Jong Hertme timmert er weer op los
10-08-2023
VIA HOUTEN TREINSTATION NAAR ZWOLLE EN… NEW YORK

Jong Hertme timmert er weer op los

Terwijl de bouwvakkers in onze regio weer van een welverdiende vakantie genieten, wordt er in Hertme volop geklust. Het zijn immers de dagen van het jaarlijkse Houtdorp Hertme, een vaste waarde binnen de dorpskern. “Net zo waardevol als het Afrika Festival en het Halloweenfeest”, aldus de nieuwe organisatoren Joris Wolbert en Peter Spelt. Zij nemen dit jaar het stokje over van Laurens en Inge Snieders. De 34 deelnemende kinderen, veelal met hun van inspanning rood aangelopen koppies, kunnen hun stelling alleen maar beamen.
 

De meest fantasierijke bouwsels

Sinds 09.30 uur donderdagochtend timmeren, zagen en construeren ze op het trapveldje bij het Openluchttheater de meest fantasierijke bouwsels, waarvan het kerkdorp tijdens de overige 363 dagen van het jaar alleen maar kan dromen. Wat te denken bijvoorbeeld van een heus treinstation, een dierenhotel, natuurlijk een boerderij, maar óók een marktje met zes kramen… Talrijke pallets, meegebrachte hamers, dozen vol met spijkers, handzagen én een cirkelzaag vormen het basismateriaal. Een aantal papa’s zorgt voor het wakend oog en de niet zelden noodzakelijk adviserende stem, maar voor de rest drijft het allemaal toch vooral op de inzet en ruime fantasie van de jonge bouwvakkertjes zelf.
 

Binnen luttele uren krijgt het fonkelnieuwe station al vorm. ‘Welkom op treinstation Hertme’ prijkt er zelfs al op een bord. Ook de rails zijn inmiddels aangelegd; twee perrons die het geheel omzomen zijn in de maak. Een locomotief met wagon, een stationsklok en een richtingsbord met daarop plaatsnamen als Parijs, Zwolle en New York doen de rest. Naast het station is het dierenhotel in de maak. De omheining is nog niet compleet, maar een houten paard, konijn, hond en kip zijn inmiddels geconstrueerd. Over een koe wordt nog even nagedacht. Net zoals over de trekker bij de boerderij van de buren. “We weten nog niet precies of we daarvoor nu een skelter gaan gebruiken, of dat we zelf iets in elkaar timmeren. We zien wel!”, aldus een van hen op laconieke toon.
 

‘Iedereen is hier de baas’

Nee, dan de markt. Daar zijn alle plannen al in een vergevorderd stadium. Er komen zes kramen, onder meer met bloemen, lolly’s, ijs en speelgoed. “O ja, ook nog een infokraam”, roept Gijs, die volgens zijn meeklussende vader vanmorgen al om 06.30 uur naast zijn bed stond. “O, hij is er zo druk mee.” Als er wordt geopperd dat Gijs weleens een uitstekende marktmeester zou kunnen zijn, klinkt direct het ontnuchterende antwoord: “Nee hoor, iedereen is hier de baas, we doen het gewoon samen.”
 

Vrijdagavond om 18.00 uur is de prijsuitreiking waarbij de bouwers van het meest opvallende bouwwerk geroemd zullen worden. Daarna kunnen alle ouders een kijkje nemen. Zaterdag spat de Hertmese droom dan weer uiteen. Het is afbreekdag, waarna het kerkdorp weer terugkeert in de realiteit van alledag. (AJ/BM)

 

reageren op deze pagina

Houtdorp Hertme

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerken Borne kleuren bloedrood

‘Mooi rood is niet lelijk’ luidt een bekend gezegde. Vijf woorden die vandaag, op...
22-11-2023

Ook dit jaar weer een Bornse Kerstherberg

Al ruim dertig jaar lang voelt de Kerstherberg in Borne als een warme deken voor hen die eenzaam...
22-11-2023

Herbouw historische boerderij Erve Wildyck

Het zal niemand zijn ontgaan dat er momenteel bij de rotonde Bonte Koe nieuwbouw plaatsvindt....
21-11-2023

Verzekerd zijn van huishoudelijk hulp vanaf 2024?

ADVERTORIAL • Manna biedt al jaren huishoudelijke hulp met persoonlijke aandacht in Borne....
17-11-2023

Bewoners Thomashuis hebben buit binnen

Zaterdagmiddag was het feest voor de negen verstandelijk beperkte bewoners van het Thomashuis...
11-11-2023

Borne maakt zich op voor verkiezingen

Ook dit keer worden de komende Tweede Kamerverkiezingen in Borne onder leiding van Elles...
08-11-2023