Laatste hand aan de Europastraat
HERINRICHTING MET PLANTEN LAATSTE BOOM GECOMPLETEERD

Laatste hand aan de Europastraat

De laatste van de 80 nieuwe bomen aan de Europastraat ging donderdagmiddag in de grond. Wethouder David Vermorken legde met het planten van de iep symbolisch de laatste hand aan de herinrichting van de straat waaraan vanaf september 2021 gewerkt is. “Hier staat een tevreden wethouder”, glunderde Vermorken. “Dit is echt een voorbeeldstraat met veel ruimte voor groen en klimaatadaptatie en niet alleen maar gericht op autoverkeer. Een mooi straatbeeld én extra bomen, ook dat is gaaf!”
 

30 km, de nieuwe norm

Het wegdek en de riolering onder de Europastraat waren aan vervanging toe. En dat bood kansen voor andere aanpassingen. “Juist dan willen we kijken hoe we de openbare ruimte meteen kunnen aanpakken”, vertelde verkeersdeskundige Joachim Wissink. “Een oplossing had kunnen zijn om een 50-km weg in asfalt met brede fietsstroken te realiseren, maar we wisten dat de Europastraat ook een barrière was voor verkeer van en naar het centrum. Daarom is er een ontwerp gemaakt voor een 30-km weg met gelijkwaardige kruisingen, waar de fiets ook een plek heeft. En dat is de nieuwe norm voor heel Borne, als het aan mij ligt.”
 

Er wordt momenteel gewerkt aan een mobiliteitsvisie, waarin het voorstel is om overal binnen de bebouwde kom de snelheid terug te brengen naar 30 km per uur, met uitzondering van enkele doorgaande wegen, zoals de Azelosestraat. Daar wordt met de inrichting van de wegen op gestuurd, maar uiteindelijk vraagt het ook een gedragsverandering van de automobilist. “Het is een uitdaging voor iedereen om die 30 km ook echt aan te houden”, vond Vermorken.
 

Meer ruimte voor groen

Bijkomend voordeel van de aanpassing van de wegen is dat er ruimte ontstaat voor water en extra groen. En dat is goed te zien in de nieuwe Europastraat. “Ik ben er best trots op”, zei Wissink. “We hebben veel doelen kunnen behalen en hadden een goede interactie met de omwonenden, ondanks corona. Eigenlijk hebben we alleen maar positieve reacties ontvangen, hoewel er hier en daar wel discussie was over een boom die wel of niet zou moeten blijven staan. Al met al een goed voorbeeld hoe je als gemeente de ruimte kunt geven aan groen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan — 03 dec 2022
Aleen jammer dat de heren en dames gemeente bestuurders niet aan de Europastraat wonen. De straat wordt door menug bestuurder als een racebaan gebruikt. Dus 30 km/u is een ilussie. Wel jammer.
Sven — 02 dec 2022
Goed initiatief! Zou fijn zijn als ze de Weerselosestraat en Stroom-Eschlaan ook op deze manier aanpakken. hoe vaak ik hier al wel niet van de fiets ben afgereden omdat de automobilist voorrang denkt te hebben! en 50 langs een basisschool lijkt me ook niet heel handig...
Helmie — 01 dec 2022
De straat is erg mooi geworden, inderdaad veel groen en de wilde bloemen in de perken lekker fleurig.
Het is nog even wennen om rechts overal voorrang te geven, maar nu hoeven zij gelukkig niet meer zo lang te wachten als het druk is in de spits.
Verder nog veel respect voor hoe alles geregeld werd en de goede berichtgeving tijdens de werkzaamheden!

Scootmobiel aangereden op ovonde

Zondagmorgen vond er een aanrijding plaats tussen een auto en een scootmobiel op de ovonde aan...
29-01-2023

Kringloop tekent voor Hospice Borne

Dinsdagmiddag ondertekenden Bram Donkers, voorzitter van het Kringloopbedrijf Borne, en Frans...
24-01-2023

Inloopbijeenkomst windenergie Saasveld op 26...

De gemeente Dinkelland organiseert twee inloopbijeenkomsten over windenergie in de gemeente. De...
24-01-2023

Lions verwennen twee Bornse goede doelen

Vrijdagmiddag, amper een uur nadat Twickel Borne een megabedrag kon doneren aan de Stichting...
21-01-2023

Minder animo voor vaccinatie tegen corona

Deze dag is de theaterzaal van het Kulturhus in gebruik als pop-up-locatie van de GGD. Wie wil...
18-01-2023

Auto’s botsen op Almelosestraat

Donderdagmiddag raakten drie auto’s met elkaar in botsing op de Almelosestraat in...
12-01-2023