Wind voor Buren wendt zich tot de provincie
03-11-2022
ALS REACTIE OP AANHOUDEN UITSPRAAK HOF VAN TWENTE

Wind voor Buren wendt zich tot de provincie

De gemeente Hof van Twente heeft een principe-uitspraak over de plaatsing van twee windmolens bij knooppunt Buren langs de A1/A35 aangehouden, in afwachting van nader onderzoek van het RIVM naar de gezondheidseffecten van geluid van windturbines. De initiatiefnemers Annemarie en Bert Kristen, coöperatie Buren Energie en Pure Energie wenden zich mede daarom nu tot de provincie Overijssel met een principeverzoek. “Volgens ons is het verstandig dat de provincie meer betrokken raakt bij Wind voor Buren. Vooral omdat de provincie wettelijk gezien het bevoegd gezag is voor een project van de omvang van Wind voor Buren”, laat men weten.
 

Bevoegd gezag

Voor windprojecten van 5 tot 100 MW aan opgesteld vermogen zou de provincie het bevoegd gezag zijn en beide beoogde windturbines op de gemeentegrens van Hof van Twente zullen per stuk minimaal 4 MW vermogen hebben. Daarom is volgens de initiatiefnemers de gang naar Zwolle de juiste wettelijke weg. Eventueel zou Hof van Twente de provincie kunnen verzoeken de bevoegdheid over te dragen aan de gemeente. “Een andere optie is dat de gemeente de beslissing over het wel of niet doorlopen van een ruimtelijke procedure overlaat aan de provincie.”

 

Argumenten

De argumenten van Hof van Twente om voorlopig geen uitspraak te doen snijden volgens Wind voor Buren geen hout. Er zijn al de nodige (internationale) onderzoeken geweest over effecten van windmolens en resultaten van nieuwe onderzoeken van het RIVM laten nog even op zich wachten. De Rijksoverheid heeft aangekondigd te komen met nieuwe normen voor geluid en slagschaduw, maar volgens Wind voor Buren wacht ook het Rijk daarvoor niet op onderzoek van het RIVM. Bovendien, zo is de argumentatie, mogen gemeenten en provincie vooruitlopend op de nieuwe regelgeving ook zelf locatie-specifieke normen vaststellen.

 

Noodzaak

Wind voor Buren lijkt met de gang naar de provincie het project vlot te willen trekken. “De noodzaak van meer duurzame energie is groot. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook doordat Nederland minder afhankelijk wordt van verkeerde regimes én energie betaalbaar blijft als er meer duurzame energie in Nederland wordt opgewekt. We zijn ervan overtuigd dat er nu beslissingen nodig zijn die ervoor zorgen dat er meer duurzame energie wordt opgewekt”, aldus de initiatiefnemers. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Boudewijn — 10 nov 2022
https://groene-rekenkamer.nl/3917/beleggingsfirma-raedthuys-aast-op-uw-centjes-wind-bijzaak-winst-niet/

Raedthuys ontwikkelt projecten samen met boeren die ze contracten laat ondertekenen waar ze niet meer onderuit kunnen en maakt vervolgens handig gebruik van Rijksregelingen om de omwonenden volledig buiten spel te zetten.

Raedthuys deinst er ook niet voor terug om onderzoeksbureaus en onderzoeken die draagvlak moeten aantonen te manipuleren.

De zogenaamde participatiemogelijkheden hebben niets om het lijf of zijn een sigaar uit eigen doos.

Borne / Buren Energie
Cooperatie; het zijn er maar een paar die meedoen, niet echt een gebiedscoöperatie. Zij hebben helemaal geen behoefte aan participatie. En ook niet aan draagvlak. Het is geld voor boeren, beleggersclub en RAEDTHUYS WINDENERGIE BV
Ron Hartman — 06 nov 2022
In Egypte wordt de komende weken de klimaattop gehouden. Willen de reaguurders hieronder, de moeite nemen om daar ook eens kennis van te nemen? Het zal ondermeer ook gaan hoeveel de rijke landen die het meest vervuilen, moeten gaan betalen aan armere landen die verzuipen door het steeds extremer weer.
Yvonne — 05 nov 2022
@v.d. Berg.
Goed stuk en helemaal eens.

