Avontureneiland officieel geopend
SPEELTOESTELLEN NU OOK GEPLAATST

Avontureneiland officieel geopend

Met een tochtje op het fonkelnieuwe Pontje van Maris Stella opende wethouder Michael Geerdink zaterdag officieel het Avontureneiland in Wensink-Zuid. De nieuwe speeltoestellen, die de kers op de taart van het project vormen, staan er nog maar koud een of twee dagen. Maar de kinderen uit de wijk maken al volop gebruik van de avontuurlijke speelgelegenheden met een natuurlijke uitstraling. Water is het centrale thema en dat is precies waar het hele Avontureneiland eigenlijk om begonnen is.

 

Water

Op het terrein van de vroegere Mavo Stella Maris was al een retentievijver, waar ook de brandweer bij calamiteiten het bluswater vandaan kon halen. Maar de retentiecapaciteit is aanzienlijk uitgebreid om overtollig regenwater uit de wijk op te kunnen vangen. “Er zijn in de gemeente een aantal gebieden die kwetsbaar zijn voor wateroverlast”, weet Stef van Wanrooij van de gemeente Borne. “Wensink-Zuid was er daar één van. Toen de wijk op de schop ging was het een mooie kans om klimaatadaptieve maatregelen te nemen.” De meest zichtbare resultaten zijn het Avontureneiland en de ‘groene long’ die ernaartoe leidt.

 

Biodiversiteit

Maar waterberging is niet de enige functie van het gebied. Er moest gelegenheid komen voor natuurlijk spelen en recreëren, maar er was ook aandacht voor duurzaamheid, groen en biodiversiteit. Voor dat laatste is natuurlijk groenbeheer van belang. Theo Vlaskamp van de gemeente weet er alles van. “We gaan steeds meer naar extensief beheer, waarbij we de natuur meer haar gang laten gaan. Zo is er op verschillende plekken een bloemrijk mengsel ingezaaid. Dat geeft het eerste jaar volop kleur maar op termijn zullen de soorten die overblijven het beeld gaan bepalen.” Het aanplanten is ook nog niet helemaal af. Zo komt er nog een plukbos met fruitbomen en een snoephaag met bessen.

 

De kinderen hadden deze eerste warme dag echter vooral aandacht voor het water (en de modder) en wisten bijna niet hoe snel ze alles moesten uitproberen. Wethouder Geerdink keek er met genoegen naar. “Ik ben hier in deze wijk als kind opgegroeid. Hoe mooi is het dan als je dit op deze plek ziet ontstaan? Een ontmoetingsplek voor jong en oud en waar kinderen leren hoe we met de natuur moeten omgaan. Ik hoop dat iedereen hier dezelfde mooie vriendschappen gaat sluiten als ik ooit hier heb opgebouwd. Ik ben er trots op dat ik dit Avontureneiland nu officieel mag openen.” (AJ/BM/RH)

 

Opening Avontureneiland

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 14 mei 2023
Een prachtig park, vandaag al druk bezocht door jong en oud. Een aanwinst voor de wijk, als speelplek en ontmoetingsplek!
Siny Boer — 14 mei 2023
Een prachtig park, vandaag al druk bezocht door jong en oud. Een aanwinst voor de wijk, als speelplek en ontmoetingsplek!

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024