Petitie ‘Tichelkampweg’ tegen flexwoningen
80 PROCENT OMWONENDEN ‘ZIET HET OP DEZE PLEK NIET ZITTEN’

Petitie ‘Tichelkampweg’ tegen flexwoningen

Terwijl enkele jochies een balletje trappen op het speelveld aan de Tichelkampweg scharen enkele tientallen bewoners van de Akker, Warande, Burenweg en diezelfde Tichelkampweg zich donderdag aan het eind van de middag rondom wethouder Martin Velten. Hij is naar het veldje gekomen om een petitie in ontvangst te nemen waarin ongeruste wijkbewoners hun zorgen en ongenoegen uiten over de voorgenomen plannen er flexwoningen te gaan bouwen. “Wij zien dit gewoon niet zitten en hopen dan ook dat u onze zorgen serieus neemt”, aldus Lobke Assink-Visser, de woordvoerster namens de bewoners.

 

‘Te veel woningen op een tè kleine plek’

In het kort refereert ze aan de voorgeschiedenis, waarbij 51 flexwoningen het vertrekpunt van de gemeente vormde en waarin de locatie Tichelkampweg er dertig voor haar rekening zou nemen. Inmiddels is dat aantal naar beneden bijgesteld (20 à 24 stuks, red.). “Maar ook dat zijn er gewoon te veel”, zegt ze. In de petitie wordt gerept van ‘helemaal niets’ tot maximaal zes. En verder: ‘Ook wordt definitief aangegeven dat het drie lagen zullen betreffen. Wij begrijpen als omwonenden niet hoe de gemeente zoveel woningen op een beperkt aantal vierkante meters wil/kan gaan plaatsen. We vinden dit niet inpasbaar. Dit zijn veel te veel woningen op een te kleine plek'.

 

Daarnaast is de algemene mening dat het bouwen van meer dan één woonlaag niet passend is in de wijk. Volgens de petitie wordt de bewoners met de tuinen grenzend aan de Tichelkampweg en Burenweg dan niet alleen hun vrije uitzicht benomen, maar krijgen ze ook inkijk. ‘Wij missen de visie vanuit de gemeente over de aanleg van tuinen, bergingen, parkeerplaatsen en straat. Kortom, de ruimtelijke inrichting voor deze huizen’.

 

Met de rug tegen de muur

Zo goed en kwaad als het kan probeert de wethouder de vele vragen die op hem worden afgevuurd te beantwoorden, waarbij hij bij voortduring aangeeft ook met de rug tegen de muur te staan. “Ook in Borne zitten we met het probleem dat we wel mensen móeten huisvesten, meer dan ooit zelfs. Vandaar dat we een aantal mogelijke locaties in kaart hebben gebracht, waaronder de Tichelkampweg. Tijdens de luistersessies zijn daar nog eens zo’n twintig mogelijke plekken aan toegevoegd, die de komende weken allemaal bestudeerd zullen worden. Op 18 april neemt het college een principebesluit, maar het is uiteindelijk de raad, uw volksvertegenwoordiging, die er over beslist. Het enige dat ik zeggen kan is dat ik de petitie serieus neem, maar ik kan u niets garanderen”, aldus Velten.

 

Voor de mensen op het trapveldje bleek het allemaal niet voldoende. Zo kwam de veiligheid van de woonomgeving meermalen ter sprake. ‘Parkeren hier is sowieso al een probleem en dat wordt straks alleen maar erger’. Ook de aanpassing van de Europastraat, van 50 naar 30 km p/u, leidt volgens de bewoners tot de verkeerstoename op de Burenweg en Tichelkampweg. Bovendien wordt er volgens hen veel te hard gereden. ‘Daarmee komt de verkeersveiligheid verder onder druk te staan’.

