Nieuwe manier van maaien
ANDERE INZICHTEN RONDOM BEHEER OPENBARE GRASVELDEN

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. De laatste overeenkomst dateert van 2017 en de inzichten rondom beheer van openbare grasvelden zijn sindsdien veranderd. Er is meer aandacht voor het stimuleren van biodiversiteit en dat kan bijvoorbeeld door andere manieren van maaien. In ieder geval niet vaker dan nu wordt gedaan.
 

In 2022 werd er al geëxperimenteerd met minder intensief maaien. Dat was toen ook een uitvloeisel van de bezuinigingen. De ervaringen zouden echter vooral positief zijn bij wijken, inwoners en andere belanghebbenden. Aanleiding om nu deze pilot te starten.
 

Pilot met proefvakken

Om gestructureerd ervaring op te kunnen doen met ander maaibeleid zijn er een aantal gebieden aangewezen (zie kaartje) waar op een van de volgende wijzen te werk wordt gegaan:
 

- Extensief maaien, slechts twee maal per jaar in plaats van 26 keer per jaar. Aan de buitenranden wordt wel intensiever gemaaid, om aangrenzende bestrating vrij te houden van ongewenste plantengroei.

- Bloemenmengsels zaaien en een keer per jaar maaien

- Sinusmaaien. Hierbij blijft ongeveer 40 procent van de vegetatie staan en wordt er gewerkt met slingerende maaipaden, die steeds verschillend zijn.
 

Bij de proefvakken staan bordjes met QR-codes die leiden naar uitleg over het hoe en waarom.
 

Monitoren

Het komende jaar worden de proefvakken in de gaten gehouden. Vrijwilligers van KNVV (vereniging voor veldbiologie) onderzoeken wat het allemaal doet voor flora en fauna en Twente Milieu houdt bij of de nieuwe werkwijze leidt tot meer klachten.
 

De inzichten die de pilot opleveren worden gebruikt om met Twente Milieu een nieuw plan te maken voor het onderhoud van grasvelden. (AJ)

 

Voor een groter bestand van het kaartje, klik HIER

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman Kamst — 30 mei 2023
Er zit toch nog een tekstueel foutje in mijn vorige bericht.

Aan ons mooie plantsoen heeft geen communicatie plaats gevonden met de bewoners van het Raaigras.
Herman Kamst — 30 mei 2023
Het gras dat blijft maar groeien, we zijn nu nog maar in mei, wanneer gaat er weer worden gemaaid?
Ik ben het helemaal met Cor eens, er heeft enkele communicatie aan het Raaigras plaats gevonden omtrent het nieuwe maatbeleid, ik vind dat toch erg jammer.
Henk — 28 mei 2023
@Hennie Nijhuis.

Ook meer hooikoorts komt helaas vooral door klimaatprobleem: https://www.universiteitvannederland.nl/college/hebben-we-steeds-vaker-last-van-hooikoorts
En biodiversiteit helpen is klimaatprobleem ietsje afremmen.

Tegelijkertijd worden gevoeligheden het jaar rond aangewakkerd door andere luchtvervuiling. Ga maar eens meten en kijk vooral hoe dat wel en niet gerelateerd is aan verkeersdrukte, temperatuur, wind en bepaalde feestdagen.
Groen — 28 mei 2023
Prima dit. Er werd hier veel te vaak gemaaid, de wadiís werden kapotgemaaid, de madeliefjes staken hun kop boven het gras en uit hoppa, daar kwam de maaier weer. Ziet er nu veel vrolijker uit en kan me voorstellen dat het ook helpt tegen de droogte, omdat de zon niet of minder rechtstreeks op de grond straalt.

Er zijn vast verbeteringen mogelijk, het hoeft ook niet in ťťn keer perfect te zijn. Stapje bij stapje verbeteren. Ga zo door!
Nathan — 28 mei 2023
Het viel me al op bij de Stroom Esch vijver. Ik wordt er wel blij van. Ik vind wel dat het gras wat saai is, wellicht iets ertussen doen zodra er meer variatie is.

Enige kritiekpunt die ik heb is dat dit maaibeleid ook wordt toegepast op het sportveldje naast de vijver, daar kan je nu niet goed meer spelen.
Henk — 27 mei 2023
Een belachelijk idee. De tuinen bij de mensen worden steeds meer verwaarloosd. Maar de Gemeente geeft het voorbeeld. Idioterie. Er is een omweg gezocht om te kunnen bezuinigen. Het lijkt helemaal nergens op,
Hennie Nijhuis — 27 mei 2023
Het aantal mensen met hooikoorts neemt zo langzamerhand schrikwekkende vormen aan. De ziektekosten die dit meebrengt zijn inmiddels hoger dan de kosten van het maaien.
G.J. Damink — 27 mei 2023
Gemeente, zullen we afspreken dat er weer als vanouds gemaaid wordt.
Het gras rondom de vijver in de Stroom Esch staat inmiddels zo hoog dat kleine honden erin verdwalen. Het ziet er ZEER verwaarloosd uit. En dit is niet met de omwonenden overlegd! Draai deze bezuinigingsmaatregelen per direct terug!!
cor — 27 mei 2023
Waar haalt men de gedachten weg dat bewoners positief zijn.
Er is tot nu toe niets gevraagd.
Dat is dan weer opnieuw bijzonder jammer!
We zijn aangewezen als experiment en er is de bewoners nooit gevraagd naar ervaringen.
Sven — 27 mei 2023
Wat een TOP idee! Ik woon liever in een gemeente waarbij natuur wat meer de ruimte krijgt dan een soort zonnendael waar elke centimeter nog net niet met een nagelschaar wordt bijgewerkt!

Het lange gras ziet er nu al stukken beter uit en de hoeveelheid insecten is zo op het oog ook al gestegen

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023