College staat achter doorontwikkeling Scholtenhof
WETHOUDER MARTIN VELTEN HEEFT AFWIJKENDE MENING

College staat achter doorontwikkeling Scholtenhof

Het college adviseert de gemeenteraad om een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, waardoor zorginstelling Actolei een omgevingsvergunning kan krijgen voor het uitbreiden van de zorglocatie De Scholtenhof aan de Hertmerweg in Zenderen. Het plan om drie nieuwe zorggebouwen op de locatie te realiseren past niet in het huidige bestemmingsplan en daarom is instemming van de gemeenteraad noodzakelijk voor het starten van de vergunningsprocedure. Het college, met uitzondering van wethouder Martin Velten, is van mening dat medewerking niet geweigerd kan worden op ruimtelijke gronden. Andere argumenten zouden juridisch niet standhouden.
 

Verduurzamen en uitbreiden

Zorginstelling Actolei biedt op de locatie beschermd wonen aan mannen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen. Onder hen maximaal tien mannen met een justitiële achtergrond, bijvoorbeeld in de laatste fase van een tbs-traject. Het voornemen is om de gebouwen te verduurzamen en de capaciteit uit te breiden van 38 naar 48 bewoners. De bestaande gebouwen zijn aan renovatie toe en uitbreiding zou noodzakelijk zijn voor een gezonde rendabiliteit en een duurzame toekomst. Door de verbouwing zouden diverse functies geconcentreerd kunnen worden aan de Hertmerweg 38, waar een maatschappelijke bestemming op rust. Nu zijn ook een horecapand en woonhuis in gebruik.
 

Bezwaren vanwege historie

Wethouder Martin Velten kan een heel eind meegaan in het voornemen. “Het is goed dat ook die mensen huisvesting hebben. Er is sprake van een betrokken bestuurder en goede zorg. Ook qua veiligheid hoeven we ons geen zorgen te maken. Incidenten zijn er wel, maar binnen het complex. Daar heeft de omgeving in al die jaren geen hinder van ondervonden. En inderdaad is de huisvesting nu verre van deze tijd.” De bezwaren van de wethouder hebben te maken met het verleden.

 

“De Scholtenhof is gegroeid van een zorgboerderij naar een instelling en van jong volwassenen als cliënten naar volwassen mannen en tbs’ers. Twintig jaar geleden was de verwachting dat het om twintig personen zou gaan, maar het werden er 38. Dat had ook te maken met het feit dat afspraken verkeerd in de stukken kwamen en daar kun je daarom niets tegen doen. Legaliseren van het aantal van 38 is dan ook prima, maar uitbreiden naar 48 is voor mij een stap te ver en dat proef ik ook bij de inwoners van Zenderen.” Velten wil om die reden de gemeenteraad adviseren dat voorbehoud te maken. Hij is er niet van overtuigd dat de uitspraak juridisch niet te verdedigen is. “En het is vervolgens aan Actolei om wel of niet iets met het signaal te doen.”
 

Burgemeester Jan Pierik en wethouder Vermorken hebben begrip voor het standpunt van Velten. Vermorken: “Ook wij snappen die zorgen over het draagvlak in Zenderen. Maar we moeten strikt juridische afwegingen maken en op ruimtelijke argumenten kan je dit niet weigeren.”
 

De gemeenteraad spreekt op 27 juni in het Politiek Beraad over de kwestie. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
HS — 17 jun 2023
Hallo Joke ik ben het helemaal met je eens Maar in het gemeentehuis in Borne gaat niet gebeuren 👎
Gewoon dat soort mensen berechten in eigen woonplaats en ook daar vast houden Lekker op het terrasje bij de karmeliet en dan daar je mes trekken heb je gelijk een paar mensen tegelijk Borne denk eens één keer naar elke keer van die domme beslissingen
Martin — 17 jun 2023
Je zal toch maar Wilfred heten, of ons kleine wilfredje.
Foei Joke.
Joke — 17 jun 2023
Tuurlk nog meer van die Wilfredjes naar Zenderen halen! ?
Zenderen; de afvalbak van Borne.
Dan is het wel gedaan met lekker zorgeloos fietsen over het prachtige Weleveld.
Mensen met een beperking hartelijk welkom maar TBS?ers!!!
En ze komen allemaal van de andere kant van het land want daar komen ze er toch niet achter. Voorbeelden genoeg lijkt mij. Maar ja; geld gaat voor. Subsidie voor criminelen. ?
Hoe vaak moet het nog misgaan??
Het gemeentehuis in Borne komt leeg. Lijkt me uitstekende locatie.
Denk hier maar eens over na GEMEENTE BORNE!!

Blijvende herinnering oorlogstijd in Oud Borne

Vanaf nu prijken aan de toegangswegen naar Oud Borne cortenstalen tekstplaten die verwijzen naar...
29-11-2023

Hoe staat het met het warmtenet van Twence?

Afvalverwerker Twence is volop aan het ontwikkelen met een warmtenet, dat in Twente duurzame en...
29-11-2023

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt

De Overijsselse Vrijwilligersprijs Borne 2023 werd zaterdagmorgen uitgereikt aan Fietsmaatjes...
25-11-2023

Flexwoningen: een moeizaam proces

Het is vallen en opstaan in het proces om tot tijdelijke huurwoningen te komen. De eerste keer...
23-11-2023

Internationale waarnemers volgen Bornse stemdag

Terwijl de verkiezingsdag in ons land halverwege is, stappen Jane Lake en Agho Oliver Bamenju...
22-11-2023

Besluit nieuwe ontwikkellocaties flexwonen...

De beraadslaging over de drie nieuwe onderzoeklocaties voor flexwoningen is door de gemeenteraad...
17-11-2023