Doosjes vol liefde voor Oekraïne
SCHOENENDOZEN VOL STEUN VAN KINDEREN VOOR KINDEREN

Doosjes vol liefde voor Oekraïne

Stuiterballen, speelgoedautootjes, potloden, een flesje parfum, maar ook tandpasta, mutsen en handschoenen gaan er komende vrijdag naar Opole in Polen, waar duizenden Oekraïense vluchtelingen een veilig heenkomen hebben gevonden sinds in hun thuisland de oorlog is uitgebroken.

 

Sam, Tygo, Merel, Lotte en Nout kunnen zich eigenlijk maar moeilijk voorstellen hoe het voor hun leeftijdgenootjes is. Niet eens zo ver weg, maar in omstandigheden die je niemand toe wilt wensen. “Het lijkt me heel erg”, zegt Sam. “Nu moeten ze deze dagen doorbrengen soms zonder hun vader en moeder”, bedenkt Merel. “Het is er heel erg koud”, weet Lotte. “Ze hebben eten en drinken nodig, maar ook licht en warmte.” En Tygo: “Ik vind het heel zielig.”
 

450 gevulde schoenendozen

Ze vulden een schoenendoos vol met spulletjes om de kinderen in Opole een hart onder de riem te steken. Met zelfs een briefje in het Oekraïens erin. (Lang leve Google Translate) En dat deden zij niet alleen. Meer dan 450 prachtig versierde schoenendozen gaan vrijdag mee met alweer het negende transport met hulpgoederen van de Stichting Hulp Oekraïne en vluchtelingen in Opole uit Hertme. Kinderen van onder andere de Jan Ligthart, De Optimist en St. Aegidius stopten, behalve de leuke cadeautjes, hun ziel en zaligheid in de schoenendozen in de hoop een beetje licht te kunnen brengen bij kinderen die het een stuk minder goed getroffen hebben dan zijzelf.


‘Rillingen’

“Hartverwarmend”, vindt Sharon Tanke-Ezendam van de stichting. De vrijwilligers hebben ondertussen een band opgebouwd met de vluchtelingen in Opole. Hun welzijn gaat hen aan het hart. “Je krijgt gewoon de rillingen als je bedenkt hoe die mensen daar nu kerst moeten vieren. Kinderen soms helemaal alleen.” Het bracht Marion Peeters op het idee om samen met basisschoolleerlingen iets op poten te zetten. Veel scholen deden mee en het resultaat is overweldigend.
 

Behalve de doosjes met liefde van kinderen voor kinderen gaan er met het komende transport weer veel noodzakelijke hulpgoederen mee. “Er is gevraagd naar warme kleding en beddengoed. Maar eerste levensbehoeften blijven ook gewenst, zoals voedsel en verzorgingsartikelen. Daarnaast nemen we 300 eetbare pompoenen mee.”
 

Hulp blijft nodig

Donateurs weten de stichting nog steeds goed te vinden. Iedere zaterdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur komen er mensen spullen brengen naar de Zwartkotteweg 6 in Hertme. “De hulp blijft onverminderd welkom!” Het initiatief, dat bij het uitbreken van de oorlog spontaan begon, is inmiddels een geoliede machine geworden waar in Polen steeds reikhalzend naar uitgekeken wordt. Dit keer met een extra verrassing aan boord voor de kinderen daar. (AJ/BM)

 

Voor meer informatie over de hulp aan de vluchtelingen, zie de Facebookpagina van de stichting. 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gewoon omdat het leuk en lekker is

Wekelijks trekt de Rolstoelwandelgroep Borne er met zo’n 15 bewoners van Het Dijkhuis, de...
01-06-2023

Nog één keer de focus op Maria

Meimaand Mariamaand. De oudere generatie werd het met de paplepel ingegoten. En tot op de dag...
30-05-2023

Bouwbureau Twente speelt in op veranderingen

ADVERTORIAL • In kenniscentrum Het Spanjaard aan de Stationsstraat in Borne is Bouwbureau...
24-05-2023

Johan Meijer in gesprek met Rob Munsterhuis

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
20-05-2023

Lions schuiven 1.325 kistjes over de toonbank

Tot 19.00 uur vanavond gaan er bij de voordeur van restaurant Dorset exact 1.325 aspergekistjes...
16-05-2023

Donzige dotjes stelen de show

Het is niet nieuw, maar toch ook weer wel. Ieder jaar weer, ergens in het voorjaar, breekt...
16-05-2023