Excuses van Borne Energie en/of Buren Energie zal wel uitblijven. Ook dollars in de ogen + wurgcontract met Raedthuys aangegaan.
Ron Hartman — 05 nov 2022
Het gaat bij de laatste reacties niet over fossiele brandstof en dat dat ook ingezet wordt als middel door Poetin om zijn oorlog te financieren. Dat we onafhankelijker moeten worden van minder aanbod gas. Hebben jullie je dak vol liggen met foeilelijke panelen uit hebzucht en incl subsidie? Betaal je ook mee aan het oplossen van de pieken op het net als je in de zomer de energie niet gebruikt? de teruglevering van al die private energieleveranciers die dat deden om ook in de winter als ze niets bijdragen via saldering meer te verdienen, wordt gelukkig afgebouwd. Als je ook aan wind wil verdienen, zorg dan dat we als gemeenschap samen in een coöperatie molens gaan plaatsen. Ik vergat nog de plaatsing langs de hele Vloedbeldverbindingsweg. Sinds 2004 de neo liberale energiemarkt de huidige markt die de onder- en middenklasse treft, veroorzaakt, zullen we alle groene energie moeten opwekken. Tegen groene prijzen en niet zoals nu, Neo Liberaal, afgeleid van Poetins gasprijzen.
v.d. berg — 05 nov 2022
Goed om onderstaand bericht van initiatiefnemer nog eens te lezen:

(integriteit, gesprek aangaan met fatsoensnormen)

https://www.borneboeit.nl/62316/nieuws/borne-energie-doet-aangifte-wegens-smaad#:~:text=Op%2028%20maart%20lag%20er,windmolens%20bij%20knooppunt%20Buren%20verzetten.

Coöperatie Borne- is inmiddels Buren Energie

Contract Raedthuys is ondertekend.

Participatieproces werd met slechts een enkele omwonende afgesloten ("vanwege geen enkele mogelijkheid tot inspraak hoogte, locatie etc.")

Gemeente Borne en Hof van Twente worden gepasseerd, voordat onderzoeken mbt afstandsnormen en gezondheidseffecten bekend en afgerond zijn.

Lobbyen bij provincie waar initiatiefnemer werkzaam is.
Lothar — 05 nov 2022
@Dirk Jonker, ik ben het helemaal met je eens!

