Hertme ‘ontsnapt’ aan ramp
18-03-2023
OPENLUCHTTHEATER TONEEL VAN REGIONALE HULPVERLENING

Hertme ‘ontsnapt’ aan ramp

Zo’n 125 eerstehulpverleners van het Rode Kruis, vijf ambulances, een brandweer- en verbindingswagen en tal van anderen komen zaterdagmiddag in de weer als vóór de ingang van het Openluchttheater in Hertme een kleine personenwagen in botsing komt met een tankwagen. Er ontsnappen gassen, de bestuurders van beide auto’s zijn zwaargewond en veel bezoekers van de voorstelling in het theater struikelen over elkaar heen in de paniek die ontstaat als ze het terrein willen ontvluchten. Gelukkig is het maar een oefening en kan ruim anderhalf uur later het evalueren van start. Wat blijft zijn de ‘leermomenten’.
 

Onderlinge samenwerking

De oefening betreft een zogenaamde Grootschalige Geneeskundige Bijstandsoefening, die is opgezet door het Rode Kruis Twente en waaraan onder meer de GHOR Twente, Ambulance Oost en de Brandweer Twente zijn aangehaakt. Volgens Henk-Jan Kienhuis, een van drie oefenleiders, is het belangrijkste doel van de dag de onderlinge samenwerking te bevorderen. Coördinatie en afstemming dus. En dat betekent ook dat het incident, naarmate de oefening vordert, een steeds grootschaliger karakter krijgt. Hoe meer slachtoffers, hoe meer hulpdiensten worden opgeroepen om bijstand te verlenen.
 

Een half uurtje later blijken er ruim 50 slachtoffers te zijn. Voor een groot deel afkomstig van de vereniging Lotus en dus allemaal getraind om zo realistisch mogelijk hun rol te kunnen spelen. Met hoofd- en snijwonden, gebroken benen en hartproblemen bijvoorbeeld. Tussen de slachtoffers ook een groot aantal vrijwilligers uit Hertme die hun toneelervaring als figurant al vaker hebben gedemonstreerd in het Openluchttheater. Zittend tegen de buitenmuren van de voormalige pastorie spelen ze, wachtend op de hulpverleners, hun spel.
 

Systematisch en gestructureerd

Wat opvalt is de relatieve rust waarmee de hulverlening plaatsvindt. Eigenlijk is nergens sprake van paniek, maar systematisch en uiterst gestructureerd worden de stappen gezet om de situatie de baas te worden. Tenminste… dat is de bedoeling. “Natuurlijk zijn er wel leermomenten”, aldus een medewerker van het Rode Kruis na afloop. “Zo duurde het in een aantal gevallen gewoon te lang voordat slachtoffers daadwerkelijk geholpen werden.” Maar dat zijn punten voor de evaluatie die binnenkort gaat plaatsvinden en waarbij de beelden die de mediadienst van het Rode Kruis maakte als leidraad kunnen dienen.
 

Volgens de oefenleider is het goed dat er eindelijk weer eens zo’n grootschalige oefening kan plaatsvinden. “Morgen kan zo’n gespeeld incident immers gewoon werkelijkheid zijn en dan is het goed dat we van elkaar weten waar we staan. Bijkomend aspect is dat zo’n dag natuurlijk heel goed is voor de onderlinge teambuilding en sfeer. We draaien nu eenmaal voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Mensen waar we er nooit genoeg van hebben. En dat we zo’n dag in en rond dit Openluchttheater kunnen ensceneren, is natuurlijk de kers op de taart. Alle hulde voor de medewerking die we hier kregen.” (AJ/BM/RH)

 

 

Grootschalige Geneeskundige Bijstandsoefening

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024