College nu unaniem achter uitbreiding Scholtenhof
RAAD WORDT VERZOCHT PLANNEN NIET TEGEN TE HOUDEN

College nu unaniem achter uitbreiding Scholtenhof

Volgende week vergadert de gemeenteraad opnieuw over de plannen van zorginstelling Actolei om de locatie De Scholtenhof aan de Hertmerweg in Zenderen te verbouwen en de capaciteit uit te breiden van 38 naar 48 bewoners. In De Scholtenhof wonen mannen met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen. Maximaal 10 daarvan zijn mannen in de laatste fase van een tbs-traject.
 

De verbouwingsplannen passen niet in het huidige bestemmingsplan en daarom moet de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen (vvgb)’ afgeven. In juli dit jaar wilde de gemeenteraad daar niet aan meewerken, ondanks een positief advies van het college, hoewel wethouder Martin Velten had laten weten een afwijkende mening te hebben en geen voorstander te zijn van een uitbreiding van de capaciteit van de zorglocatie.
 

Wethouder Velten nu ook achter plannen

Nu ligt er opnieuw een positief advies van het college en dit keer is het een unaniem besluit. Martin Velten: “Ik heb nooit twijfels gehad over de veiligheid of de kwaliteit van het bestuur van Actolei. Het ging mij met name om de uitbreiding van 38 naar 48 cliënten en het ontbreken van draagvlak daarvoor in Zenderen. Gaandeweg kreeg ik toch een andere mening.” De gemeente liet een externe jurist naar de kwestie kijken. Deze oordeelde dat het zeer de vraag is of een afwijzing van de aanvraag bij de bestuursrechter stand zal houden. Velten: “Stel dat de Raad van State het verwerpt, dan is het niet ondenkbeeldig dat er een schadeclaim wordt ingediend. Bestuurlijk is het daarom niet verantwoord met de weigering van de vvgb door te gaan.”
 

Draagvlak in Zenderen

“Mij is ook wel gebleken dat het met het ontbreken van draagvlak in Zenderen wel meevalt. Er zijn geen zienswijzen ingediend en er zijn bij de behandeling in de gemeenteraad ook geen insprekers geweest. Dat had ik eigenlijk wel verwacht. Al met al redenen om mij nu achter mijn collega’s in het college te scharen.”

 

‘Netjes bestuurlijk afhechten’

De vraag is hoe de gemeenteraad erover denkt. In juli was nog een grote meerderheid tegen de uitbreidingsplannen. Wat op de achtergrond meespeelt is het verleden, waarin De Scholtenhof geleidelijk uitgroeide van een kleinschalige zorgboerderij naar de huidige voorziening beschermd wonen, waar steeds meer mensen kwamen dan beoogd. Er werd niet of niet goed gehandhaafd en afspraken bleken niet correct te zijn vastgelegd. Burgemeester Jan Pierik: “Het was ook mede onze schuld. Door niet te handelen zet je jezelf klem. We hebben het te lang laten slepen. Op een gegeven moment moet je een streep zetten en de zaak netjes bestuurlijk afhechten.” Martin Velten ten slotte: “We hebben alles nu zo goed mogelijk vastgelegd op die 48 plekken. In de toekomst kijken kan niet, maar meer kunnen we op dit moment niet doen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Michiel — 09 sep 2023
Prima dat ze uitbreiden, maar het argument van mogelijke schadeclaims is te gek voor woorden en bezijdens de waarheid.

Tegen het ongewijzigd laten van bestaand beleid/bestemmingsplan kun je claimen wat je wilt, maar dat zal
zeker hier nooit onrechtmatig zijn en dus ook
Nooit schadeplichtig worden.
Dirk — 07 sep 2023
Geen draagvlak onder de inwoners van Zenderen maar toch gehoor geven als politiek aan de uitbreidingsplannen. Het is weer eens duidelijk waar je als inwoner van de gemeente Borne staat, namelijk aan de zijkant. Zolang het politiek allemaal maar netjes wordt afgehecht en (persoonlijke) imagoschade wordt vermeden is draaikonterij simpelweg geoorloofd. Op naar het volgende akkefietje.....
Petra — 07 sep 2023
En weer zit het op geld vast want stel je voor dat er een schadeclaim wordt ingediend. ?
En erg gemakkelijk om hierover in vakantie-tijd te debatteren. En geen insprekers geweest!! Nee, raar.
Er is in het verleden genoeg gebeurt hier in Zenderen. Als voormalige pomphouder heb ik hier genoeg van gezien en meegemaakt. Tot gasten in mijn winkel in een psychose die me bijna aanvielen, drugsdealers op m?n voorterrein tot een steekpartij in een woonwijk. Huizen waarin er meer woonden dan toegestaan. Er woonde er zelfs een in de garage.
In een andere woonwijk woonde er een die een baksteen door het raam van een kinderkamer gooide. En meest recent de poging aanranding/verkrachting door een oud-patiënt in Tubbergen. Kortom, meer dan genoeg voorbeelden lijkt me.
Maar ja, Zenderen is nou eenmaal het afvalputje van Borne. We hebben al een vuilnisbelt, een mest-vergieter wat na jarenlang protest ook gewoon is doorgegaan. Heeft allemaal niks geholpen.
Jammer dat er eerst iets moet gebeuren voor dat er actie wordt ondernomen.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024