Dat je als initiatiefnemers sinds 2017 zit door te drammen hierover, terwijl je weet dat zowat iedereen in de aangrenzende wijken en Twickel tegen is. Welk belang dien je dan? Precies, je eigen portemonnee.
Dirk Jonker — 05 nov 2022
Het is een regelrechte bureaucratische schande dat men het lokaal niet voor elkaar kan krijgen en dus de provincie betrekt om windmolens op een plek te krijgen waar ze een heel laag rendement zullen hebben. Daarnaast is het ook een zwaktebod dat men de hedendaagse internationale politieke situatie aanvoert als argument. Heel opportunistisch. Mag ik bij u allen onder de aandacht brengen dat deze molens met subsidies worden geplaatst, maar de energie nog altijd geprivatiseerd verkocht wordt. Groene energie bedrijven vragen gewoon dezelfde kwh prijs als de producenten die energie opwekken met gas verstoken. Het is witte boorden criminaliteit, allemaal wettelijk mogelijk gemaakt door de europese politiek die alleen maar aan de aandeelhouders denkt.
Yvonne — 05 nov 2022
Geld stinkt.
Ron Hartman — 03 nov 2022
We willen veel meer stroom. Voor de E-car en de airco en de warmtepompen met name. We willen de productie van die elektriciteit niet zien als het niet direct geld oplevert zoals bij die foeilelijke panelen. Zonnepanelen geven teveel stroom in de zomer, maar niets bij nacht en ontij. De hoge pijpen van energiecentrales staan elders en hier niet te zien, om liefst met het ooit goedkope nu giftiger Russisch gas de generatoren te laten werken. Het heeft verslavend gewerkt. Over een half jaar weten we welke prijs daar aan hangt. Hoog, hoger dan men zich nu voor kan stellen. In de bocht langs de A1 bij knooppunt Azelo zou ook kunnen. De oksel van de A1 en A35 kan ook prima. Na de winter gaan we zien hoe graag we als gemeente Hengelo en Borne, coöperaties gaan verwelkomen. Liberalisering van de energiemarkt geeft nu het extra zetje.
Edwin — 03 nov 2022
Not in my backyard, dat is een cliche waar te makkelijk mee geschermd wordt. Maar in dit geval is de backyard het mooie landgoed Twickel, en anderzijds een grote woonwijk van Borne. Laat die initiatiefnemers verhuizen naar een industrieterrein en daar die windmolens plaatsen en hun bedrijf voortzetten.
Dirk — 03 nov 2022
Loop dan geen huilie-verhaal op te hangen als initiatiefnemer waar zelfs een oorlog bij betrokken wordt als argument, maar geef gewoon toe dat het je om de centen gaat. Overigens ga ik er maar even van uit dat u de betreffende brief ook bezit, of staan de genoemde molens niet gepland in uw backyard en reageert u meer vanaf afstand? Dan is zo reageren namelijk wel erg gemakkelijk dunkt me...
Raimond — 03 nov 2022
@Dirk, wat zou er op tegen zijn dat het om de centen zou gaan? Als het klimaat mee kan profiteren is het win win toch?
Laten we eerlijk zijn, geen enkel project onder de vlag duurzaam komt van de grond als er niet iemand geld aan verdiend. Kijk in uw eigen keuken, ook daar wordt er pas verduurzaamd als er een helder financieel voordeel aan zit nietwaar?
Ik denk in zijn algemeenheid dat er vooral veel sentiment en het welbekende "not in my backyard" gevoel speelt, misschien bij u maar zeker in de samenleving.
Ter vergelijk; zonnepanelen vond iedereen foeilelijk en absoluut niet op mijn dak en liefst ook niet op die in mijn buurt.
Totdat het moment kwam dat we ons scheel gingen betalen aan elektriciteit en de subsidie wel erg aantrekkelijk werdt.
De daken liggen inmiddels vol, zo vol dat we de stroom niet eens meer kwijt kunnen.
Het kan verkeren...
Dirk — 03 nov 2022
De initiatiefnemers doen er verstandig aan hun eigen brief van 3 november 2017 nog eens goed te bestuderen. Hieruit blijkt namelijk klip en klaar dat het hen gaat om de inkomsten uit deze 2 windmolens waardoor de huidige bedrijfsfilosofie mogelijk blijft. Hou dus alsjeblieft op met het noemen van de (valse) redenen onder het kopje noodzaak; het gaat hen immers puur om de centen, zoals ook uit de brief uit 2017 blijkt....

Philip en Marijke openen De Eschhof

“Al in 2011 spraken we de wens uit om te komen tot nieuwbouw”, vertelt een trotse...
14-09-2023

Opnieuw vandalisme bij de Mariakapel

Zaterdagmorgen ontdekte de werkgroep Mariakapel dat er gisteravond of vannacht opnieuw ongewenst...
09-09-2023

Overwegstoring aan Bornerbroeksestraat

De spoorwegovergang aan de Bornerbroeksestraat ligt sinds zondagmorgen ongeveer 09.30 uur in...
28-08-2023

Jong Hertme timmert er weer op los

Terwijl de bouwvakkers in onze regio weer van een welverdiende vakantie genieten, wordt er in...
10-08-2023

Bloemenzee op de Pellenhof

Een van de weinige stukjes openbaar groen in Oud Borne lag er het afgelopen half jaar...
29-07-2023

Brandweer rukt groot uit voor brandmelding...

Vrijdagmiddag ontving de brandweer een melding van brand bij woonzorgcentrum Het Dijkhuis. Omdat...
28-07-2023