Weinig belangstelling voor concept warmteprogramma
INLOOPAVOND MINIMAAL BEZOCHT

Weinig belangstelling voor concept warmteprogramma

De bedoeling is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat vergt de nodige inspanningen en zeker ook investeringen van overheid en inwoners. Desondanks waren er bij de inloopavond over het concept warmteprogramma weinig belangstellenden. Ter inzage lag een actualisatie van de visie warmtetransitie, aangevuld met een overzicht van wat welke optie om van het aardgas af te gaan gaat kosten en opleveren per type woning. Advies en Ingenieursbureau Tauw had het allemaal inzichtelijk gemaakt.
 

Marcel Wielinga, Programma Manager Energietransitie van de gemeente Borne: “Daar is vraag naar. Mensen willen weten wat welke opties voor hen betekenen op het gebied van CO2- reductie, maar zeker ook qua betaalbaarheid. Dat inzicht helpt bij het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen.” In Wensink-Zuid is men al op weg naar een uitvoeringsplan. Andere wijken volgen later. “Uiteindelijk bepalen we met elkaar wat haalbaar is.”
 

'Keuze bij inwoners'

Opties variëren van warmtepompen, groen gas tot collectieve warmtenetten. Wielinga: “De keuze leggen we bij de inwoners. Alle opties zijn redelijk gelijk op termijn. Bij warmtepompen is de investering bijvoorbeeld aan de voorkant hoger, maar de jaarlasten zijn lager. Uiteindelijk maakt het op de lange termijn niet veel verschil met een collectief warmtenet. Met een collectieve oplossing maak je wel meer snelheid, maar als we hetzelfde doel bereiken met individuele oplossingen dan is het ook goed. Maar we moeten wel stappen gaan maken, anders slagen we er niet in om onze verduurzamingsopgave te halen.” (AJ)

 

Het concept warmteprogramma is hier in te zien.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 19 jul 2023
En oh ja, kijk vooral eens naar de concentraties stikstofdioxide die de satelliet boven ons land meet: https://cdn.knmi.nl/system/data_center_discover_blocks/image1s/000/000/348/dual/figuur_nieuw1.jpg?1592404395
Dan snap je dat de meeste koeien n Nederland grazen in het Europoortgebied en rond Schiphol. Nee, niet in Den Haag, daar grazen de economy-driven ezels.
Paul Cohn — 19 jul 2023
@Dirk: eindelijk een medestander? Nou nee, Dirk, ik verkondig mijn missie al 35 jaar, www.youtube.com/watch?v=SJu1Y0qSLV4k Ik bouwde een eigen DuBo-woning in Borne die nog steeds 80 % minder energie verbruikt dan de meteropnemer gelooft. Ik wijs iedereen erop dat energie niet zoveel kóst, maar dat ze er zo vreselijk véél te veel van ge-, zeg mar mísbruiken. Jij komt pas na 35 jaar er achter dat het meer, meer, meer alleen maar leidt tot meer overstromingen, hittegolven bosbranden, verzakkend Groningen en Nederland als epicentrum met de hoogste luchtvervuiling ter wereld...
(gemeten door het Nederlandse Tropomi-instrument in de Sentinel-5 satelliet van ESA.
Gelukkig voor al die energie slurpers krijgen de boeren de schuld in de klompen geschoven in plaats van de energie-vraat. Maar nu pas worden de waarschuwingen van elektriciteitsbedrijven, weermensen en idealisten langzaamaan begrepen...
Dirk — 18 jul 2023
hehe, eindelijk een medestander. Vraag maar eens aan (verplichte) afnemers van een warmtenet waar ze qua kosten in terecht zijn gekomen, the sky is als het ware the limit. ACM laat alles vrij qua tariefstijgingen; er is wel een maximum vastgesteld maar alle leveranciers gaan standaard op dit maximum zitten, want dit is immers toegestaan en wordt niet gesanctioneerd. Bovendien is eenmaal gekoppeld voor altijd gekoppeld aan een warmtenet. Concurrentie op deze monopoliemarkt is er niet, dus verplichte winkelnering. Wat ik ook mis in dit concept is de rol/positie van vloeibaar gas uit een ander land dan Rusland. De onderliggende agenda onder de hele 'transitie' wordt immers gekoppeld aan niet meer afhankelijk willen zijn van Rusland vwb energietoelevering. Los van wat je hier ook van vindt, mis ik in dit verhaal vanuit de gemeente de mogelijkheid voor consumenten om LNG van andere toeleveranciers door dezelfde leiding te ontvangen als nu het aardgas loopt, in je huis te krijgen.....
Paul Cohn — 18 jul 2023
Energietraansitie: uiterlijk in 2050 moeten alle Nederlandse woningen CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat zij geen energie meer mogen gebruiken die afkomstig is van fossiele brandstof.
1. Woningen worden daarom de komende tientallen jaren (zeer) energiezuinig gemaakt en…
2. gaan ‘van het gas af’.
www.woonbond.nl/energie/energietransitie-aardgasvrij-wonen/naar-klimaatneutraal-wonen

Wie fase 1 -woning (zeer) energiezuinig maken- overslaat stevent af op een financieel zwart gat: de kans dat energie uit hernieuwbare bronnen minder kost (dan aardgas nu) is voor een minder goed geïsoleerde woning een illusie.
Lees maar eens de drama’s over de kosten van blok- en wijkverwarming zoals dat ook in Borne via de AVI Twence warmteleiding zou kunnen.
Bovendien is AVI-warmte niet echt duurzaam:: https://wetten.overheid.nl/BWBR0047363/2023-01-01
Dirk — 17 jul 2023
Wellicht is het tijdstip van een dergelijke inloopavond gezien de geringe opkomst niet zo handig gekozen, namelijk in de vakantieperiode. Is het handig ( en verstandig) om na de zomer nog eens 1 of meerdere van dit soort bijeenkomsten te organiseren??

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024