Trots op de dorpsambitie
07-04-2023
EEN BASIS VOOR DE TOEKOMST VAN ZENDEREN

Trots op de dorpsambitie

De Dorpsambitie Zenderen is afgerond. Het kerkdorp nam zelf het initiatief om op een gestructureerde manier na te denken over de toekomst. Over wensen en de mogelijkheden om het dorp aantrekkelijker en leefbaarder te maken. De uitdagingen en de kansen die er liggen, niet in de laatste plaats door de mogelijke aanleg van de Vloedbeltverbinding die Zenderen moet ontlasten van de drukke provinciale weg dwars door het dorp. Samen met bureau ODIN gingen de inwoners aan de slag en het resultaat is in meerdere opzichten ‘een plaatje’.
 

Trots

Jan Kruidenier, voorzitter van de Dorpsraad: “Ik ben hier heel trots op en zal nog trotser zijn als het uitgevoerd is. Het is een goede basis waar het dorp achter staat en ook de gemeente. We hebben met de dorpsambitie een extra injectie aan het dorp gegeven en dat was ook echt nodig. Qua proces ging het zoals ik gehoopt had. Vroeger waren er wel eens pogingen gedaan, maar nu besloten we eerst naar experts te gaan met de vraag ‘Wat is er eigenlijk mogelijk?’. En dan kom je op dingen waar je zelf nooit op gekomen was. Bijvoorbeeld het idee om de Azelerbeek in oude glorie te herstellen en weer prominent te maken. Ooit passeerden veenschepen elkaar daar en nu zie je ‘m bijna niet. Herstel biedt ook weer mogelijkheden voor woningbouw.”
 

'Verstopt achter Hoofdweg'

Een suggestie uit de koker van de landschapsontwerpers van ODIN. Maureen Fiat is er één van. De Hengelose kende Zenderen wel, maar toch ook voornamelijk als een dorp waar je doorheen rijdt. “Zenderen is zoveel meer! Je kunt er echt iets moois van maken. Het ligt allemaal zo verstopt achter de hoofdweg. Zowel de landschappelijke waarden als de inwoners.” ODIN begeleidt veel van dit soort projecten in de regio, maar niet vaak komt het initiatief van de dorps- of wijkraad zelf. “Wat mij erg opviel was de grote betrokkenheid. Dat maakt Zenderen. Het is van iedereen, zo voelt het.”
 

Proatplaten

Er kwamen enorm veel reacties tijdens de inloopavonden, waar ‘proatplaten’ de visuele kapstok vormden van gesprekken. “Vooral ook de urgentie voor woningen kwam naar voren. We mochten jarenlang niet bouwen. In feite was er een bouwstop met als gevolg een gebrek aan woningen voor jongeren en ouderen”, vertelt Kruidenier. “Maar een tweede Bornsche Maten willen we hier ook niet. Daarom is het ook goed dat de karaktertrekken van Zenderen zijn gedefinieerd: dorps, landelijk, gemoedelijk en pastoraal.” En daarbinnen blijken er toch wel veel mogelijkheden te zijn. Voor woningen, maar ook om het dorp aantrekkelijker te maken met meer groen en een afgewaardeerde Hoofdweg.
 

Vloedbeltverbinding

De ambitie voor dat laatste hangt nauw samen met de Vloedbeltverbinding. Kruidenier: “Die is voor Zenderen echt essentieel! Er zijn wel onderdelen uit de ambitie die je ook zonder Vloedbeltverbinding kunt uitwerken, maar het wordt wel veel moeilijker als je zo’n drukke weg door je dorp houdt.”

De dorpsambitie is een ‘dynamisch plan’. “Nu hebben we gekeken naar landschappelijke inrichting, herstelfunctie van het centrum en wonen. Maar er zijn meer aspecten. Zoals duurzaamheid, vrijetijdseconomie en religieus erfgoed. Gelukkig heeft de gemeente daarvoor allemaal bureaus ingehuurd, waar we bij aan kunnen haken.” Met alle suggesties voor woningbouwlocaties gaat men verder aan de slag. “De uitvoering ligt niet bij ons, maar we gaan de locaties langs om te kijken hoe we daar een zet aan kunnen geven.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024