Het ‘geheim’ van Hertme
ZO KLEURRIJK ALS HET FESTIVAL IS, ZO EENSGEZIND ZIJN DE REACTIES

Het ‘geheim’ van Hertme

Nog enkele uurtjes en dan zit het Afrika Festival 2023 er weer op. Dan keert de rust in het anders zo vredige Hertme terug en zwaaien de omliggende campings hun tijdelijke gasten weer uit. De tevredenheid klinkt alom. Het was mooi, het was druk en het zonnetje van vandaag deed het druilerige beeld van gisteren helemaal vergeten.

 

Familiefestival

De lange rij bezoekers die aan het begin van de middag wachten tot ze het festivalterrein kunnen betreden komen van heinde en ver. Maar dat hebben ze er graag voor over. ”Je moet er gewoon bij zijn”, zo is de algemene teneur. De een werd ooit getipt door een kennis en een ander vertelt: “Eerst ging mijn vader al enkele keren naar Hertme en toen ben ik eens meegegaan. Inmiddels is het nu de vierde keer dat ik hier kom.” De meesten komen echter met een groepje of hun partner. Zo ook een Duitse familie. “Dit is voor ons ondertussen een familiefestival geworden. Wij komen hier al nu tien jaar en maken tijdens het festival herinneringen en nieuwe vrienden.”

 

Ook burgemeester Jan Pierik neemt vandaag een kijkje. Hij weet dat het festival een begrip is in de gemeente. “In Hertme zie je nog sterker dan in de rest van Borne dat het dorp, de gemeenschap, zich ontzettend verbindt met de activiteiten die hier plaatsvinden. En dat is wel een beetje het geheim van Hertme.” Volgens hem hoeft er niet persé meer bekendheid voor het festival te komen. “Het is nu goed gevuld, maar niet overvol. Mensen kunnen lekker relaxed zitten en rustig rondlopen en dat is de sfeer van het festival.”

 

Zwarte muziek

Volgens Ellen Grunefeld is die sfeer essentieel. Dit jaar komt zij al voor de 27e keer naar het festival. “Het voelt hier echt als thuiskomen”, zegt ze. Toch is er volgens haar wel wat veranderd in de loop der tijd. “Vroeger had je meer acrobatiek en waren er ook dansgroepen. Maar vooral ook meer traditionele, zwarte muziek. En daar houd ik van!” (CT/RH/DdG)

 

 

Afrika Festival 2023 zondag

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024