Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld
METAMORFOSE ALS RESULTAAT VAN VOORBEELDIG SAMENWERKEN

Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld

Over een maand of vier ziet de grote vijver aan Erve Oosterveld in Zenderen er helemaal anders uit. Het zal het mooie resultaat zijn van een combinatie van de Zenderense ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit en een uitstekende samenwerking met de gemeente Borne. In een recordtempo van vier maanden kwam een plan tot stand om van de beeldbepalende vijver weer een mooie gezonde plek te maken voor waterplanten en vissen. Dat was hard nodig, vonden de buurtbewoners en de gemeente was het er helemaal mee eens.
 

Aan de slag

“We sloegen de handen ineen”, vertelt Frans Bik, een van de buurtbewoners. “En de gemeente zei: ‘ga maar aan de slag en zeg hoe je het wil hebben’”. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd en voortvarend werd er meteen een werkgroep opgericht van zeven mensen: Koen ten Thij, Jet Scholten, Johan ten Tusscher, Kristian Lammertink, Gert ter Brugge, Herman Brus en Frans Bik. “De gemeente gaf wel wat randvoorwaarden mee. We moesten rekening houden met een goede waterhuishouding, retentiecapaciteit, flora en fauna én de onderhoudskosten moesten binnen de perken blijven.”
 

Het plan

Er werd gebrainstormd, overlegd met experts als een ecoloog en aannemersbedrijf Gerwers, vergaderd met de mensen van de gemeente en uiteindelijk ontstond er een plan waar iedereen enthousiast voor was. Om te beginnen wordt de huidige vijver flink uitgebaggerd en de bedoeling is om er een vlonder in te plaatsen. De nieuwe inrichting zorgt voor een natuurlijke doorstroming richting de Azelerbeek. Langs de oevers komen bedden met veldbloemen en een plantvak met inheemse planten. Twee wilgen gaan verdwijnen, onder andere vanwege de verkeersveiligheid, maar er komen wel weer andere bomen voor in de plaats. “We hebben hier ook te maken met paddentrek. En we moeten er wel voor zorgen dat die padden de vijver in, maar ook weer uit kunnen.”
 

Complimenten over en weer

Lovend zijn de bewoners over de samenwerking met de gemeente met niet in de laatste plaats wijkcoördinator Brenda Jansen. Omgekeerd is ook de gemeente in z’n nopjes met het hele proces en het resultaat. Wethouder David Vermorken: “Dit is een heel mooi voorbeeld van iets samen tot stand brengen. Daar willen we als gemeente ook steeds meer naar toe. Niet meer vanuit het Rheineplein dingen bedenken, maar het samen met de buurt oppakken. Zo kunnen we in Zenderen iets moois realiseren, dat ook op veel draagvlak kan rekenen.” Onder de indruk was hij van de snelheid waarmee het allemaal was gegaan. “Het gaat wel eens minder voorspoedig bij de gemeente. Alle complimenten voor Zenderen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 10 mrt 2023
Foutje, ik bedoelde een duim voor jullie
Herman — 10 mrt 2023
???

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024

Borne houdt 6 miljoen over

De jaarrekening 2023 van de gemeente Borne laat een positief saldo zien van iets meer dan 6...
03-06-2024

Invoering toeristenbelasting een feit

Per 1 januari 2025 gaan toeristen ook in Borne toeristenbelasting betalen op overnachtingen....
29-05-2024