Inventieve jongeren bouwen eigen economie
23 KINDEREN VAN DE VONDER KOPEN, VERKOPEN EN BOUWEN OP HUN EIGEN KAVEL

Inventieve jongeren bouwen eigen economie

Wat als een kwajongensvermaak begon, neemt stilaan steeds meer ‘serieuze’ vormen aan. Aan de Lijsterbes in de Bornsche Maten zijn namelijk ruim 20 jongens en meiden uit groep 7 van De Vonder inmiddels bijna dagelijks te vinden op hun eigen bouwkavel om er te handelen én te bouwen aan hun eigen economie. Met pallets, munten, stukken land, ondernemers en ‘bazen’ zoeken ze samen hun weg in een nieuwe wereld. Vrijdagmiddag ging de vlag in top ten teken dat het hoogste punt was bereikt. “Hoger moet het ook niet worden”, aldus vader Dave Dinger, die op afstand een oogje in het zeil houdt.
 

De echte bouwers helpen mee

Maanden geleden begonnen ze al, zij het iets verderop en ook een beetje uit het zicht. Op enig moment werden hun bouwsels vernield, maar optimistisch als ze waren zochten én vonden ze een nieuw stukje grond. Dichter bij de bewoonde wereld en bovendien nog eens gesupporterd door de echte bouwers die in de wijk actief zijn. Ze kregen bouwhekken om hun ‘kavel’ en worden gedoneerd met pallets en goedbedoelde adviezen.

 

En waar Joey Dinger, Max Nijhuis, Tibbe Otter en Sepp de Wals als pionier begonnen (en inmiddels tot de ‘bazen’ zijn uitgeroepen), geven ze nu de dagelijkse leiding aan ruim 20 klasgenoten.
 

Mini-economie

De meiden zijn verantwoordelijk voor de winkelstraat, met plantjes, kerstbomen en bouwmateriaal bijvoorbeeld; de mannen verkopen stukken grond aan de geïnteresseerde kopers.

 

De betaling vindt plaats met hutmunten. Dat zijn gevonden eikels die een zekere waarde vertegenwoordigen. “Drie planken kosten twee hutmunten”, weet Mats. Door werkzaamheden te verrichten kan men munten verdienen en sparen om zelf ‘grootgrondbezitter’ te worden.

 

“Het gaat hartstikke goed”, wordt hij bijgevallen door zijn drie compagnons. “We hebben nooit ruzie met elkaar.” Dave Dinger en enkele andere ouders genieten er volop van mee. “Hoe mooi is het dat dit allemaal kan. De kinderen vermaken zich opperbest, leren van elkaar en vinden hier een uitgelezen speelplek die ze waarschijnlijk dit hele jaar nog kunnen gebruiken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Annelies Nijhuis — 05 feb 2023
Wat een geweldige tijd voor deze kinderen. Elke dag buiten spelen na schooltijd, vriendschappen sluiten en elkaar op goede Ideen brengen. Waar vind je dat nog ?Wat een plezier.Hopelijk kunnen ze hier het komende jaar nog genieten.
nico evers — 04 feb 2023
Zoals voorgaande Nico al zegt: de jeugd heeft de toekomst! De huidige wethouder snapt dit nog steeds niet. Als uit deze jeugd (de bazen) ook nog een toekomstig wethouder voortkomt dan heeft ook Borne weer toekomst.
Nico — 04 feb 2023
@Herman, mooie reactie!

Dit is een opsteker voor de jeugd van de Borsche Maten: AANPAKKEN! Daar kan politiek Borne nog van leren. De jeugd heeft de toekomst.
Herman — 03 feb 2023
Zie daar. Zo snel kan het gaan. De eerste flexwoningen in Borne en dan ook nog in de wijk de Bornsche Maten.
Er volgen er nog 50. Succes.

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024

Brandweer voorkomt incident met gevaarlijke stof

Donderdagmorgen kreeg de brandweer een melding over een mogelijk problematische situatie met...
22-02-2024

Een postuum cadeau van Maaike Leurink-Nijland

In en rondom Oud Borne zijn deze week 12 fraaie nieuwe bankjes geplaatst van hout en gietijzer,...
21-02-2024

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024

Nieuwe tandartspraktijk Curadent opent in maart

Vanaf halverwege maart is er opnieuw een tandartspraktijk in het pand aan de Abraham Ten...
04-02-2024