Trots op Zenderenaar Titus Brandsma
EERSTE VIERING HEILIGVERKLARING MOET DE OPMAAT WORDEN NAAR MEER

Trots op Zenderenaar Titus Brandsma

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is het adagium dat zeker ook in Twente al snel wordt omarmd. Dat geldt zeker ook voor het feit dat Karmeliet Titus Brandsma, die precies een jaar geleden door Paus Benedictus in Rome heilig werd verklaard, een belangrijk deel van zijn roots in Zenderen heeft liggen. Hier volgde hij ruim 120 jaar geleden zijn studie theologie, waarna hij in de huidige parochiekerk van het kerkdorp zijn professie deed. Brandsma zou uitgroeien tot een man van de wereld, maar ook veel betekenen voor de totstandkoming het middelbaar onderwijs in Twente (Stichting Carmel). Met de heiligverklaring op 15 mei 2022 als hoogtepunt. Vandaag werd dit alles feestelijk, maar bescheiden, gevierd in Zenderen.
 

Ode aan Titus Brandsma

Dat vieren begon al om 10.00 uur met een speciale Eucharistieviering waarin pastor Ton van der Gulik samen met de pater Huub Welzen, de prior-provinciaal van de Karmelietenorde in ons land, voorgingen. De viering werd muzikaal begeleid door het Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen. Vanmiddag gaf het 17-koppige koor, dat zingt in het Gregoriaans, nog een aanvullend concert in de parochiekerk. Het werd een ‘Ode aan Titus Brandsma’, zoals een van hen het aankondigde. Tussen de liederen door vertelde hij meer over het leven van de nieuwe heilige.
 

Pastor Ton van der Gulik en Anita Hudepohl van de ‘werkgroep Titus Brandsma’ tonen zich gelukkig met het verloop van de dag. “Het is een beginnetje”, aldus de pastor. “Want eigenlijk zouden we nog veel meer moeten doen. We beseffen niet half hoe belangrijk Titus Brandsma in zijn leven (1881-1942) is geweest en hoe trots we eigenlijk moeten zijn dat hij ook in Zenderen actief was.” Woorden die Anita Hudepohl volledig kan beamen.
 

Warm en sociaal

Jaren geleden werd zij gevangen door de persoon Titus Brandsma toen zij een verhaal hoorde van haar tante, die bij Brandsma thuis kwam. “Wat me vooral uit haar woorden bijbleef, was de warme en sociale persoonlijkheid van Brandsma. Hij was wars van rangen en standen en kwam zonder ophouden op voor zijn medemens. Een heel bijzondere man. Dit verhaal heeft me nooit meer losgelaten.”
 

Sterker nog, vorig jaar wilde ze er hoe dan ook bij zijn in Rome toen de heiligverklaring werd uitgesproken. “Onvergetelijk. De hele entourage en de vele contacten met andere Nederlanders hebben een diepe indruk op mij achtergelaten.” Deze dagen probeert ze iets van die sfeer en bijzondere beleving in de Zenderense kerk terug te laten komen. Zo is er bij de devotiehoek achter in de kerk een vitrine geplaatst met allerlei zaken die vorig jaar op het Sint-Pietersplein aan de orde kwamen, waaronder misboekjes. Maar ook staat er op het priesterkoor een speciaal banier dat de Santa Maria in Transpontina, de kerk aan de aangrenzende Via della Conciliazione, sierde met daarop een portret van Titus Brandsma en de tekst Canonizzazione 15 Maggio 2022.
 

Kroonjuweeltjes

Voor haar en pastor Ton van Gulik zijn het kleine, maar belangrijke kroonjuweeltjes die een verdere omarming van Titus Brandsma in Zenderen moeten bevorderen. Net zoals het nieuw geplaatste bord op het kerkplein - “Met dank aan de gemeente” - dat meer informatie geeft over de heilige en voormalige inwoner van het dorp. Ook is er deze dagen een speciaal prentje verschenen over Titus Brandsma, waarin nader wordt ingegaan op zijn leven en zijn bijdrage aan het onderwijs in Twente.
 

Tegelijkertijd beseffen beiden dat ze er nog lang niet zijn. “Maar je moet ergens beginnen”, besluit Van der Gulik. “We hopen dat het verhaal over Titus Brandsma en zijn Zenderense tijd steeds meer gaat landen. Dat we ons bewust worden hoe trots we hier mogen zijn deze man, deze heilige, in ons midden te hebben gehad. Daar gaan we aan werken en we hopen dat nog veel meer mensen ons daarbij gaan helpen. Titus Brandsma is het gewoon waard.” (AJ/BM)
 

Zie ook ons eerdere bericht: ‘Titus Brandsma zondag heilig’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024