Nieuwe jaarkalender Kloostergaarde
GESPRESENTEERD TIJDENS JAARLIJKSE NATUURWERKDAG

Nieuwe jaarkalender Kloostergaarde

Zaterdag was het weer de landelijke Natuurwerkdag. Traditioneel een dag waarop vele vrijwilligers de handen uit de mouwen steken in de Kloostergaarde in Zenderen. Met vereende krachten wordt er fanatiek geschoffeld, geplant, gesnoeid en meer om de sortimentstuin weer tiptop in orde te krijgen. Een gezellige koffiepauze mét taart maakt de dag altijd extra gezellig.
 

Jaarkalender

Eveneens inmiddels traditioneel is de presentatie van de nieuwe jaarkalender met prachtige foto’s van de tuin in alle seizoenen. Deze keer werd professioneel fotografe Myrthe Effing gevraagd zich met haar lens te storten op al het moois dat de Kloostergaarde te bieden heeft. En dat deed de 30-jarige Enschedese met alle plezier. “Ik hou van bloemen. Het is dan ook een terugkerend thema in mijn werk, naast sociaal-maatschappelijke thema’s.” Iedere maand toog Myrthe naar Zenderen om, met veel oog voor detail, de door de natuur getoonde pracht vast te leggen. “De zomermaanden zijn wel echt de toppers natuurlijk als je van bloemen houdt, maar ik vond het een uitdaging om mooie beelden van alle seizoenen te maken.” En dat lukte zonder meer. Opnieuw is de jaarkalender een plaatje geworden.


Noodzakelijke werkzaamheden

In de Kloostergaarde valt iedere keer weer iets nieuws te ontdekken, want er wordt voortdurend gewerkt aan verfraaiing en verbetering. Een grote klus deze Natuurwerkdag was de uitbreiding van de schuur. Voor opslag van materialen, een schuilplaats te bieden als het regent en als service voor de steeds grotere aantallen bezoekers, die ook wel eens hoge nood hebben.

 

Strijd

In de tuin lijkt de jarenlange oorlog met de woekerende bramen eindelijk in het voordeel van de vrijwilligers beslist te gaan worden. Een andere ‘vijand’ is lastiger te verslaan: extreme natuuromstandigheden. De droogte heeft de nodige schade tot gevolg gehad, ondanks verwoede pogingen om de bijzondere planten van voldoende water te voorzien. “Het is niet anders”, aldus de immer opgewekte Frank van Dam. De schade wordt deze zaterdag gerepareerd door onder andere 1.500 nieuwe plantjes te poten.
 

Filosofisch wilgenpad

Helaas hebben ook een paar jonge wilgenboompjes het niet gered in wat het nieuwe wilgenpad moet worden. Een idee geïnspireerd door een bijzonder fraai exemplaar van de inheemse, maar vrij zeldzame, olijfwilg in de tuin. De bedoeling is om van het nieuwe pad een ‘filosofisch wilgenpad’ te maken. Niemand minder dan Goethe bracht de tuinmensen op het idee. Van zijn hand is de filosofische bespiegeling bij de ‘boom van het jaar’, de Ginkgo biloba. Het bijzondere blad zette hem aan tot een gedicht voor zijn geliefde. Te ontdekken en te lezen in de Kloostergaarde, net als heel veel andere bijzonderheden. (AJ/BM)
 

De kalenders zijn te koop voor € 12,50 per stuk bij Theehuis de Karmeliet en te bestellen via voorzitter@sisl.info. De opbrengst van de kalenders is voor een goed doel, namelijk het verdere herstel van de tuin.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Marian Kroeze — 07 nov 2022
hoe kom ik aan deze jaarkalender

Philip en Marijke openen De Eschhof

“Al in 2011 spraken we de wens uit om te komen tot nieuwbouw”, vertelt een trotse...
14-09-2023

Opnieuw vandalisme bij de Mariakapel

Zaterdagmorgen ontdekte de werkgroep Mariakapel dat er gisteravond of vannacht opnieuw ongewenst...
09-09-2023

Overwegstoring aan Bornerbroeksestraat

De spoorwegovergang aan de Bornerbroeksestraat ligt sinds zondagmorgen ongeveer 09.30 uur in...
28-08-2023

Jong Hertme timmert er weer op los

Terwijl de bouwvakkers in onze regio weer van een welverdiende vakantie genieten, wordt er in...
10-08-2023

Bloemenzee op de Pellenhof

Een van de weinige stukjes openbaar groen in Oud Borne lag er het afgelopen half jaar...
29-07-2023

Brandweer rukt groot uit voor brandmelding...

Vrijdagmiddag ontving de brandweer een melding van brand bij woonzorgcentrum Het Dijkhuis. Omdat...
28-07-2023