Wie doet er mee aan belevingsronde door Borne?
28-09-2023
IN HET KADER VAN DE ‘WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID’

Wie doet er mee aan belevingsronde door Borne?

Van 2 tot en met 7 oktober is het de Week van de toegankelijkheid. In Borne organiseert de Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap daarom volgende week woensdag en zaterdag een belevingsronde door het centrum van Borne om zelf te kunnen ervaren wat het belang van een goede toegankelijkheid is. De rondes vinden plaats van 10.00 tot 12.00 uur; Meyra stelt op beide ochtenden de hulmiddelen beschikbaar.

 

Ruim 3.000 Bornenaren met een beperking

In Borne zijn er ruim 3.000 mensen met een beperking. Daarvan zijn er bijna 2.000 ernstig beperkt in mobiliteit. Zij kunnen maar hele kleine stukjes lopen. En ze hebben een rollator, scootmobiel of rolstoel nodig. Zij lopen ook een groot risico om te vallen. Alleen al in Borne zijn er via de WMO 200 rolstoelen verstrekt. Ook zijn er bijna 1.000 mensen met ernstige problemen met zien, en enkele honderden mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Toegankelijkheid is van groot belang voor deze mensen. Maar toegankelijkheid is niet voor iedereen hetzelfde. In een rolstoel kom je andere problemen tegen dan wanneer je blind bent. Voor ‘gewone mensen’ is het lastig om in te schatten wat het betekent om te leven met een beperking. Om een kop koffie te drinken in een café, of om boodschappen te doen als je blind bent of in een rolstoel zit.

 

Woensdag 4 en zaterdag 7 oktober

De Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap vindt het belangrijk dat de gemeente, horeca en winkeliers, maar óók de inwoners van Borne zelf ervaren hoe dit is. De wethouders Geerdink en Vermorken hebben, samen met enkele ervaringsdeskundigen, op 13 september al een rondje door het centrum gelopen. Op woensdag 4 oktober gaan ze hetzelfde rondje zelf ervaren. Zij beginnen in een (elektrische) rolstoel en daarna mogen ze dezelfde ronde met een speciale bril en een geleidestok lopen. De gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd voor zaterdag 7 oktober. Ook de centrumondernemers ontvangen een uitnodiging.

 

Uiteraard is iedereen met een beperking ook van harte welkom om haar of zijn eigen ervaringen te delen met de wethouders en andere deelnemers. Aanmelden vooraf - via deskundigenhandicapborne@gmail.com - wordt op prijs gesteld.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Josephien Martinec — 02 okt 2023
Tot op heden nog geen reactie op mijn aanmelding gehad.
Wat is de bedoeling waar is het vertrekpunt er staat niets hierover beschreven.

Ik neem aan dat ik nog bericht krijg.

Mvrgr. Josephien Martinec
HS — 29 sep 2023
Het betreft echt niet die twee straten in Borne hoor Het is gewoon een grote puinhoop op de stoepen Ten eerst door de kabels van glasvezel alle tegels liggen er daarna scheef in Dan heb je het onkruid wat op sommige stoepen en paden achter de huizen een meter hoog staat Dan wil je bij bakkerij Nollen om de hoek op de stoep staat daar weer een bord weer van de stoep en zo kun je bij andere winkels het zelfde verwachten Dus het is zeker de moeite waard om een rondje te gaan maar niet alleen kijken doe er wat aan BORNE
J. Bakker — 28 sep 2023
Tip van mijn kant:
Loop of scootmobiel ook eens over de Oude Almeloseweg (met z’n kuilen) tussen de Von Bönninghausenstraat en de Grotestraat. (pas op voor omslaan)

Dan een wandeling over het trottoir aan de Prins Bernhardlaan vanaf de rotonde bij Aveleijn richting Kir Royal vice versa. Dat laatste is sowieso al een uitdaging. Ook zonder rollator.
Beide een hele belevenis. Succes!

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024