Van Klooster naar Klooster
GEORGANISEERDE ‘KLOOSTERWANDELING’ GEPLAAGD DOOR DE REGEN.

Van Klooster naar Klooster

Het is een druilerige herfstzondag. Maar één die veel te bieden heeft. Een uitgezette kloosterwandeling ‘Het Kloosterpad’ verbindt de drie kloosters van Zenderen met elkaar: het Karmelieten- en Carmelitessenklooster en Bezinningscentrum Landgoed Zwanenhof. Maar ook de kerken en het retraitehuis tonen de rijkdom aan religieus erfgoed. De natuur opsnuiven, genieten van de religieuze historie en gepakt worden door passende muziek en gedichten. Alle ingrediënten om een najaarsevent tot een succes te maken. Als het weer meezit tenminste….

 

Sfeervol Concert in kerk bij Karmelklooster

Om de wandelaar wat rust te gunnen, of gewoon voor de geïnteresseerde genieter van klassieke muziek en gedichten, traden de zangeres Deidré Rautenbach en de musici Jos Beunders (samen op de bovenste foto) en Vincent Kuipers (foto hiernaast) op. Zij zorgden voor stemmige en sfeervolle klanken in deze bijzondere kerk. Gelijk bij de eerste noten van Rautenbach, begeleid op piano door Beunders, kreeg je een kippenvelmoment. De professionele zangeres startte met een toepasselijk lied ‘Autumn Leaves’ van Kosma.

 

Het is een indrukwekkend concert, mede door de akoestiek van deze kerk. De sinds een jaar in Nederland woonachtige sloot af met een lied in het Twents. “Mijn buurvrouw heeft mij geleerd hoe ik de Twentse uitspraak moet laten klinken. Het is zo’n mooie taal”, verklaart de van oorsprong Zuid-Afrikaanse zangeres. De hoge tonen en lange uithalen van het Noajoarslied, gecomponeerd door George Gershwin, bezorgden de bezoekers rillingen. De liederen werden afgewisseld door klassiek gitaarspel van Kuipers. Tussen de muziek door droeg dichteres Anje Gnodde gedichten voor. Met weergaves van spelingen in de natuur en gedragen teksten met levenswijsheden.

 

Primeur

Het is inmiddels de twintigste editie van een uitgezette kloosterwandeling met een bezoek aan het religieus erfgoed. Georganiseerd door vrijwilligers. Het is voor het eerst dat er tijdens de wandeling concerten en voordrachten geprogrammeerd zijn. Een primeur waar iedereen tevreden over is, vertelt Kuipers. Op deze wijze wordt aan de kerk een extra dimensie toegevoegd. Later op de middag kon de wandelaar en liefhebber van muziek genieten van een concert in de kerk van Hertme. De zanggroep Miscellaneous vulde de kerk met haar zang. Ook hier werden gedichten voorgedragen. Dit keer door Stevine Groenen.

 

Kijkje in de kloosters

Alhoewel de kloosterwandelingen al meerdere jaren worden georganiseerd is het voor menigeen uit de regio de eerste keer dat zij van dichtbij de religieuze panden aanschouwen. Op afstand zijn de zeer karakteristieke gebouwen voor velen herkenbaar. Een onmisbaar beeld in de gemeente Borne. Het blijft altijd spannend om een kijkje te nemen binnen de kloosterpoorten. Daar heerst of heerste een leven dat voor de meesten van ons onbekend is. Omdat het Carmelitessenklooster niet meer bewoond is kon men alleen de buitenkant van nabij bewonderen en het voormalige leven in de kloostergemeenschap op video aanschouwen.

 

In het Karmelietenklooster liet een aantal vrijwilligers met trots en devotie het gebouw zien. Maar het zijn vooral de verhalen die het boeiend maken. Frida Koopman, één van de rondleiders: “Ik ben hier pas op latere leeftijd komen wonen.” Een heftige gebeurtenis in onze wereld heeft haar doen besluiten om toe te treden toe de orde van de Karmelieten. Sinds dertig jaar is het een gemengd klooster. Ooit woonden er veertig broeders en geestelijken. Nu telt de leefgemeenschap dertien personen. Veelal met een leeftijd van tachtig jaar en ouder. Vaak hulpbehoevend waardoor de thuiszorg regelmatig ook hier rondloopt.

 

Het is het oudste Karmelklooster in Twente. In de vele ontvangstkamers, de refter, de kapel zijn nog veel originele oude elementen te vinden. “Sommigen vinden het oude pröttel”, vertelt Koopman met een lach. Het hoort bij de sfeer en bij de levensstijl. Al gaat de gemeenschap wel mee met de moderne tijd. In de glas-in-lood ramen zijn de wapens van de geloofsgemeenschap Karmel terug te zien. En natuurlijk prijkt het schilderij van Titus Brandsma. Ooit toegetreden tot de Karmelorde en vorig jaar zaligverklaard. Maar dat is een verhaal apart. De volgende kloosterpad wandeling is in mei 2024. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024