Meer aandacht voor natuurinclusief bouwen
MOTIE VAN GRLI/PVDA KRIJGT STEUN IN DE RAAD

Meer aandacht voor natuurinclusief bouwen

Als het aan GrLi/PvdA ligt moet er bij de inrichting van de bebouwde omgeving meer aandacht komen voor natuurinclusiviteit. Dat wil zeggen dat er nagedacht wordt over mogelijkheden om een groene leefomgeving te creëren, waar ook ruimte is voor insecten, vogels en andere kleine dieren en die in z’n algemeenheid bijdraagt aan de biodiversiteit en het welzijn van mens en dier.

 

Stadssafari

In december organiseerde de lijstcombinatie een ‘stadssafari’ door de Bornsche Maten onder leiding van een stadsecoloog, die raadsleden wees op zaken die goed gingen en suggesties gaf hoe het beter kan. In een motie vroeg Jan de Vries steun van de overige partijen om voortaan de ideeën van zo’n stadsecoloog mee te nemen in de plannen.

 

Kostenneutraal

Wethouder David Vermorken zei dat er al heel veel gebeurt op dat gebied, maar dat ook hij geïnspireerd was geraakt. “Met vrij eenvoudige maatregelen is het mogelijk om meer natuurinclusief te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan gevelstenen met nestruimte voor gierzwaluwen, of huizen net iets anders te situeren. Maar er is wel een kanttekening: wat ons betreft is het wel randvoorwaardelijk dat het binnen de bestaande budgetten moet passen.” Iedere keer een stadsecoloog inhuren leek hem dan ook onhaalbaar. “Bovendien hebben wij al veel kennis op dit gebied in huis.”

 

Met die kanttekening ging de meerderheid mee met de motie. GrLi/PvdA wil overigens binnenkort weer opnieuw een stadssafari organiseren voor belangstellenden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk de Vries — 26 feb 2023
Natuurgebied aanleggen als het asielhotel in Azelo platgaat is een beter idee . Dan kan iedereen genieten van de rust ...
Bram Donkers — 26 feb 2023
Dirk, Je hebt vanuit jouw kijken misschien gelijk. Maar ik weet dat veel mensen hun best doen om andere opvattingen dan die van jou ook voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld: 's Ochtends een vogel horen fluiten, nu weer nieuwe sneeuwklokjes of andere mooie natuurproducten uit de grond zien komen of straks de hele natuur zien bloeien. Oftewel: bestaanszekerheid is heel belangrijk en fundamenteel, maar fijn dat volksvertegenwoordigers nog ruimer denken.
Dirk — 26 feb 2023
Mensen (ook in Borne!) hebben de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en deze naar zeggen inwonersvertegenwoordigende raadsleden en wethouders hebben het over een stadssafari en natuurinclusief bouwen. Hoe zot wil je het hebben ......

Borns Bijtje voor verenigingsman Erik Rouhof

Zaterdagmiddag, een week na het carnaval, werd de fonkelnieuwe kantine/bar geopend van de...
17-02-2024

Provincie start planologische procedure Wind...

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het...
16-02-2024

Volgende stap richting Vloedbeltverbinding

Dinsdag hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het Provinciaal Inpassingsplan...
14-02-2024

Arthur Lammers voorgedragen als opvolger Martin...

Borne-Nu draagt Arthur Lammers voor als opvolger van de 26 maart 2024 aftredende wethouder...
05-02-2024

Aan de slag met inclusie

In het ‘Borns Akkoord’ heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om...
01-02-2024

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd...
01-02-2024