‘Laten we elkaar helpen, het werkt écht!’
PETER SPELT, DE EERSTE KLIMAATBURGEMEESTER VAN BORNE:

‘Laten we elkaar helpen, het werkt écht!’

Peter Spelt uit Hertme is de klimaatburgemeester voor de gemeente Borne. Hij kan er zelf ook wel om lachen, “want zo ingewikkeld is het allemaal niet hoor”. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zocht namelijk mensen die zich actief inzetten voor een beter klimaat en bereid zijn hun verhalen te delen. Vooral tijdens de Nationale Klimaatweek die komende maandag van start gaat. En daar had de Hertmenaar wel oren naar. Zelf is ‘ie namelijk dag in dag uit actief met verduurzaming, onder meer in zijn rol als energiecoach van de gemeente Borne. Kortgeleden werd hij benoemd tot een van de 250 klimaatburgemeesters die ons land inmiddels telt.

 

Energiearmoede

“Het is echt hard nodig hoor, de energiearmoede en de problemen die daarbij horen zijn nu groter dan ooit”, zo weet hij uit eigen ervaring. “Vorige week nog was op ik bezoek bij mensen die de centrale verwarming hebben dichtgedraaid en zich nu ‘s avonds verwarmen met een bouwkacheltje. Zo erg is het al!”

 

De bouwkundige die zijn sporen al ruim 25 jaar verdient bij een grote landelijke bouwonderneming heeft zelf zijn enkele jaren geleden gekochte woning volledig verduurzaamd en stak zijn enthousiasme over de behaalde resultaten niet onder stoelen of banken. “Klopt”, zegt hij, “in de praktijk blijkt dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat het hele verhaal eigenlijk begint met bewustwording. Dat besef wil ik graag delen met anderen en hen prikkelen en stimuleren om hetzelfde te doen. In mijn rol als energiecoach doe ik eigenlijk niet anders. Vaak blijkt na een eerste gesprek al veel mogelijk zonder dat er grote investeringen aan te pas komen.”

 

‘Het begint bij bewustwording’

Ter illustratie wijst hij op de ‘Fix je energierekening’, een handig leaflet waarop tien tips staan aangegeven die direct al tot verbluffende resultaten kunnen leiden. “Eigenlijk vergelijkbaar met wat ik als energiecoach bij de mensen thuis aan de keukentafel vertel”, zegt hij. “Het begint bij bewustwording en dan kun je vervolgens stap voor stap verder gaan. Maar de eerste klap maak je vaak direct al met simpele aanpassingen. Écht, ik ben ervan overtuigd dat je met een ander leefgedrag je energierekening naar beneden kunt krijgen.”

 

Deze overtuiging is ook precies datgene bij Spelt wat hij als klimaatburgemeester wil uitdragen. “Hoe mooi zou het zijn dat er volgende week, tijdens de Nationale Klimaatweek, een aantal ‘handige Harry’s’ op pad kunnen om honderd gezinnen in Borne te helpen bij het verduurzamen? Laten we elkaar helpen, dan lukt het allemaal. Het werkt écht!”

 

‘Handige Harry’s’ kunnen zich melden en/of kans maken op een douchekop

Dergelijke ‘handige Harry’s’ of beter gezegd fixers, dan wel klimaatsupporters, kunnen zich melden via peter@duurzameinitiatievenborne.nl of via de speciale Facebookpagina: Klimaatburgemeester Borne. Iedereen die deze pagina tagt op de sociale media maakt bovendien kans op een gratis waterbesparende douchekop ter waarde van 65 euro, die ook nog gratis geïnstalleerd wordt. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 27 okt 2022
Veel succes klimaatburgemeester!👍 Het is heel erg nodig dat iedereen meehelpt!

Gewoon omdat het leuk en lekker is

Wekelijks trekt de Rolstoelwandelgroep Borne er met zo’n 15 bewoners van Het Dijkhuis, de...
01-06-2023

Nog één keer de focus op Maria

Meimaand Mariamaand. De oudere generatie werd het met de paplepel ingegoten. En tot op de dag...
30-05-2023

Bouwbureau Twente speelt in op veranderingen

ADVERTORIAL • In kenniscentrum Het Spanjaard aan de Stationsstraat in Borne is Bouwbureau...
24-05-2023

Johan Meijer in gesprek met Rob Munsterhuis

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
20-05-2023

Lions schuiven 1.325 kistjes over de toonbank

Tot 19.00 uur vanavond gaan er bij de voordeur van restaurant Dorset exact 1.325 aspergekistjes...
16-05-2023

Donzige dotjes stelen de show

Het is niet nieuw, maar toch ook weer wel. Ieder jaar weer, ergens in het voorjaar, breekt...
16-05-2023