Boeiende beestjes in Kulturhus
04-10-2023
FILM OVER BODEMDIEREN DRAAIT OP WERELDDIERENDAG IN BORNE

Boeiende beestjes in Kulturhus

Op deze Werelddierendag, 4 oktober, zitten al een handvol kinderen en een aantal ouders gespannen klaar. Want zij zijn nieuwsgierig wat er onder het maaiveld leeft. Een samenwerking tussen het Filmhuis, het Kulturhus en Groenlinks-PvdA Borne maakte het mogelijk om de film ‘Onder het maaiveld – junior’ voor kinderen tussen de acht en vijftien jaar in Borne te vertonen.

 

Wonderlijke wereld

“Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen?” Het is de trigger voor jong en oud. “Meer dan acht miljard dus!” In de film gaan de kinderen mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die ze nog nooit hebben gezien. Een wonderlijke wereld wordt op een boeiende en een educatieve wijze gepresenteerd. “Onder je voeten leven de vreemdste schepsels”, dat beamen Jelt en Fleur. Fleur vertelt dat ze in de grond heel veel rode mieren heeft gezien. Jelt vertelt vol trots dat hij ook huisdieren heeft, twee goudvissen. Bij het betreden van de grote theaterzaal benadrukt hun begeleider dat het jammer is dat er weinig publiciteit aan deze film is geschonken. Dat resulteert in de zeer beperkte bezetting in de zaal.

 

Spinnen en slangen

Terwijl enkele meisjes met popcorn nog een plaatsje zoeken, wachten moeder en dochter Welles (foto in de tekst) op de meesterlijke beelden. Het gezin Welles woont sinds kort in Borne. Ze verbaast zich erover dat zowel in Hengelo als in Borne er weinig belangstelling is voor kinderactiviteiten. Terwijl die er volop zijn. Nu ze in Borne wonen vinden ze dat ze allereerst het aanbod van het dorp moeten bezoeken. Saar, het dochtertje, legt uit dat veel kinderen op de woensdagmiddag allerlei lessen en clubjes bezoeken. Of liever spelen. Saar staart naar het nog lege scherm. “Ik hoop dat ik geen enge spinnen zie.” Moeder legt uit dat ook die onder de grond leven. Saar griezelt bij de gedachte. “Ik hou liever een slang vast, zo op m’n handen. Een tijdje geleden mocht ik er één vasthouden, kijk en die lag zo om m’n nek.” Tja, het is maar waar je voorkeur naar uit gaat. Even later begint de voorstelling.

 

Het belang van de ‘onderwereld’

Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. Het bijzondere is dat die kleine beestjes ook in de omgeving van iedereen de bodem gezond houden. De organisatoren hopen dat na het zien van deze prachtige natuurfilm de kinderen op een totaal andere manier naar hun eigen omgeving kijken. En… zin krijgen om zelf aan te slag te gaan. Zoals met pa of ma tegels uit de tuin te wippen en de natuur een handje helpen.

 

Met een landelijk initiatief, van 22 september tot en met 8 oktober gaan er weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren. De Bodemdierendagen vormen daarvoor een bron van inspiratie. Wat leeft er onder jouw maaiveld? Op de website invoer.bodemdierendagen.nl is ook voor kinderen toegang te vinden om het leven van de ‘onderwereld’ in kaart te brengen en mee te tellen.

 

Eye-opener

Het was een waardevol initiatief. Helaas kon de organisatie, die schitterde door afwezigheid, de keuze voor deze film niet toelichten. Was het een gebrek aan publiciteit, het onder de aandacht brengen via het onderwijs? Jammer dat op deze Werelddierendag veel kinderen deze grandioze boeiende en educatieve natuurfilm hebben gemist. Die zeker voor ouders ook interessant en een eye-opener is. Voor henzelf, maar ook om de jonge generatie de waarde van de biodiversiteit op deze Werelddierendag een plaats in ons leven te geven. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024