‘What de f*ck is geluk?’
ZELFREGIETEAM EN TWICKELCOLLEGE ORGANISEREN MUZIEKTHEATER OVER ‘SAMENLEVEN’

‘What de f*ck is geluk?’

Het Zelfregieteam Borne organiseert in samenwerking met het Twickelcollege drie voorstellingen met als titel ‘What de f*ck is geluk?’. Eén voor ouders en leerkrachten, de andere twee voor leerlingen van de onderbouw van de locatie Borne. Het gaat in de voorstelling om verbinding houden tussen ouders en kind. Op een creatieve vrolijke manier wordt een spiegel voorgehouden om constructief met elkaar om te gaan. Hiermee schenkt de stichting aandacht aan haar eerste lustrum.

 

Preventie

Ben van der Weide (op de foto hiernaast) en Henk de Jong zijn twee van de tien vrijwilligers die sinds vijf jaar actief zijn binnen het Zelfregieteam. Opgezet vanuit een burgerinitiatief met medewerking van wethouder Martin Velten. De organisatie ontvangt subsidie van de gemeente. “Een theatraal concert laat op een speelse en constructieve manier zien hoe ouders en kinderen met elkaar om kunnen gaan”, legt Van der Weide uit. Een opgetekend levensverhaal van één van de spelers. “Het is juist van belang om zo vroeg mogelijk goed met elkaar om te kunnen gaan,” vult De Jong aan. “Je kunt het ook preventie noemen.”

 

Door er nu volop aandacht aan te besteden leg je voor later, in de moeilijke periode van de puberteit, een goede basis. “Het past helemaal in onze doelstelling om aan preventie te werken, stigma’s te voorkomen of te verminderen en een aandeel te leveren aan een inclusieve samenleving,” onderstrepen de heren. Het is een voorstelling die niet zwaar wordt aangezet, maar dus wel een ondertoon heeft. Het moet tools in handen geven die helpen om gevoelens bespreekbaar te maken.

 

Wat is eigenlijk raar?

Zo’n tachtig ouders en leerkrachten hebben op dinsdagavond de voorstelling bijgewoond. Op woensdag bezochten, in het kader van een les, 340 leerlingen het optreden. Centraal staat: onbegrepen gedrag en hoe je daarmee omgaat. Allerlei hedendaagse vragen komen aan de orde. Hoe blijf je bij jezelf? Wat is eigenlijk raar? Elkaar accepteren. Aandacht voor de ‘naasten’ is dan ook de corebusiness van het Zelfregieteam. Naasten in de breedste zin van het woord. De vrijwilligers merken dat er veel geregeld is voor iemand die al in een hulpverleningscircuit zit. Dan wordt ook de omgeving daarbij betrokken.

 

Maar er kunnen zich ook situaties voordoen waar iemand uit de omgeving niet zelf mee uit de voeten kan. Een situatie binnen het gezin, een buur of… Van der Weide hoort dikwijls “Waar kan ik met mijn vragen terecht? In mijn omgeving is iets aan de hand.” Het team realiseert momenten en plekken waar ook de naasten een luisterend oor vinden en waar er begrip voor hun situatie is.

 

Een voorstelling vol liedjes met mooie zinnen, zoals ‘Wat de f*ck is geluk?’. Het stuk is vrolijk, confronterend, humorvol en kwetsbaar. Het publiek kon na afloop in gesprek gaan met de acteurs. En wie het thuis heeft laten bezinken en in gesprek wil met een van de organisatoren kan een ‘Spontane Ontmoeting’ op woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur in de foyer van het Kulturhus opzoeken. Of contact opnemen met Ben van der Weide (06 2009 0593 / zelfregieteamborne@gmail.com) om elkaar te ontmoeten in het inloophuis van De Letterbak. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024