Tien jaar Pellenhof
BEGELEID WONEN IN HET HART VAN BORNE

Tien jaar Pellenhof

Het is inmiddels al weer tien jaar geleden dat de eerste bewoners in de gerenoveerde huisjes op de Pellenhof trokken. Vijftien mensen met een beperking, waaronder veel jongvolwassenen, konden er zelfstandig wonen onder begeleiding van de JP van den Bent stichting. Velen van deze eerste groep wonen er nog steeds met veel plezier en de locatie is in de loop der jaren uitgebreid naar 21 bewoners.
 

“Een bijzondere plek”, vindt wethouder Michael Geerdink. “In Borne hebben we het motto dat iedereen mee moet kunnen doen en daar is de Pellenhof een heel mooi voorbeeld van. En dat op misschien wel het mooiste plekje in Borne.” Daarop klonk direct een instemmend ‘ja!’ tijdens de feestelijke jubileumbijeenkomst voor bewoners, familie en begeleiding.
 

Bijna gesloopt

Het had niet veel gescheeld of de huisjes hadden er helemaal niet meer gestaan. Woningcorporatie Woonbeheer wilde de huisjes slopen en vervangen door nieuwbouw. De samenleving kwam in opstand. De Heemkundevereniging wees op de historie van de plek en buurtbewoners verenigden zich om de plannen tegen te houden. Met succes. Herman Ellenbroek en Frans Weghorst kwamen met een alternatief, waarbij de huisjes behouden zouden blijven en een veilige plek zouden bieden aan mensen met een beperking. “Als zij, en later Henk Huis in ’t Veld, hun nek niet hadden uitgestoken, dan was dit niet ontstaan”, wist Geerdink.

 

Historie

De plek ontleent z’n naam aan het ‘Pellenhuis’ dat er ooit heeft gestaan, waar ‘pellen’ – een soort linnen – geweven werden door de bewoners. Markante Bornenaar Jan Smit werd er in 1884 geboren. In latere jaren leidde hij een zwervend bestaan en was onder de bijnaam Jan van de Pel een bekende dorpsfiguur. De Pellenhofwoningen werden in 1953 gebouwd en waren in eerste instantie bedoeld voor ouderen.
 

Weetjes die deze dag nog wel aan de orde zouden komen. Carlijn Demmer had voor de bewoners een escaperoute opgezet met vragen en opdrachten door Oud Borne. De dag werd afgesloten met een feestje in De Blokhut. (AJ/RH)

 

10 jaar Pellenhof

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een postuum cadeau van Maaike Leurink-Nijland

In en rondom Oud Borne zijn deze week 12 fraaie nieuwe bankjes geplaatst van hout en gietijzer,...
21-02-2024

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024

Nieuwe tandartspraktijk Curadent opent in maart

Vanaf halverwege maart is er opnieuw een tandartspraktijk in het pand aan de Abraham Ten...
04-02-2024

Keukenbrand aan Trompstraat

Om 20.45 uur woensdagavond kreeg de brandweer een melding van brand aan de Trompstraat. Eenmaal...
24-01-2024

De Hulpkaart en de goede voornemens voor 2024

ADVERTORIAL. Het nieuwe jaar is begonnen en inmiddels ligt blue monday alweer achter. Onze goede...
17-01-2024