Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld
METAMORFOSE ALS RESULTAAT VAN VOORBEELDIG SAMENWERKEN

Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld

Over een maand of vier ziet de grote vijver aan Erve Oosterveld in Zenderen er helemaal anders uit. Het zal het mooie resultaat zijn van een combinatie van de Zenderense ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit en een uitstekende samenwerking met de gemeente Borne. In een recordtempo van vier maanden kwam een plan tot stand om van de beeldbepalende vijver weer een mooie gezonde plek te maken voor waterplanten en vissen. Dat was hard nodig, vonden de buurtbewoners en de gemeente was het er helemaal mee eens.
 

Aan de slag

“We sloegen de handen ineen”, vertelt Frans Bik, een van de buurtbewoners. “En de gemeente zei: ‘ga maar aan de slag en zeg hoe je het wil hebben’”. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd en voortvarend werd er meteen een werkgroep opgericht van zeven mensen: Koen ten Thij, Jet Scholten, Johan ten Tusscher, Kristian Lammertink, Gert ter Brugge, Herman Brus en Frans Bik. “De gemeente gaf wel wat randvoorwaarden mee. We moesten rekening houden met een goede waterhuishouding, retentiecapaciteit, flora en fauna én de onderhoudskosten moesten binnen de perken blijven.”
 

Het plan

Er werd gebrainstormd, overlegd met experts als een ecoloog en aannemersbedrijf Gerwers, vergaderd met de mensen van de gemeente en uiteindelijk ontstond er een plan waar iedereen enthousiast voor was. Om te beginnen wordt de huidige vijver flink uitgebaggerd en de bedoeling is om er een vlonder in te plaatsen. De nieuwe inrichting zorgt voor een natuurlijke doorstroming richting de Azelerbeek. Langs de oevers komen bedden met veldbloemen en een plantvak met inheemse planten. Twee wilgen gaan verdwijnen, onder andere vanwege de verkeersveiligheid, maar er komen wel weer andere bomen voor in de plaats. “We hebben hier ook te maken met paddentrek. En we moeten er wel voor zorgen dat die padden de vijver in, maar ook weer uit kunnen.”
 

Complimenten over en weer

Lovend zijn de bewoners over de samenwerking met de gemeente met niet in de laatste plaats wijkcoördinator Brenda Jansen. Omgekeerd is ook de gemeente in z’n nopjes met het hele proces en het resultaat. Wethouder David Vermorken: “Dit is een heel mooi voorbeeld van iets samen tot stand brengen. Daar willen we als gemeente ook steeds meer naar toe. Niet meer vanuit het Rheineplein dingen bedenken, maar het samen met de buurt oppakken. Zo kunnen we in Zenderen iets moois realiseren, dat ook op veel draagvlak kan rekenen.” Onder de indruk was hij van de snelheid waarmee het allemaal was gegaan. “Het gaat wel eens minder voorspoedig bij de gemeente. Alle complimenten voor Zenderen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 10 mrt 2023
Foutje, ik bedoelde een duim voor jullie
Herman — 10 mrt 2023
???

Raad akkoord met flexwoningen Tichelkampweg

Dinsdagavond stemde de gemeenteraad in grote meerderheid in met de realisatie van 20-24...
30-05-2023

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023