Meer aandacht voor natuurinclusief bouwen
MOTIE VAN GRLI/PVDA KRIJGT STEUN IN DE RAAD

Meer aandacht voor natuurinclusief bouwen

Als het aan GrLi/PvdA ligt moet er bij de inrichting van de bebouwde omgeving meer aandacht komen voor natuurinclusiviteit. Dat wil zeggen dat er nagedacht wordt over mogelijkheden om een groene leefomgeving te creëren, waar ook ruimte is voor insecten, vogels en andere kleine dieren en die in z’n algemeenheid bijdraagt aan de biodiversiteit en het welzijn van mens en dier.

 

Stadssafari

In december organiseerde de lijstcombinatie een ‘stadssafari’ door de Bornsche Maten onder leiding van een stadsecoloog, die raadsleden wees op zaken die goed gingen en suggesties gaf hoe het beter kan. In een motie vroeg Jan de Vries steun van de overige partijen om voortaan de ideeën van zo’n stadsecoloog mee te nemen in de plannen.

 

Kostenneutraal

Wethouder David Vermorken zei dat er al heel veel gebeurt op dat gebied, maar dat ook hij geïnspireerd was geraakt. “Met vrij eenvoudige maatregelen is het mogelijk om meer natuurinclusief te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan gevelstenen met nestruimte voor gierzwaluwen, of huizen net iets anders te situeren. Maar er is wel een kanttekening: wat ons betreft is het wel randvoorwaardelijk dat het binnen de bestaande budgetten moet passen.” Iedere keer een stadsecoloog inhuren leek hem dan ook onhaalbaar. “Bovendien hebben wij al veel kennis op dit gebied in huis.”

 

Met die kanttekening ging de meerderheid mee met de motie. GrLi/PvdA wil overigens binnenkort weer opnieuw een stadssafari organiseren voor belangstellenden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk de Vries — 26 feb 2023
Natuurgebied aanleggen als het asielhotel in Azelo platgaat is een beter idee . Dan kan iedereen genieten van de rust ...
Bram Donkers — 26 feb 2023
Dirk, Je hebt vanuit jouw kijken misschien gelijk. Maar ik weet dat veel mensen hun best doen om andere opvattingen dan die van jou ook voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld: 's Ochtends een vogel horen fluiten, nu weer nieuwe sneeuwklokjes of andere mooie natuurproducten uit de grond zien komen of straks de hele natuur zien bloeien. Oftewel: bestaanszekerheid is heel belangrijk en fundamenteel, maar fijn dat volksvertegenwoordigers nog ruimer denken.
Dirk — 26 feb 2023
Mensen (ook in Borne!) hebben de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en deze naar zeggen inwonersvertegenwoordigende raadsleden en wethouders hebben het over een stadssafari en natuurinclusief bouwen. Hoe zot wil je het hebben ......

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024