Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld
METAMORFOSE ALS RESULTAAT VAN VOORBEELDIG SAMENWERKEN

Buurt en gemeente gaan samen voor nieuwe vijver Oosterveld

Over een maand of vier ziet de grote vijver aan Erve Oosterveld in Zenderen er helemaal anders uit. Het zal het mooie resultaat zijn van een combinatie van de Zenderense ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit en een uitstekende samenwerking met de gemeente Borne. In een recordtempo van vier maanden kwam een plan tot stand om van de beeldbepalende vijver weer een mooie gezonde plek te maken voor waterplanten en vissen. Dat was hard nodig, vonden de buurtbewoners en de gemeente was het er helemaal mee eens.
 

Aan de slag

“We sloegen de handen ineen”, vertelt Frans Bik, een van de buurtbewoners. “En de gemeente zei: ‘ga maar aan de slag en zeg hoe je het wil hebben’”. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd en voortvarend werd er meteen een werkgroep opgericht van zeven mensen: Koen ten Thij, Jet Scholten, Johan ten Tusscher, Kristian Lammertink, Gert ter Brugge, Herman Brus en Frans Bik. “De gemeente gaf wel wat randvoorwaarden mee. We moesten rekening houden met een goede waterhuishouding, retentiecapaciteit, flora en fauna én de onderhoudskosten moesten binnen de perken blijven.”
 

Het plan

Er werd gebrainstormd, overlegd met experts als een ecoloog en aannemersbedrijf Gerwers, vergaderd met de mensen van de gemeente en uiteindelijk ontstond er een plan waar iedereen enthousiast voor was. Om te beginnen wordt de huidige vijver flink uitgebaggerd en de bedoeling is om er een vlonder in te plaatsen. De nieuwe inrichting zorgt voor een natuurlijke doorstroming richting de Azelerbeek. Langs de oevers komen bedden met veldbloemen en een plantvak met inheemse planten. Twee wilgen gaan verdwijnen, onder andere vanwege de verkeersveiligheid, maar er komen wel weer andere bomen voor in de plaats. “We hebben hier ook te maken met paddentrek. En we moeten er wel voor zorgen dat die padden de vijver in, maar ook weer uit kunnen.”
 

Complimenten over en weer

Lovend zijn de bewoners over de samenwerking met de gemeente met niet in de laatste plaats wijkcoördinator Brenda Jansen. Omgekeerd is ook de gemeente in z’n nopjes met het hele proces en het resultaat. Wethouder David Vermorken: “Dit is een heel mooi voorbeeld van iets samen tot stand brengen. Daar willen we als gemeente ook steeds meer naar toe. Niet meer vanuit het Rheineplein dingen bedenken, maar het samen met de buurt oppakken. Zo kunnen we in Zenderen iets moois realiseren, dat ook op veel draagvlak kan rekenen.” Onder de indruk was hij van de snelheid waarmee het allemaal was gegaan. “Het gaat wel eens minder voorspoedig bij de gemeente. Alle complimenten voor Zenderen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 10 mrt 2023
Foutje, ik bedoelde een duim voor jullie
Herman — 10 mrt 2023
???

Puzzelen met de Omgevingsvisie

Vorige week is de samenvatting gepresenteerd van de Bornse Dromen Dagen. Eigenlijk een opsomming...
29-09-2023

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023