 

Weggegooid geld

En dan zijn er nog het trapveldje en de naastliggende moestuinen. Volgens de bewoners het enige groen in de wijk. Een plek die van sociaal maatschappelijk belang is. En dan past het volgens hen niet ‘dat wij als bewoners de verstening moeten tegengaan’. Volgens een ander is het veldje vorig jaar nog voor ruim een ton opgehoogd en voorzien van een nieuwe deklaag. ‘Weggegooid geld dus!’. Zo ging het nog een tijdje door. Velten hield echter voet bij stuk en kon geen garanties afgeven. “Alles is nog in onderzoek en over één à twee maanden weten we meer.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 25 mrt 2023
Ik word zowaar op mijn wenken bedient:
het zogeheten NIBYSD niet in mijn achtertuin syndroom ...
Tja niemand wil 30 flex woningen in de achtertuin...
maar waar dan wel?
Velten belooft onderzoek ... andere gemeentes gaan iets voortvarender te werk met bouw van flex woningen.
Ah een idee: op de plaats waar nu gemeentehuis staat. Nee, nee duurt te lang daar nieuwe gemeentehuis nog niet begonnen is naast en vast aan het Kulturhus. Een mega project en niet goedkoop!
Ah, wat nu? En vooral waar?
Hier wordt nog over gebrainstormd de komende maanden.
Wordt vervolgd ...
Idee ook naar 25 km te gaan op die genoemde wegen/
Ron Hartman — 24 mrt 2023
Google ff op zorgbuurthuis in Oss. Mooie Video van 2 laags gebouw. Lift is redelijk normaal dan.
Johan — 24 mrt 2023
Ron. sorry de vorige opmerking mag je vergeten. Senioren vallen niet in de doelgroep.
Johan — 24 mrt 2023
Ron. Even verder denken... het worden 3 lagen. Hoe gaan die (alleenstaande) bejaarden in hun laatste levensfase naar boven?
Ron Hartman — 24 mrt 2023
@Johan. Ff nadenken??? De simpeler, fabrieksmatig voorbereide woningen moeten zo snel mogelijk geplaatst kunnen worden. Dit is al jaren te voorzien geweest ivm vergunningstrajecten. Daarna zodra de doorstroom start moet het een leuke woning worden vol aanpassingen tbv senioren. Ik heb dit concept in 2016 ingebracht toen de Gemeente spoedzoekers wilde onderbrengen in het oude pand van de Politie aan de Dunantstraat en bij EEGA. Struikelblok was het beheer, omdat Welbions domweg niet in de grond of opstal wil investeren en de grond geschonken wil hebben van de Gemeente. Ja, en dan wordt de keus heel mager en wordt er gekeken naar sportveldjes. Het draait weer eens om.......kennis, kunde en .... Pecunia? Dit wordt de 3e zeperd op rij. Miljoenen in de sloot telkens door geen enkel benul van financieel beheer.
Johan — 24 mrt 2023
Ron. Even nadenken. De locaties die onderzocht worden of zijn, moeten in eigendom zijn van de gemeente, zo wordt gesteld. Inmiddels zijn de plannen op plekken waar al gebouwd zou worden afgezwakt naar wat extra huurwoningen. Nu blijft alleen het openbaar groen nog over om flexwoningen op te bouwen. Wat een armoe.....
Ron Hartman — 23 mrt 2023
Er zijn veel locaties genoemd die nog onderzocht worden? Dat geeft bereidheid aan. Als die locaties nu eens allen zo ingericht worden dat bij elke eerste huurder die na max. 6 jaar vertrekt, een in Borne wonende oudere die de te grote huidige woning op de markt brengt (al dan niet als verhuurbaar of verkoopt) hebben we echt wat aan het 'tijdelijke' probleem van spoedzoekers gedaan. Tijdelijk dus!. Ook bejaarden zoeken maar voor een overzichtelijke periode, een kleinere woning.
Johan — 23 mrt 2023
Idd het zal nog wel even doorgaan. Ten koste van de bornenaren en hun vertrouwen in de politiek.
De gevolgde werkwijze middels de crisis en herstel wet is m.i. misplaatst en verkeerd gebruikt.
Borne wil duurzame oplossingen en geen tijdelijke oplossingen.
Tijdelijke oplossingen waarvan niemand geloofd dat de tijdelijk zijn.
Hiervan zijn voorbeelden te over.
Enz. Enz.

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024