Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld
METAMORFOSE ALS RESULTAAT VAN VOORBEELDIG SAMENWERKEN

Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld

Over een maand of vier ziet de grote vijver aan Erve Oosterveld in Zenderen er helemaal anders uit. Het zal het mooie resultaat zijn van een combinatie van de Zenderense ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit en een uitstekende samenwerking met de gemeente Borne. In een recordtempo van vier maanden kwam een plan tot stand om van de beeldbepalende vijver weer een mooie gezonde plek te maken voor waterplanten en vissen. Dat was hard nodig, vonden de buurtbewoners en de gemeente was het er helemaal mee eens.
 

Aan de slag

“We sloegen de handen ineen”, vertelt Frans Bik, een van de buurtbewoners. “En de gemeente zei: ‘ga maar aan de slag en zeg hoe je het wil hebben’”. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd en voortvarend werd er meteen een werkgroep opgericht van zeven mensen: Koen ten Thij, Jet Scholten, Johan ten Tusscher, Kristian Lammertink, Gert ter Brugge, Herman Brus en Frans Bik. “De gemeente gaf wel wat randvoorwaarden mee. We moesten rekening houden met een goede waterhuishouding, retentiecapaciteit, flora en fauna én de onderhoudskosten moesten binnen de perken blijven.”
 

Het plan

Er werd gebrainstormd, overlegd met experts als een ecoloog en aannemersbedrijf Gerwers, vergaderd met de mensen van de gemeente en uiteindelijk ontstond er een plan waar iedereen enthousiast voor was. Om te beginnen wordt de huidige vijver flink uitgebaggerd en de bedoeling is om er een vlonder in te plaatsen. De nieuwe inrichting zorgt voor een natuurlijke doorstroming richting de Azelerbeek. Langs de oevers komen bedden met veldbloemen en een plantvak met inheemse planten. Twee wilgen gaan verdwijnen, onder andere vanwege de verkeersveiligheid, maar er komen wel weer andere bomen voor in de plaats. “We hebben hier ook te maken met paddentrek. En we moeten er wel voor zorgen dat die padden de vijver in, maar ook weer uit kunnen.”
 

Complimenten over en weer

Lovend zijn de bewoners over de samenwerking met de gemeente met niet in de laatste plaats wijkcoördinator Brenda Jansen. Omgekeerd is ook de gemeente in z’n nopjes met het hele proces en het resultaat. Wethouder David Vermorken: “Dit is een heel mooi voorbeeld van iets samen tot stand brengen. Daar willen we als gemeente ook steeds meer naar toe. Niet meer vanuit het Rheineplein dingen bedenken, maar het samen met de buurt oppakken. Zo kunnen we in Zenderen iets moois realiseren, dat ook op veel draagvlak kan rekenen.” Onder de indruk was hij van de snelheid waarmee het allemaal was gegaan. “Het gaat wel eens minder voorspoedig bij de gemeente. Alle complimenten voor Zenderen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 10 mrt 2023
Foutje, ik bedoelde een duim voor jullie
Herman — 10 mrt 2023
???

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024