Jong verwent ‘oud’ in Hertme
10-03-2023
VIJFTIG 67-PLUSSERS BELEVEN EEN GENOEGLIJKE JEUGDAVOND

Jong verwent ‘oud’ in Hertme

In 1968 huldigde de toenmalige en legendarische pastoor Veeger in Hertme al het motto ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Woorden die in de afgelopen 55 jaren onverminderd standhielden, al is de jeugd van toen zelf inmiddels al opgeschoven naar de oudere generatie. Maar de intentie erachter is onverminderd eigentijds gebleven. En zo kon het gebeuren dat zo’n vijftig 67-plussers uit het kerkdorp vrijdagavond bij Jachtlust werden verwend door een dertigtal jongeren van de plaatselijke werkgroep Jeugd.
 

Hilariteit alom

Rick Lucas, een van de jongeren, is de presentator van de avond. “Dit is gewoon hartstikke leuk”, zegt de rap van de tongriem gesneden tiener. “Ze hebben me gevraagd omdat ik best goed kan lullen. Nou, dat klopt. Maar het is toch ook gewoon heel mooi dat we zoiets in Hertme doen? En dat brengt ons echt dicht bij elkaar.”

 

Als de avond amper een kwartiertje onderweg is, blijkt zijn gelijk al ontegenzeggelijk. De gezelligheid aan de lange tafels spat ervan af. De jongeren serveren koffie met cake, een aantal van hen verzorgt een quiz waarop de oude garde met A of B kan antwoorden. Een van de vragen is hoeveel haren een mens op het hoofd heeft. Waarna de vragensteller er subtiel aan toevoegt: “Ik heb het nu niet over jullie…!” Hilariteit alom.
 

Mystery guest

En zo gaat het door. Ook het onderdeel moppentappen brengt de handen op elkaar, waarna de rust even terugkeert als een andere groep jongeren met de zelfgemaakte hapjesschaal rondgaat. En als iedereen eenmaal is voorzien van een drankje wordt een grote kist de zaal binnengereden waarin zich een mystery guest heeft verschanst. Na vier vragen wordt al duidelijk wie de ‘beroemdheid’ is. Het blijkt Jan de Vries te zijn, het politieke boegbeeld van het kerkdorp. Hij glundert en straalt en wordt zelfs een beetje verlegen van het applaus dat hem ten deel valt. “Het is gewoon hartstikke fijn om in Hertme te wonen”, roept hij. “En ik vind het heel fijn dit vanavond te mogen doen.”
 

‘Het kan gewoon in Hertme’

Christel Paus, een van de mensen die de avond samen met de werkgroep heeft opgezet, is al niet minder enthousiast. “We doen dit jaarlijks, alleen moesten we de laatste twee jaar een pas op de plaats maken. Maar zo zie je maar, dit blijft gewoon een succesvolle avond. Drie uur lang ongedwongen en pretentieloze gezelligheid voor jong en oud, het kan gewoon in Hertme. Met heel veel dank aan Jachtlust, want hier krijgen we vanavond alle medewerking. Wat dat betreft had pastoor Veeger in 1968 al een vooruitziende blik. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wil jij ook wonen in de Bornsche Maten?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
19-05-2024

Einde parochiekerk Zenderen nabij

“Het gaat sneller dan we allemaal denken”, verzucht Maria Verheijen, vicevoorzitter...
18-05-2024

‘Vrouwen in Bedrijf’ verwennen goede doelen

In de regel verrassen de Bornse Vrouwen in Bedrijf jaarlijks één goed doel met een...
17-05-2024

Dat wordt smullen met Pinksteren…

“Het is niet nieuw, maar het gaat er allemaal nog steeds in als koek”, aldus Coen...
16-05-2024

Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’

In oktober 2015 sloot de Theresiakerk voorgoed haar deuren. Waarmee een einde kwam aan de...
15-05-2024

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024