Inventieve jongeren bouwen eigen economie
23 KINDEREN VAN DE VONDER KOPEN, VERKOPEN EN BOUWEN OP HUN EIGEN KAVEL

Inventieve jongeren bouwen eigen economie

Wat als een kwajongensvermaak begon, neemt stilaan steeds meer ‘serieuze’ vormen aan. Aan de Lijsterbes in de Bornsche Maten zijn namelijk ruim 20 jongens en meiden uit groep 7 van De Vonder inmiddels bijna dagelijks te vinden op hun eigen bouwkavel om er te handelen én te bouwen aan hun eigen economie. Met pallets, munten, stukken land, ondernemers en ‘bazen’ zoeken ze samen hun weg in een nieuwe wereld. Vrijdagmiddag ging de vlag in top ten teken dat het hoogste punt was bereikt. “Hoger moet het ook niet worden”, aldus vader Dave Dinger, die op afstand een oogje in het zeil houdt.
 

De echte bouwers helpen mee

Maanden geleden begonnen ze al, zij het iets verderop en ook een beetje uit het zicht. Op enig moment werden hun bouwsels vernield, maar optimistisch als ze waren zochten én vonden ze een nieuw stukje grond. Dichter bij de bewoonde wereld en bovendien nog eens gesupporterd door de echte bouwers die in de wijk actief zijn. Ze kregen bouwhekken om hun ‘kavel’ en worden gedoneerd met pallets en goedbedoelde adviezen.

 

En waar Joey Dinger, Max Nijhuis, Tibbe Otter en Sepp de Wals als pionier begonnen (en inmiddels tot de ‘bazen’ zijn uitgeroepen), geven ze nu de dagelijkse leiding aan ruim 20 klasgenoten.
 

Mini-economie

De meiden zijn verantwoordelijk voor de winkelstraat, met plantjes, kerstbomen en bouwmateriaal bijvoorbeeld; de mannen verkopen stukken grond aan de geïnteresseerde kopers.

 

De betaling vindt plaats met hutmunten. Dat zijn gevonden eikels die een zekere waarde vertegenwoordigen. “Drie planken kosten twee hutmunten”, weet Mats. Door werkzaamheden te verrichten kan men munten verdienen en sparen om zelf ‘grootgrondbezitter’ te worden.

 

“Het gaat hartstikke goed”, wordt hij bijgevallen door zijn drie compagnons. “We hebben nooit ruzie met elkaar.” Dave Dinger en enkele andere ouders genieten er volop van mee. “Hoe mooi is het dat dit allemaal kan. De kinderen vermaken zich opperbest, leren van elkaar en vinden hier een uitgelezen speelplek die ze waarschijnlijk dit hele jaar nog kunnen gebruiken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Annelies Nijhuis — 05 feb 2023
Wat een geweldige tijd voor deze kinderen. Elke dag buiten spelen na schooltijd, vriendschappen sluiten en elkaar op goede Ideen brengen. Waar vind je dat nog ?Wat een plezier.Hopelijk kunnen ze hier het komende jaar nog genieten.
nico evers — 04 feb 2023
Zoals voorgaande Nico al zegt: de jeugd heeft de toekomst! De huidige wethouder snapt dit nog steeds niet. Als uit deze jeugd (de bazen) ook nog een toekomstig wethouder voortkomt dan heeft ook Borne weer toekomst.
Nico — 04 feb 2023
@Herman, mooie reactie!

Dit is een opsteker voor de jeugd van de Borsche Maten: AANPAKKEN! Daar kan politiek Borne nog van leren. De jeugd heeft de toekomst.
Herman — 03 feb 2023
Zie daar. Zo snel kan het gaan. De eerste flexwoningen in Borne en dan ook nog in de wijk de Bornsche Maten.
Er volgen er nog 50. Succes.

Brandweer haalt hovenier uit de boom

Met enige regelmaat rukt de brandweer uit om een kat uit een boom te halen. Gesneden koek voor...
28-03-2023

87-jarige Francien: ‘Dit is toch gewoon leuk?!’

Op haar zestigste trok ze al naar Borne, maar het duurde tot 2018 voor ze zich aanmeldde als lid...
26-03-2023

Petitie ‘Tichelkampweg’ tegen flexwoningen

Terwijl enkele jochies een balletje trappen op het speelveld aan de Tichelkampweg scharen enkele...
23-03-2023

Geef je mening over deelvervoer

Heeft u geen idee wat een deelauto is? Of zit u juist elke dag op een deelscooter? Het maakt...
21-03-2023

Blijgevig Borne voldaan in de ruststand

Wat medio november vorig jaar begon als een spontaan kortdurend initiatief om via een...
21-03-2023

Jeugd op expeditie met Dennis

Op 22 maart 2023 komt Dennis Wilt naar het Kulturhus, de Bijenkorf, in Borne om met de jeugd op...
19-03-2023