Nieuwe subsidie om samen met je buurt bomen te planten
SUBSIDIEREGELING ‘KLEINSCHALIGE AANPLANT’ TOT 3 JANUARI

Nieuwe subsidie om samen met je buurt bomen te planten

Wie samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving wil vergroenen door bomen te planten in de straat, openbare tuinen of andere publieke plekken, hoeft dat niet uit eigen zak te betalen! De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar de subsidie ‘Kleinschalige aanplant’ van bomen open, waar kleine plant-projecten mee betaald kunnen worden. Enthousiaste bomenplanters kunnen hier tot 3 januari 2023 nog gebruik van maken.
 

"Een boom is een soort levende airco die door haar schaduw en door het verdampen van water zorgt voor een heerlijk verkoelend effect in de warme zomermaanden. Regent het flink? Dan kan een volwassen boom wel tot 400 liter water vasthouden, zodat de kelders bij de mensen thuis niet zo snel zullen overstromen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veelheid aan insecten en vogels die een boom kunnen gebruiken als restaurant, hotel of hangplek. Bovendien knapt elke straat of publieke tuin enorm op met een aantal mooie bomen. Kortom, een boom planten is hartstikke logisch om te doen! Maar…, wie gaat dat betalen?"
 

Subsidie om bomen te planten
Om de financiële drempel weg te nemen om bomen te planten heeft de provincie Overijssel in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel de subsidieregeling ‘Kleinschalige aanplant’ in het leven geroepen. De regeling is speciaal voor groene- buurtinitiatieven, buurtschappen, verenigingen die een eigen terrein beheren, zorginstellingen met een (semi-) openbare tuin en (gemeentelijke) adoptietuinen waar (fruit-) bomen geplant mogen worden. Oftewel: voor iedereen die samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving wil vergroenen met bomen. De subsidie bedraagt maximaal € 300,- en dat gebruik je voor de aanschaf van bomen én de bijbehorende palen en banden ter ondersteuning van de bomen.
 

"Zo voeren we met zijn allen de motie ‘Iedereen een Boom’ van de Provinciale Staten uit: plant één boom per inwoner van Overijssel. Dat zijn er dus 1,1 miljoen in totaal!"
 

Planten maar!
"Sta jij al klaar met schop en werkhandschoenen en kun je niet wachten om een aantal bomen een plekje te geven bij jou in de buurt? Neem dan gauw een kijkje op www.groenbezig.nl/kleinschalige-boomaanplant voor meer informatie over de subsidieregeling en hoe je deze aan kunt vragen. Wacht niet te lang, want het beste plant je de bomen zo vroeg mogelijk in de winter."
 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 27 nov 2022
Door toenemende verdroging naast gedraineerde wegen, moet er ook verjongd worden waar volwassen bomen ook door uitdroging, steeds minder weerstand krijgen. Ik vraag me zelfs af of de ongewenste bestrijding met veel lawaai in het voorjaar tegen de eikenprocessierups niet beter voorkomen kan worden door toch maar te kappen en andere laanbomen te planten. De roodbladige Japanse Kers geeft een heel wat fijner voorjaarsbeeld dan het eindeloze gifspuiten.
Dirk — 26 nov 2022
En die mensen die al bomen hebben in hun tuin hebben het nakijken? Lekker dan en ook motiverend voor die groep inwoners met een vooruitziende blik in de afgelopen jaren door toen al bomen te planten....
Henk — 26 nov 2022
Bomen erbij is super, maar een gezellig/giftig 'geurtje' verraadt dat Borne netto al meer bomen kost.

Twence en buurt willen natuur op de vuilstort...

Door alle nieuws over de nieuwe mestverwaardingsinstallatie en de aanleg van een groot zonnepark...
29-09-2023

Wie doet er mee aan belevingsronde door Borne?

Van 2 tot en met 7 oktober is het de Week van de toegankelijkheid. In Borne organiseert de...
28-09-2023

Philip en Marijke openen De Eschhof

“Al in 2011 spraken we de wens uit om te komen tot nieuwbouw”, vertelt een trotse...
14-09-2023

Opnieuw vandalisme bij de Mariakapel

Zaterdagmorgen ontdekte de werkgroep Mariakapel dat er gisteravond of vannacht opnieuw ongewenst...
09-09-2023

Overwegstoring aan Bornerbroeksestraat

De spoorwegovergang aan de Bornerbroeksestraat ligt sinds zondagmorgen ongeveer 09.30 uur in...
28-08-2023

Jong Hertme timmert er weer op los

Terwijl de bouwvakkers in onze regio weer van een welverdiende vakantie genieten, wordt er in...
10-08-2023