2022
ZENDEREN START MET GOEDE DOELEN WEEK

Goede doelen bundelen de krachten

Met ingang van dit jaar gaat in Zenderen het collecteren voor het goede doel drastisch veranderen. In plaats van iedere keer een collectant met collectebus aan de deur wordt er voor 16 goede doelen, zoals KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Diabetes Fonds gezamenlijk ingezameld. Volgende week wordt door vrijwilligers bij alle adressen een envelop bezorgd met daarin een donatieformulier waarop alle 16 goede doelen staan vermeld.
 

Mensen kunnen dit op hun gemak lezen. Tussen 26 en 30 september, tijdens ‘de Goede Doelen Week Zenderen’, wordt de ingevulde lijst weer opgehaald. Donateurs kunnen zelf kiezen aan welke doelen zij hun geld kwijt willen. Maken zij geen keuze op het formulier, dan krijgt elk goed doel een zestiende deel van het totale bedrag wat in de envelop zit of waarvoor een machtiging is afgegeven. Inwoners hebben drie mogelijkheden om te doneren; door ‘ouderwets’ geld te doen in de collecte-emmer die collectanten nog steeds bij zich hebben, zelf overmaken op de rekening van de Goeden Doelen Week Zenderen of ‘trendy’ elektronisch, via een Tikkie/betaalverzoek.

 

Steeds moeilijker collectanten te vinden

Het idee van een Goede Doelen Week is niet nieuw. Onder andere in Bornerbroek functioneert het al jaren naar tevredenheid. “Ook in Zenderen wordt het steeds moeilijker overal collectanten voor te vinden. Nu zijn er vrijwilligers die meerdere collectes lopen. Betsy Paus bijvoorbeeld, die doet er maar liefst zes. Maar zulke super vrijwilligers stoppen er een keer mee. Daar moet je dan zes andere mensen voor vinden. Probeer dat maar eens. Volgens het nieuwe donatiesysteem zijn er in totaal veel minder collectanten nodig. Het kan nu zelfs in groepjes van twee. Voor de collectanten ook leuker”, vertelt Anita Wennekink (foto boven). Zij is de voorzitter van de nieuwe Stichting Goede Doelenweek Zenderen, die verder nog bestaat uit Maarten Kemna, Saskia van Egmond, Gea Platenkamp en Anita Vetketel.

 

Toekomstbestendig

“Het collecteren zelf is in de loop der jaren ook problematischer geworden. Overdag zijn mensen vaak niet thuis, jongeren hebben vaak geen geld meer in huis, daarbij doen sommigen ’s avonds de deur niet meer open. Redenen genoeg om het over een ander boeg te gooien. We moeten het inzamelen voor het goede doel toekomstbestendiger maken”, is de mening van Anita Vetketel. Digitaal collecteren, zoals in corona-tijd noodgedwongen moest, is in ieder geval niet het antwoord. De bedragen die op die manier opgehaald werden waren toch beduidend lager.
 

Ervaringen met een Goede Doelen Week in andere gemeenten zijn positief. De vrees dat mensen minder doneren omdat ze nu alles in een keer doen blijkt niet gegrond. “In Bornerbroek en Langeveen is de totaalopbrengst zelfs meer.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gulle ‘Pieten’ verrassen bijna 70 gezinnen

Het is bijna Pakjesavond. Voor velen van ons hét feest van cadeautjes en surprises. Toch...
03-12-2022

Laatste hand aan de Europastraat

De laatste van de 80 nieuwe bomen aan de Europastraat ging donderdagmiddag in de grond....
01-12-2022

Schoorsteenbrand in Zenderen

De brandweer rukte zaterdagavond uit voor een melding van schoorsteenbrand aan de Albergerweg in...
26-11-2022

Nieuwe subsidie om samen met je buurt bomen te...

Wie samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving wil vergroenen door bomen te...
26-11-2022

Drukbezochte dorpsavond in Hertme

In het Spookhuis in Hertme vond donderdag een dorpsavond plaats die werd georganiseerd door de...
25-11-2022

Brand in schuur aan Lodiek Landen

In een schuur aan de Lodiek Landen in Hertme is maandagavond brand ontstaan met veel...
21-11-2022